SUA pregătesc dispozitive pentru a bloca sateliții ruși și chinezi
0Statele Unite vor desfășura un nou sistem terestru de bruiaj conceput pentru a împiedica sateliții chinezi și ruși să transmită informații despre trupele americane în cazul unui conflict, a anunțat Forța Spațială a SUA, scrie Bloomberg.
Pentagonul a testat pentru prima dată sistemul la începutul acestui an în două locații diferite, controlul asupra acestuia fiind exercitat dintr-o a treia locație. Dispozitivele nu sunt concepute pentru a proteja sateliții americani de bruiajul chinez sau rusesc, ci pentru a contracara în mod responsabil comunicațiile prin satelit ale inamicului.
În rarele ocazii în care Pentagonul discută despre astfel de capacități spațiale, acesta încearcă să distingă noua sa tehnologie de bruiere a sateliților ca fiind pur defensivă și cu un obiectiv limitat. Acest lucru este în contrast cu armele nucleare antisatelit pe care Statele Unite susțin că Rusia le dezvoltă, care pot crea impulsuri electromagnetice care dezactivează sateliții și perturbă întregi rețele de comunicații.
Primele 11 din cele 24 de terminale modulare la distanță ale SUA sunt programate să fie desfășurate în câteva luni, urmând ca toate să fie instalate până la 31 decembrie în locații nedezvăluite.
Terminalele sunt mijloace mici, transportabile și necostisitoare de bruiere a comunicațiilor prin satelit care pot fi utilizate pentru a proteja forțele SUA.
Noile terminale completează sistemele mai mari Counter Communications System și Meadowlands deja instalate, oferind o rețea extinsă, controlată de la distanță și relativ mobilă.
Potrivit șefului Comandamentului spațial al SUA, Steven Whiting, China are mulți sateliți pe orbită concepuți pentru a căuta, fixa, urmări și ținti, inclusiv pentru a lovi potențial forțele SUA și ale aliaților din regiunea Indo-Pacific.
„Așa că trebuie să înțelegem acest lucru și să știm ce înseamnă pentru forțele noastre militare”, a declarat Whiting, adăugând că SUA și aliații săi trebuie să fie capabili să blocheze atacurile spațiale asupra forțelor lor într-un mod care să evite răspândirea deșeurilor în spațiu.
„Am proiectat în mod intenționat un sistem modular mic, folosind componente comerciale disponibile pe raft”, a declarat Forța spațială.
Statele Unite subliniază că armele lor sunt „responsabile”, ceea ce înseamnă că nu distrug sateliții, ci doar îi dezactivează temporar.
Cu toate acestea, potrivit Victoriei Samson, director pentru securitate și stabilitate spațială la Secure World Foundation, acestea nu sunt „arme defensive”, ci mai degrabă echipamente concepute pentru a lovi capacitățile concurenților.
„Puteți susține că va fi folosit doar în scopuri defensive, dar aș spune că este o capacitate contraspațială ofensivă”, a spus Samson.
„ Al treilea război mondial va începe în spațiu“
Dezvoltarea de către Rusia a unui sistem de arme nucleare spațiale reprezintă o amenințare la adresa „întregului mod de viață modern”, potrivit unui general american de rang înalt.
„Este o armă complet nediscriminatorie”, a declarat miercuri, 17 iulie, generalul Stephen Whiting, comandantul Comandamentului spațial al SUA, la Forumul de securitate Aspen. „Ar afecta sateliții Statelor Unite, sateliții chinezi, sateliții ruși, sateliții europeni, sateliții indieni, sateliții japonezi. Așadar, pune în pericol întregul mod de viață modern. Și este o decizie incredibil de nesăbuită.”
Neliniștea legată de o potențială lansare în spațiu a unei arme nucleare rusești s-a infiltrat în discuțiile publice privind armele nucleare și securitatea națională încă din februarie, când administrația Biden a informat Congresul cu privire la arma rusă emergentă. În timp ce un oficial al Casei Albe a declarat la acea vreme că o astfel de armă nu ar putea „provoca distrugeri fizice aici pe Pământ”, un alt oficial de rang înalt a subliniat ramificațiile de mare anvergură ale unei astfel de arme.
„Dacă ar fi să detoneze o armă nucleară în spațiu, aceasta nu va afecta doar țintele militare”, a declarat general-locotenentul Forțelor Aeriene Jeffrey Kruse, directorul Agenției de Informații a Apărării, în timpul unei apariții alături de Whiting. „Problema este că tot ceea ce se află pe orbita joasă a Pământului va fi imediat afectat”.
Lansarea acestei arme ar reprezenta o încălcare a obligațiilor Rusiei în temeiul Tratatului privind spațiul cosmic, după cum a remarcat Whiting.
„A fost o așteptare, pentru omenire, că nu vom pune o armă nucleară sau arme de distrugere în masă în spațiu”, a spus el. „Și acum ei ar putea face asta”.
Rusia și China se întrec în a-și extinde capacitatea de a ataca activele americane din spațiu
Kruse a menționat că oficialii serviciilor de informații americane urmăresc proiectul „de aproape un deceniu”, afirmând că Rusia „se apropie” de finalizarea pregătirilor. Sistemul este doar un exemplu al modului în care Rusia - și, poate chiar mai semnificativ, China - se întrec în a-și extinde capacitatea de a ataca activele americane din spațiu.
„China urmărește să înlocuiască Statele Unite ca lider global în spațiu ... și se bazează pe ceea ce percepe ca fiind o dependență excesivă a SUA de spațiu, și intenționează să pună în pericol această capacitate”, a declarat el. „Atât Rusia, cât și China consideră că utilizarea spațiului, chiar înainte de conflict, reprezintă o capacitate importantă de descurajare sau de constrângere a comportamentelor”.
China a demonstrat capacitatea de a doborî un satelit cu o rachetă terestră în 2007, când a distrus unul dintre proprii sateliți meteorologici, o demonstrație care a creat un „nor de resturi” care a crescut riscul unui accident pe orbită. Aproape două decenii mai târziu, cercetătorii și oficialii chinezi au orchestrat o „creștere extraordinară” a armelor antisatelit, deoarece disputele teritoriale din zona Indo-Pacific cresc riscul unui conflict care ar putea duce la un război între Statele Unite și China.
„Ceea ce vedem este o creștere extraordinară a armelor cu energie dirijată, a războiului electronic și a capacităților antisatelit”, a declarat Kruse.
Totuși, aceste evoluții sunt doar o parte a unei „rețele ucigașe”, după cum a spus Whiting - o rețea interconectată de sisteme concepute pentru a permite forțelor chineze să atace pozițiile americane „în întreaga regiune Indo-Pacific”.
„China construiește o rețea ucigașă în spațiu - concepută special pentru a găsi, fixa, urmări, ținti și ajuta la furnizarea de vectori de angajare pentru lovirea forțelor americane și aliate în întreaga regiune Indo-Pacific”, a declarat Whiting.