SUA au impus sancțiuni împotriva unui apropiat al premierului Viktor Orban, „pentru implicarea sa în acte de corupţie”
0SUA a impus sancțiuni economice împotriva lui Antal Rogan, șeful cabinet al premierului Viktor Orban, „pentru implicarea sa în acte de corupţie”, potrivit unui comunicat al Departamentului Trezoreriei, scrie News.ro.
Rogan este acuzat că „a orchestrat scheme de corupţie pentru a controla sectoare strategice ale economiei maghiare şi a deturna veniturile către el şi către loialiştii partidului său politic”.
Departamentul de Stat a declarat că activitatea lui Rogan este „emblematică pentru climatul de impunitate care domneşte în Ungaria, unde oligarhii şi actorii nedemocratici au pus mâna pe elemente-cheie ale statului”.
Despre această decizie, ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, a afirmat că nu a fost ușoară, fiind neobișnuită sancționarea un ministru în funcţie, mai ales într-o ţară aliată. Dar „această corupţie sistemică întruchipată de Antal Rogan afectează procesul decizional al Ungariei în chestiuni care afectează în mod direct securitatea SUA”, a argumentat el.
Sancțiunile americane fac parte din legea „Magnitsky”, prin care se urmărește combaterea corupției și încălcării drepturilor omului. Măsurile vin în ultimele zile din mandatul democratului Joe Biden, ce se află în relații tensionante cu Orban.
„Aceasta este răzbunarea personală a unui ambasador trimis de o administraţie americană falimentară, care pleacă în dizgraţie”, a reacţionat pe Facebook şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto. „Ce bucurie să ştim că în câteva zile Statele Unite vor fi conduse de oameni care ne tratează ca prieteni şi nu ca duşmani”, a adăugat el.
Ungaria se află pe ultimul loc în UE, potrivit ONG-ului Transparency International, pe fondul suspiciunilor de deturnare de fonduri care au dus la îngheţarea a miliarde de euro din fonduri europene.
De când Orban a revenit la putere în 2010, în funcțiile cheie au fost numite multe persoane din cercul său apropiat.
De asemenea, liderul naţionalist a pus treptat la zid toate mecanismele de control şi echilibru, de la mass-media la sistemul judiciar.
Parlamentul European consideră că Ungaria nu mai este o adevărată democraţie, ci un „regim hibrid de autocraţie electorală”.