Israel: Export record de armament. Un sfert a fost dedicat țărilor arabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul israelian al Apărării a anunţat miercuri că exporturile de arme au atins un nivel record în 2022, iar aproape un sfert dintre acestea au fost destinate ţărilor arabe cu care Israelul a normalizat recent relaţiile, conform Agerpres.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministerul Apărării, care supraveghează și aprobă exporturile de apărare, a indicat că exporturile către "ţările Acordurilor Avraam" au reprezentat 2,96 miliarde de dolari în 2022, adică 24%. În schimb exporturile către țările arabe au reprezentat, în 2021, 853 de milioane de dolari, adică 9% din total, potrivit aceleiaşi surse.

Relațiile cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc şi Sudan au fost normalizate în 2020 în cadrul aşa-numitelor Acorduri Avraam, sub impulsul Statelor Unite.

Prin intermediul acestor acorduri poziția arabă anterioară, conform căreia nu este posibil niciun acord cu Israelul fără rezolvarea conflictului israeliano-palestinian. Acordurile au fost denunţate ca o "trădare" de către palestinieni.

"Instabilitatea globală creşte cererea de sisteme de apărare aeriană, drone şi rachete israeliene şi lucrăm în permanenţă pentru a ne păstra şi întări capacităţile", a declarat directorul general al ministerului, Eyal Zamir, conform comunicatului de presă.

Potrivit ministerului, aceste exporturi s-au dublat în ultimii nouă ani, atingând o sumă record de 12,5 miliarde de dolari în 2022. În 2022, dronele au reprezentat un sfert din exporturi, iar rachetele antiaeriene şi rachetele nedirijate şi sistemele de apărare antiaeriană 19%.

Germania a aprobat o primă tranşă de finanţare să achiziționeze sistemul israelian de apărare antirachetă "Arrow 3". Cu un cost total de patru miliarde de euro, acest sistem este capabil să distrugă ţinte dincolo de atmosferă.

Miercuri, compania de armament de stat israeliană Rafael Defense Systems a anunţat că a dezvoltat un interceptor de rachete hipersonice, denumit "Sky Sonic". Acest sistem este "un răspuns defensiv la ameninţarea tot mai mare a rachetelor hipersonice", potrivit unui comunicat de presă al grupului.

La începutul lunii iunie, Iranul a dezvăluit publicului prima sa rachetă hipersonică balistică, proiectată local. Rachetele hipersonice zboară la joasă altitudine şi pot să-și modifice direcția în mers, ceea ce face interceptarea lor dificilă.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite