SUA vor să deporteze 150 de bosniaci acuzaţi de crime de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii americani vor să deporteze 150 de imigranţi bosniaci care se pare că ar fi fost implicaţi în crime de război în timpul conflictului din 1992-1995 din Bosnia, informează „New York Times“.

Potrivit unui document al Departamentului de Stat american, 300 de persoane sunt suspecte că şi-au ascuns activităţile din timpul războiului bosniac atunci când au sosit în SUA. Cel puţin jumătate dintre aceştia ar fi luat parte la masacrul de la Srebrenica, unde 8.000 de musulmani bosniaci au fost ucişi, notează BBC.

Peste 120.000 de bosniaci au solicitat vize pentru SUA la mijlocul anilor '90, însă atunci nu s-a verificat cu atenţie istoricul lor. Lor li s-a solicitat doar să declare dacă au efectuat serviciul militar sau dacă au avut alte apartenenţe politice, însă serviciul de imigrări din SUA s-a bazat foarte mult pe onestitatea lor.

În 2008, agenţia de imigraţie din SUA a înfiinţat o secţie privind crimele de război, în care să se investigheze imigranţii proveniţi din zonele de conflict, cum ar fi Etiopia sau Rwanda. Totuşi, nici atunci investigatorii nu au acordat atenţie războiului din Bosnia.

Peste 100.000 de persoane au fost ucise în Bosnia, iar două milioane de persoane (aproape jumătate din populaţia ţării) s-au refugiat în cei trei ani şi jumătate de război. Forţele sârbo-bosniace, croate şi musulmane au condus atacuri asupra civililor în cadrul aşa-numitei „purificări etnice“. Cel mai grav exemplu al acestei purificări a fost masacrul de la Srebrenica, făcut de sârbi.

Investigatorii au declarat pentru „New York Times“ că multe documente încă nu au ieşit la lumină şi că numărul final al suspecţilor ar putea fi mai mare de 600. „Cu cât săpăm mai mult, cu atât descoperim mai multe. Ideea că oamenii aceştia, care au făcut ce au făcut în Bosnia, au o nouă şansă la viaţă în America mi se pare pur şi simplu obscenă“, spune Michael McQueen, un istoric de la serviciul de imigraţie care a aflat foarte multe în cursul investigaţiei.

Printre suspecţii de crime de război se află un fierar din Ohio şi patru muncitori dintr-un cazino din Las Vegas. 64 de imigranţi din Balcani au fost deja extrădaţi din SUA.

Însă, un avocat al unui grup de imigranţi din Phoenix, statul Arizona, spune că investigaţiile sunt deja exagerate. Cristopher Brelje a declarat pentru „New York Times“ că cei 12 clienţi ai săi au fost declaraţi eligibili pentru deportare doar pentru că au ascuns faptul că au servit în armată sârbo-bosniacă.

„Aceştia nu sunt criminali de război“, a declarat avocatul, insistând că bosniacii au făcut parte din trupele de teren de lângă Srebrenica şi că nu au fost implicaţi în crime de război.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite