SUA iau în calcul vânzarea anticoncepţionalelor fără reţetă, pentru prima dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O aprobare s-ar aplica exclusiv medicamentului Opill al companiei, care a fost achiziţionat de la Pfizer în 2014 Foto ilustrativă: Pixabay
O aprobare s-ar aplica exclusiv medicamentului Opill al companiei, care a fost achiziţionat de la Pfizer în 2014 Foto ilustrativă: Pixabay

Pentru prima dată în Statele Unite ale Americii, o companie farmaceutică a cerut să i se permită să vândă anticoncepţionale fără reţetă de la medic. Anunţul vine la doar câteva săptămâni după ce Curtea Supremă a anulat dreptul constituţional la avort.

Compania, HRA Pharma cu sediul la Paris, Franţa, spune că cererea sa către Food and Drug Administration nu are legătură cu decizia înaltei instanţe americane, conform BBC.

Pastilele, cea mai comună formă de contracepţie în SUA, necesită de mult timp prescripţie medicală. 

Studiile au arătat că peste 50% din aproximativ 6,1 milioane de sarcini în SUA în fiecare an sunt neintenţionate. Chiar dacă pilulele contraceptive au fost aprobate pentru prima dată în SUA acum mai bine de 60 de ani, aproximativ o treime dintre femeile care au încercat să obţină sau să completeze reţete au avur dificultăţi în a face acest lucru. 

La nivel global, peste 100 de ţări furnizează contraceptive orale fără prescripţie medicală, ceea ce face ca SUA să fie una dintre puţinele ţări care le solicită. Mai multe organizaţii importante din SUA din domeniul medicamentelor, inclusiv Asociaţia Medicală Americană şi Academia Americană a Medicilor de Familie, au cerut autorităţilor americane să facă acelaşi lucru.

Potrivit companiei farmateutice, o decizie a FDA este aşteptată anul viitor. O aprobare s-ar aplica exclusiv medicamentului Opill al companiei, care a fost achiziţionat de la Pfizer în 2014. Din 1973, acest medicament poate fi obţinut doar cu prescripţie medicală.

Cererea HRA Pharma vine pe fondul unei dezbateri publice intense cu privire la drepturile reproductive din SUA, parlamentarii democraţi şi activiştii pro-choice cerând FDA să ia în considerare cereri similare.

În martie, de exemplu, 50 de congresmeni ai Grupului Pro-Choice al Camerei Reprezentanţilor au scris o scrisoare deschisă cerând „examinarea fără întârziere a cererile de pilule contraceptive fără prescripţie medicală şi numai pe baza datelor”.

De la hotărârea Curţii Supreme privind avortul, retailerii din SUA au raportat că raţionalizează pastilele contraceptive pe fondul creşterii cererii.

Curtea Supremă a Statelor Unite a revocat vineri, 24 iunie,- într-o răzgândire istroică - cu votul unei majorităţi a judecătorilor conservatori, hotărârea ”Roe v. Wade” din 1973, care garanta de aproape o jumătate de secol dreptul americancelor de a avorta. Această hotărâre nu face întreruperea sarcinii ilegală, însă fiecare stat este liber să autorizeze sau nu avortul.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite