SUA vor creşte măsurile de securitate la reprezentanţele diplomatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hallary Clinton, şefa diplomaţiei americane
Hallary Clinton, şefa diplomaţiei americane

Statele Unite vor suplimenta cu sute de puşcaşi marini protecţia reprezentanţelor diplomatice, a anunţat marţi secretarul de Stat Hillary Clinton într-o scrisoare adresată Congresului care însoţeşte un raport guvernamental privind atacul asupra Consulatului de la Benghazi, relatează AFP.

Acest raport, publicat marţi seara, redactat de o către o Comisie creată chiar de Clinton după atentatul comis în Libia la 11 septembrie, denunţă eşecuri în materie de securitate la consulatul american.

Raportul acestei Comisii, un Comitet de Revizuire (ARB) a acţiunii administraţiei americane, a mai conchis că înainte de atentat nu a existat "nicio informaţie imediată sau specifică" care să semnaleze serviciilor de spionaj americane existenţa unei ameninţări împotriva acestui consulat.

Atacul armat, comis de miliţii islamiste apropiate Al-Qaida, s-a soldat cu moartea consului american la Benghazi, Christopher Stevens şi altor trei agenţi americani.

Clinton a oferit asigurări la mijlocul lui octombrie că "(îşi va) asuma responsabilitatea" gestionării şi consecinţelor acestui atentat terorist, care a declanşat o adevărată furtună politică între Guvernul democrat şi opoziţia republicană înainte de realegerea lui Barack Obama.

Departamentul de Stat a dat publicităţii marţi seara partea "neconfidenţială" a raportului ARB şi scrisori trimise de către Clinton Comisiilor pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor şi Senatului.

Congresul urmează să audieze miercuri şi joi oficiali din cadrul Departamentului de Stat şi Pentagonului asupra atacului de la Benghazi, dar în absenţa secretarului de Stat Hillary Clinton, care este bolnavă de câteva zile.

Clinton urma să depună mărturie joi în faţa Comisiilor pentru Afaceri Externe ale Camerei Reprezentanţilor (majoritar republicană) şi Senatului (majoritar democrată), însă ea continuă să se recupereze în urma unei "comoţii cerebrale" după ce a leşinat săptămâna trecută din cauza unei "deshidratări extreme" datorată unui "virus gastric", potrivit Departamentului de Stat. În locul ei urmează să fie audiaţi adjuncţii săi William Burns şi Thomas Nides.

Copreşedinţii ARB, diplomatul Thomas Pickering şi amiralul Mike Mullen, urmează să depună mărturie miercuri, cu uşile închise, în faţa Congresului.

În două scrisori adresate marţi Comisiilor pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, Clinton scrie că acceptă "fiecare" dintre cele 29 de recomandări din partea ARB.

Departamentul de Stat şi Pentagonul urmeează, de exemplu, să mobilizeze "sute de puşcaşi marini suplimentari" în vederea unei mai bune protecţii a reprezentanţelor diplomatice şi consulare din străinătate, scrie Clinton în aceste scrisori date publicităţii marţi seara.

Statele Unite deţin cea mai importantă reţea diplomatică şi consulară din lume, cu 275 de posturi în străinătate. Departamentul de Stat are aproximativ 60.000 de colaboratori.

Atentatul de la Benghazi, care a provocat noartea unui ambasador american pentru prima dată în ultimii 30 de ani, a declanşat o adevărată furtună politică între Guvernul democrat al lui Barack Obama şi opoziţia republicană, înaintea realegerii preşedintelui american, la 6 noiembrie.

Republicanii reproşează Executivului eşecuri şi lipsuri în materie de securitate şi informaţii în Libia. Ei acuză administraţia şi de schimbarea versiunilor asupra naturii atacului şi întârzierea unei recunoaşteri a unei naturi "teroriste" a atacului.

Republicanii au atacat-o dur pe Susan Rice, ambasadoarea americană la ONU, care a declarat la 16 septembrie că asaltul de la Benghazi a fost mai degrabă consecinţa unei manifestaţii americane care ar fi degenerat.

Rice, care era favorită pentru înlocuirea lui Clinton ca secretar de Stat în ianuarie 2013, s-a retras din cursă săptămâna trecută.

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite