SUA şi-ar putea amplasa arme nucleare pe navele flotei militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA ar putea amplasa rachete de croazieră nucleare pe nave militare şi rachete nucleare cu putere redusă pe submarine, pentru a forţa Rusia să revină la respectarea acordului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a declarat recent ministrul american al Apărării, James Mattis.

Una din posibilele măsuri ar fi întoarcerea rachetelor de croazieră nucleare pe navele militare, unde s-au aflat anterior. A doua — amplasarea unui număr mic de arme cu putere redusă pe submarinele purtătoare de rachete balistice", a spus şeful Pentagonului în cadrul unor audieri, în comisia de apărare a Camerei Reprezentanţilor, legate de bugetul apărării pentru anul 2019.

Potrivit lui Mattis, SUA examinează modalităţile care vor permite cu costuri reduse "să dea şah şi mat" Rusia şi să forţeze Moscova să revină la respectarea tratatului.

Rusia şi SUA s-au acuzat reciproc în mai multe rânduri de dezvoltarea unor sisteme care ar contraveni acordului INF. În Congresul SUA au existat mai multe îndemnuri de elaborare a unui proiect de lege prin care Rusia ar fi acuzată direct de încălcarea tratatului şi ar pregăti terenul pentru retragerea SUA din el, exact aşa cum Washingtonul s-a retras din Tratatul rachetelor anti-balistice.

În opinia Moscovei, chiar şi scuturile antirachetă americane sunt proiectate în aşa mod încât să fie capabile să lanseze nu doar rachete anti-balistice, dar şi rachete de croazieră — plasarea cărora la sol este interzisă prin acordul INF.

Acordului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat pe 8 decembrie 1987, în timpul vizitei liderului sovietic, Mihail Gorbaciov la Washington. În premieră, au fost reduse mai multe tipuri de sisteme de rachetă cu o rază de acţiune de la 500 până la 1000 şi de la 1000 până la 5500 kilometri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite