Şeful Pentagonului vrea explicaţii de la Turcia după ce Ankara ameninţă să închidă două baze strategice ale NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american al Apărării Mark Esper vrea explicaţii de la Ankara în urma ameninţărilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a închide două baze strategice NATO în Turcia, relatează AFP.

Turcia ar putea închide, ”dacă este necesar”, bazele de la Ia Incirlik şi Kürecik, a ameninţat Erdogan duminică, întrebat de o televiziune proguvernamentală cu privire la ameninţările cu sancţiuni ale Statelor Unite din cauza achiziţionării sistemului rus de apărare antiaeriană şi antirachetă de tip S-400.

Or baza aeriană de la Incirlik, situată în sudul Turciei, este folosită de decenii de către Forţele aeriane americane (US Air Frece) în susţinerea aeriană a operaţiunilor militare americane în regiune, iar potrivit unor experţi -în ea se află aproximativ 50 de focoase nucleare americane.

În baza Kürecik, în sud-estul ţării, se află o importantă staţie radar NATO.

”Trebuie să vorbesc cu omologul meu (turc Hulusi Akar) pentru a înţelege ceea ce vor să spună şi dacă este cu adevărat serios”, a declarat luni presei şeful Pntagonului.

”Dacă turcii sunt serioşi în acest subiect, (Turcia) este o naţiune suverană şi (turcii) au dreptul să primească sau nu baze NATO sau forţe străine”, a subliniat Esper la bordul  unui avion cu care venea din Belgia, unde a asistat la a 75-a aniversare a Bătăliei din Ardeni.

”Însă acest lucru va deveni atunci un lucru care priveşte toată Alianţa şi angajamentul lor faţă de această Alianţă, dacă într-adevăr vorbesc serios”, a subliniat secretarul american al Apărării, exprimându-şi din nou regretul faţă de ”direcţia” luată de Ankara, care pare să se îndepărteze de NATO, pentru a se apropia de Rusia.

Relaţiile Statelor Unite cu Turcia s-au tensionat puternic după ce Ankara a cumpărat sisteme ruse de tip S-400 în pofida opoziţiei Washingtonului, care le condideră incompatibile cu armamentul NATO.

Tensiunile au crescut şi mai mult după ce Turcia a lansat în octombrie o incursiune militară în nord-estul Siriei împotriva aliaţilor kurzi ai Statelor Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI).

Congresul american tocmai a aprobat legea finanţării militare a Statelor Unite în exerciţiul bugetar 2020, în care au introdus obligaţia impunerii unor sancţiuni economice Ankarei, ca răspuns la achiziţionarea sistemelor ruse de apărare antiaeriană şi antirachetă tip S-400.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite