Putin este „complet încolțit”, ceea ce crește probabilitatea de a folosi arme nucleare, crede un fost ofițer CIA

0
Publicat:

Probabilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să apeleze la arme nucleare tactice în Ucraina crește pe măsură ce se simte încolțit din pricina eșecurilor sale militare, spune un fost ofițer CIA.

Putin și-a amplificat retorica privind armele nucleare FOTO Arhivă
Putin și-a amplificat retorica privind armele nucleare FOTO Arhivă

„Cred că șansele ca [Putin] să dezescaladeze sunt aproape de zero... pur și simplu nu poate renunța la atât de mult teren, să fie perceput ca pierzând războiul și în același timp să continue să fie liderul Rusiei. Probabilitatea de a apela la arme nucleare – cel puțin la armele nucleare tactice – crește pe zi ce trece”, a declarat Robert Baer marți pentru CNN.

După ce Ucraina a reușit să recupereze mii de kilometri de teritoriu, în urma contraofensivei derulate recent pe fronturile estic și sudic, Putin s-a văzut nevoit să își schimbe abordarea și să declare mobilizarea parțială a populației, pas pe care a încercat să-l evite sau cel puțin să îl amâne. Măsura a declanșat proteste în Rusia și un exod al cetățenilor ce pot fi încorporați, în timp ce Kremlinul a recunoscut că s-au comis anumite erori în ceea ce privește înrolările pentru războiul din Ucraina.

Deși presiunile interne cresc concomitent cu eșecurile pe câmpul de luptă, este puțin probabil ca Putin să facă un pas înapoi, să își retragă trupele sau să negocieze încheierea războiului, crede fostul ofițer CIA.

Este un om puternic...e imaginea pe care și-a creat-o în ultimii 20 de ani – el nu cedează nemulțumirilor. Este încolțit. Este complet încolțit, și la fel ca un rechin, trebuie să meargă mai departe. El continuă să bombardeze orașe ucrainene. Continuă să înșface oameni. Continuă să se țină pe poziție și nu îl văd capitulând în niciun fel”, a argumentat Baer.

După ce a acuzat Occidentul de „șantaj nuclear”, Putin a ținut să avertizeze că Rusia dispune de arsenal nuclear și arme moderne și că amenințările sale nu sunt „o cacealma”.

„Rușii cu care țin legătura îmi spun că sunt convinși că are de gând să treacă la arme nucleare. Nu știu cât de bine conectați sunt, dar această amenințare - a fost o amenințare inițial - dar cu cât are mai multe probleme, cu atât este mai probabil să folosească arme nucleare", a declarat pentru CNN fostul ofițer CIA Robert Baer.

Avertismentul SUA

Statele Unite au avertizat Rusia cu „consecinţe catastrofale” dacă va recurge la arme nucleare în Ucraina.

Consilierul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a dat asigurări că Statele Unite vor „răspunde decisiv” în cazul în care Rusia va folosi astfel de arme împotriva țării vecine.

El nu a furnizat mai multe amănunte, dar a precizat că Washingtonul a transmis în privat Moscovei „foarte clar exact ce ar însemna acest lucru”.

Va avea consecințe. Rusia va fi și mai disprețuită în lume mai mult decât a fost vreodată. În funcție de amploarea a ceea ce vor face ei, vom determina ce răspuns vom avea noi”, spunea acum mai bine de o săptămână președintele SUA Joe Biden într-un interviu pentru CBS News.

Contacte sporadice între Moscova și Washington în privința armelor nucleare

La câteva zile după ce Vladimir Putin a declarat că nu joacă la cacealma în privinţa disponibilităţii sale de a utiliza arme nucleare, Kremlinul a anunţat că are contacte „sporadice” cu SUA în chestiuni legate de armele nucleare.

Există canale de dialog la nivelul adecvat, dar sunt de o natură foarte sporadică. Cel puţin ele permit schimbul unor mesaje de urgenţă despre poziţia fiecăruia”, a spus Peskov într-o conferință de presă.

Amenințările lui Putin

Declarația lui Putin a fost făcută în contextul anunțului privind mobilizarea rezerviștilor, când Putin a spus că este dispus să folosească arme nucleare „pentru a proteja Rusia şi poporul” său.

De câteva luni, SUA trimit avertismente autorităților de la Moscova în comunicări private cu privire la consecințele grave care așteaptă Rusia în cazul utilizării armelor nucleare, a dezvăluit Washington Post citând oficialii americani sub condiția anonimatului.

Interlocutorii publicației nu precizează cine a transmis mesajele americane către partea rusă și care a fost conținutul acestora, ci doar că a rămas constantă comunicarea în ultimele luni.

Administrația Biden notează că Moscova a amenințat în mod repetat că va folosi arme nucleare după ce a început invazia Ucrainei pe 24 februarie. Până acum nu au existat semne că arsenalul nuclear al Rusiei se pregătește pentru o lovitură iminentă. Cu toate acestea, noile amenințări nucleare ale Kremlinului nu sunt la fel de vagi ca cele anterioare. Și au venit într-un moment în care armata rusă a fost nevoită să se retragă pe câmpul de luptă sub presiunea contraofensivei ucrainene.

Toată lumea trebuie să realizeze că acesta este unul dintre cele mai grave episoade din multe decenii când armele nucleare pot fi folosite. Consecințele chiar și ale așa-numitului <<război nuclear limitat>> ar fi catastrofale” , e de părere Daryl Kimball, directorul Asociației pentru Controlul Armelor. În opinia sa, ultimele amenințări ale lui Putin sugerează că Rusia ia în considerare utilizarea armelor nucleare pe teritoriul ucrainean pentru a-și consolida ocupația și a forța Kievul să se supună.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite