Statele Unite ale Americii nu vor mai finanța cercetarea științifică alături de Israel in Cisiordania

0
Publicat:

Statele Unite ale Americii vor înceta finanțarea cercetării științifice realizate împreună cu instituțiile academice israeliene din Cisiordania, distanțându-se de politica Israelului în acest teritoriu, transmite AFP, scrie Agerpres.

Steag-uri USA și Israel FOTO: Shutterstock
Steag-uri USA și Israel FOTO: Shutterstock

Decizia administrației de la Washington revine asupra unei măsuri adoptate de fosta administrație condusă de Donald Trump, care a respins consensul internațional conform căruia Israelul a ocupat illegal Cisiordania după războiul de șase zile din 1967.

Conform viziuni directoare adresate agențiilor guvernamentale americane afirmă că "angajarea în cooperare ştiinţifică şi tehnologică bilaterală cu Israelul în zonele geografice care au intrat sub administraţia israeliană după 1967 şi care fac încă obiectul negocierilor privind statutul final nu va fi în concordanţă cu politica externă a Statelor Unite", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Acesta a subliniat că Washingtonul "acordă o mare importanţă cooperării tehnologice şi ştiinţifice cu Israelul", afirmând că restricţiile privind finanţarea în Cisiordania reflectă "poziţia de lungă durată a SUA, care datează de câteva decenii".

Hotărârea administrației americane se va aplica în special Universităţii Ariel, o instituţie majoră fondată în 1982 în ceea ce era, în acea perioadă, o nouă aşezare în Cisiordania. Partidului Republican a criticat hotărârea conducerii de la Casa Albă. Senatorul Ted Cruz a acuzat administraţia Biden de "discriminare antisemită" împotriva evreilor din Cisiordania, iar David Friedman, fostul ambasador al preşedintelui Trump în Israel, a acuzat guvernul că s-a aliniat mişcării BDS (Boicot, Dezinvestire, Sancţiuni).

Conducerea Partidului Democrat susţine însă că se opune acestei mişcări care solicită un boicot economic, cultural şi ştiinţific al Israelului pentru a obţine încetarea ocupaţiei şi colonizării teritoriilor palestiniene.

În perioada conducerii lui Mike Pompeo a Departamentul de Stat în cadrul administraţiei Trump, Statele Unite s-au angajat să normalizeze aşezările israeliene din Cisiordania, în special permiţând ca produsele lor să fie ştampilate "Made in Israel".

Administraţia Biden a revenit la poziţia de lungă durată a SUA de a cere o soluţie cu două state şi critică extinderea coloniilor sub guvernul condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

Cu toate acestea, administraţia Biden nu s-a angajat într-o încercare semnificativă de a intermedia un acord de pace, considerând perspectivele ca fiind improbabile în contextul în care Israelul este condus de un govern de dreapta.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite