Ruşii au publicat online informaţii din ancheta lui Robert Mueller pentru a încerca să o discrediteze
0Dovezile adunate de procurorul special Robert Mueller au fost obţinute de ruşi şi publicate online într-o încercare de a discredita ancheta sa privind amestecul Moscovei în politica americană, susţin procurorii, scrie The Guardian.
Biroul lui Mueller susţine că peste 1.000 de fişiere care au fost distribuite confidenţial către avocaţii unor hackeri ruşi au fost încărcate ulterior pe un site de distribuire a fişierelor şi promovate de un cont de Twitter.
„Avem acces la baza de date a anchetei procurorului special Robert Mueller pentru că am spart serverul rus care avea informaţiile. Puteţi vedea toate fişierele pe care Mueller le avea despre IRA şi amestecul Rusiei. Bucuraţi-vă de citit!”, se arată într-o postare a acelui cont.
Postarea din octombrie aparţine contului @HackingRedstone, conform biroului lui Mueller. De asemenea, materialele i-au fost oferite şi unui reporter printr-un mesaj direct în aceeaşi zi. Contul a fost ulterior şters de pe Twitter.
Biroul lui Mueller susţine că numele şi structurile fişierelor publicate sunt identice cu cele din ancheta privind Rusia.
Procurorii au informat că site-ul de distribuire a fişierelor a confirmat FBI-ului că acel cont a fost înregistrat cu o adresă IP din Rusia.
Investigatorii FBI nu au găsit dovezi că serverele guvernului care conţineau fişierele ar fi fost atacate cibernetic, conform echipei lui Mueller, ei făcând referire în schimb la o scurgere de informaţii a ruşilor.
Mueller a făcut publică această scurgere de informaţii ca parte a unui caz împotriva companiei Concord Management and Consulting, o firmă rusă care ar fi finanţat operaţiunile de atacuri cibernetice ale Internet Research Agency (IRA), o agenţie rusă specializată în astfel de practici.
Biroul lui Mueller argumentează că avocaţii care reprezintă Concord nu ar trebui să primească acces la dovezile adunate de procurori.