Sancțiuni împotriva Rusiei pregătite de Consiliul Naţional de Securitate al SUA. Aplicarea lor e în mâna lui Trump

0
Publicat:

Statele Unite au finalizat noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, inclusiv măsuri ce vizează sectorul bancar şi energetic, presând Moscova să sprijine eforturile preşedintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, potrivit a trei oficiali americani şi unei surse familiarizate cu subiectul, relatează Reuters.

Donald Trump și Vladimir Putin FOTO arhivă EPA EFE
Donald Trump și Vladimir Putin FOTO arhivă EPA EFE

Pe lângă gigantul energetic de stat rus Gazprom, sunt vizate entităţi majore implicate în sectoarele resurselor naturale şi bancar, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial din administraţie, scrie News.ro.

„Acest lucru va trebui aprobat de Trump”  

Nu este însă clar dacă pachetul va fi aprobat de Trump, care a trecut de la atitudinea binevoitoare față de Moscova la frustrare, pe fondul refuzului preşedintelui rus Vladimir Putin de a răspunde apelurilor președintelui SUA pentru o încetare a focului şi pentru negocieri de pace.

„Consiliul Naţional de Securitate al SUA încearcă să coordoneze un set de acţiuni mai punitive împotriva Rusiei (...). Acest lucru va trebui aprobat de Trump”, a declarat sursa familiarizată cu problema.

Un al doilea oficial american a confirmat că: „Decizia îi aparţine în totalitate”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, James Hewitt, a explicat că „încă de la început, preşedintele a fost clar în angajamentul său faţă de obţinerea unei încetări complete şi cuprinzătoare a focului” 

„Nu comentăm detalii ale negocierilor aflate în desfăşurare”, a spus Hewitt. 

Dacă Trump ar aproba noile sancţiuni – care ar urma semnării miercuri, de către SUA şi Ucraina, a unui acord privind mineralele, acord pe care Trump l-a promovat intens ca parte a eforturilor sale pentru pace –  acest lucru s-ar putea traduce printr-o înăsprire a poziţiei sale faţă de Kremlin.

„Este următoarea etapă în exercitarea unei presiuni asupra Rusiei”

După declanşarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, în 2022, Statele Unite şi aliaţii lor au impus sancţiuni succesive împotriva Rusiei. Deşi aceste măsuri au afectat economia rusă, Moscova a găsit modalităţi de a ocoli sancţiunile şi de a continua finanţarea războiului.

Trump „s-a dat peste cap ca să-i ofere lui Putin toate şansele să spună: «Bine, vom accepta o încetare a focului şi un sfârşit al războiului», iar Putin continuă să-l respingă,” a declarat Kurt Volker, fost trimis al SUA la NATO şi fost reprezentant special al SUA pentru negocierile privind Ucraina în primul mandat al lui Trump.

„Putin a escaladat situaţia,” a continuat el.

„Putin este cel care se află în afara consensului”

Kurt Volker a subliniat că Trump „a reuşit să alinieze SUA şi Ucraina în apelul pentru o încetare imediată şi completă a focului, iar acum Putin este cel care se află în afara consensului.”

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite