Statul american Georgia a executat o femeie care a complotat spre uciderea soţului ei, în ciuda rugăminţilor papale. Ucigaşul ar putea fi eliberat peste 8 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul american Georgia a organizat, miercuri dimineaţă, execuţia prin injecţie letală a unei femei care a complotat spre uciderea soţului ei în 1997. Ucigaşul este în închisoare şi ar putea fi eliberat în 2022, datorită acordului pe care l-a făcut cu autorităţile pentru a depune mărturie împotriva ei. Copiii femeii au avut o decizie groaznică de luat între a formula un recurs de ultim moment sau a fi alături de mama lor în ultimele clipe.

Kelly Gissendaner, în vârstă de 48 de ani, a fost executată prin injecţie letală la ora locală 12.21, după ce a aşteptat timp de 17 ani confirmarea execuţiei. Cazul a căpătat notorietate în Statele Unite, fiind şi subiectul unei formulări oficiale de clemenţă din partea Papei Francisc, în timp ce apărătorii şi copiii lui Gissendaner subliniază lacunele sistemului judiciar american, scoase în evidenţă de acest caz, relatează presa americană.

Kelly Gissendaner a complotat, în 1997, uciderea soţului ei Douglas Gissendaner, împreună cu iubitul ei de la acea vreme, Gregory Owen. Acesta din urmă a fost şi cel care a realizat crima, omorând victima cu multiple lovituri de cuţit la nivelul gâtului. Fapta a ieşit însă rapid la iveală, iar cei doi s-au văzut cercetaţi pentru omucidere în 1998. 

Gregory Owen a ajuns, însă, la o înţelegere cu procurorii statului, prin care a acceptat să depună mărturie împotriva femeii, în schimbul pedepsei de închisoare pe viaţă, cu posibilitate de eliberare condiţionată. În cadrul mărturiei, Owen a declarat că ideea crimei i-a aparţinut lui Gissendaner, deoarece ea ar fi dorit să scape de soţul ei, şi în acelaşi timp să beneficieze de pe urma asigurării de viaţă a acestuia din urmă.

Conform CNN, odată arestată, Kelly Gissendaner a încercat să falsifice o serie de scrisori, din care ar fi reiesit că ea a fost sechestrată şi adusă cu forţa la locul crimei, în seară uciderii soţului ei. Colega sa de celulă, căreia îi înmânase scrisorile cu scopul de a găsi pe cineva interesat de a juca rolul răpitorului contra-cost, a reclamat planul autorităţilor penitenciarului. 

Owen, care a recunoscut faptul că l-a omorât pe Douglas Gissendaner cu multiple lovituri de cuţit, este momentan încarcerat, însă ar putea fi eliberat cel mai devreme în 2023, după 25 de ani de detenţie, conform legislaţiei privind eliberarea condiţionată a deţinut condamnaţi la închisoare pe viaţă a statului Georgia. (n.r. - acest fapt nu înseamnă că va fi eliberat la acea dată; conform legislaţiei statului Georgia, deţinuţii condamnaţi la închisoare pe viaţă, cu posibilitate de elibare condiţionată, pot fi luaţi în consideraţi pentru aceasta după executarea a cel puţin 25 de ani din pedeapsă). Kelly Gissendaner a refuzat propunerea unei înţelegeri similare în cursul procesului. 

Papa Francisc a cerut clemenţă

După trei recursuri eşuate la Curtea Supremă de Justiţie a Statelor Unite, execuţia lui Gissendaner a fost iniţial stabilită pentru februarie 2015, însă a fost amânată din cauza condiţiilor meteorologice extreme de la acea dată. Reprogramată pentru data de 2 martie, execuţia a fost din nou amânată, deoarece substanţele ce ar fi trebuit folosite pentru injecţia letală au fost modificate din cauza condiţiilor în care au fost stocate, autorităţile neputând asigura moartea fără suferinţă a condamnatei.

Între timp, Gissendaner a început să primească suport public pentru comutarea pedepsei la închisoare pe viaţă. O petiţie online adresată guvernatorului Georgiei, Nathan Deal, a atins peste 90.000 de semnături, argumentând că „mărturii ale clericilor, educatorilor, foştilor deţinuţi şi gardienilor ce au cunoscut-o pe Kelly Gissendaner arată clar că ea îşi regretă fapta, transformându-se într-o figură pastorală pentru mulţi co-deţinuţi în timpul detenţiei sale”.

Cazul a ajuns, în cele din urmă, şi în atenţia Vaticanului. Într-o intervenţie de ultim moment, în cursul zilei de marţi, arhiepiscopul Carlo Maria Vigano, şeful delegaţiei diplomatice a Vaticanului în Statele Unite, a trimis Comisiei pentru Eliberare Condiţionată şi Amnistie o scrisoare din partea Papei Francisc, cerând clemenţă pentru Kelly Gissendaner.

„Fără a dori minimalizarea gravităţii crimei pentru care d-na Gissendaner a fost condamnată, şi în acelaşi timp empatizând cu victima şi rudele sale, vă implor, luând în considerare motivele prezentate Comisiei dumneavoastră, să comutaţi pedeapsa către una care exprima mai bine atât sentimentele de justiţie, cât şi cele de milă”, se arată în textul scrisorii, conform „ The New York Times”.

În cadrul discursului istoric pe care l-a ţinut în Congresul Statelor Unite săptămâna trecută, Papa Francisc a cerut abolirea pedepsei cu moartea, ce este încă legală în 31 de state americane.

Copiii au trebuit să decidă între a formula un recurs şi a-şi vedea pentru ultima dată mama în viaţă 

Scrisoarea nu a schimbat însă decizia comisiei, iar execuţia a fost programată pentru marţi, ora 7 seara. Conform CNN, copiii femeii au fost obligaţi să ia o decizie teribilă: fie să încerce formularea unui recurs de ultim moment, pentru o salva pe Kelly Gissendaner, fie să asiste la execuţie (n.r. - odată ce ultimul recurs posibil este respins, execuţia este de obicei efectuată în decurs de câteva minute de la primirea ordinului).

Cei doi copii ai soţilor Gissendaner au decis să încerce formularea unui ultim recurs, ce a fost la rândul lui respins. Kayla Gissendaner, fiică a lui Doug şi Kelly, a declarat pentru CNN că „..tatăl meu nu ar fi dorit ca mama să fie executată, chiar şi după ce ar fi aflat ce rol a jucat în uciderea sa. El nu ar fi vrut ca noi (n.r. - copiii) să suferim încă o pierdere devastatoare.” 

Execuţia a avut loc în cele din urmă, iar trimisul special „Daily Mail”, Rhonda Cook, care a asistat la execuţie, a relatat detalii înfiorătoare despre ultimele momente din viaţa lui Kelly Gissendaner. Femeia a cerut iertare rudelor lui Doug Gissendaner, şi a început să cânte cunoscutul imn religios „Amazing Grace” (ro. „Mirabil Har”), până când sedativul administrat şi-a făcut efectul. „Nu a încercat să facă pe nimeni să se simtă vinovat (n.r. - pentru execuţia ei). A fost vorba doar despre o femeie plină de remuşcări până în ultimul moment” a concluzionat reporterul britanic, care a adăugat că această execuţie îi va rămâne întipărită în minte, deşi a participat la zeci de execuţii similare în calitate de corespondent. 

Kelly Gissendaner a fost prima femeie executată de către statul Georgia în ultima 70 de ani, iar execuţia a fost prima a unei persoane ce nu a comis direct crima, după ce statul a reintrodus pedeapsa capitală în 1976.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite