Presupusul „creier“ al atentatelor din 11 septembrie 2001 acceptă să depună mărturie în procesul deschis împotriva Arabiei Saudite, dar cu o condiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentagonul, după atentatetele din 11 septembrie 2001 FOTO FBI/EPA
Pentagonul, după atentatetele din 11 septembrie 2001 FOTO FBI/EPA

Presupusul creier al atentatelor din 11 septembrie 2001 s-a declarat dispus să colaboreze în proces, dar cu condiţia neaplicării pedepsei cu moartea în cazul lui, scrie The Wall Street Journal.

Khalid Sheikh Mohammed, în vârstă de 55 de ani, a acceptat să depună mărturie în procesul intentat de victime şi rude ale lor împotriva Arabiei Saudite. În schimb, el cere Guvernului american să nu ceară aplicarea pedepsei cu moartea împotriva lui.

În documente citate de The Wall Street Journal, el promite o „cooperare mult mai de largă“ în cazul îndeplinirii condiţiei sale.

Victime ale atentatelor din 11 septembrie 2001 şi rude ale lor acuză Riadul că i-a susţinut pe terorişti.

Guvernul saudit neagă orice implicare în aceste atacuri.

Khalid Sheikh Mohammed este principalul acuzat în procesul privind 11 septembrie 2001. El a fost capturat în 2003, în Pakistan, la capătul unei operaţiuni speciale. A stat închis timp de trei ani şi jumătate într-un loc secret al CIA, după care a fost transferat la Guantanamo în 2006.

La 11 septembrie 2001, Statele Unite au fost lovite de cel mai grav atac terorist din istorie. Două avioane comerciale deturnate de terorişti au lovit turnurile gemene din World Trade Center din New York, iar un al treilea o aripă a Pentagonului. Un al patrulea avion deturnat s-a prăbuşit pe o câmpie de lângă oraşul Shanksville, din Pennsylvania. Atacurile s-au soldat cu 2.976 de morţi şi peste 4.000 de răniţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite