Președintele El Salvador, sarcastic după ce un senator democrat s-a întâlnit cu bărbatul deportat eronat de SUA: „A înviat miraculos”
0Un senator democrat american s-a întâlnit cu bărbatul despre care oficialii administraţiei Trump au recunoscut că a fost expulzat dintr-o eroare din Maryland către o mega-închisoare din El Salvador, relatează BBC. Președintele țării, Nayib Bukele, a postat un comentariu ironic, observând faptul că bărbatul nu doar că este viu, dar cei doi beau împreună margarita.

Senatorul democrat de Maryland Chris Van Hollen a postat o imagine de la întâlnirea sa cu Kilmar Ábrego García, pe care administraţia Trump a refuzat să îl readucă în SUA, în ciuda ordinului în acest sens al unui judecător federal, potrivit news.ro.
Întâlnirea de joi a avut loc pe fondul escaladării confruntării dintre preşedintele SUA şi instanţele de judecată în materie de imigraţie, la o zi după ce un judecător dintr-un alt caz a declarat că administraţia ar putea fi acuzată de sfidare a instanţei în legătură cu zborurile de deportare.
„Am spus că principalul meu obiectiv al acestei călătorii a fost să mă întâlnesc cu Kilmar. În această seară am avut această şansă. Am sunat-o pe soţia sa, Jennifer, pentru a-i transmite mesajul său de dragoste. Aştept cu nerăbdare să ofer o actualizare completă la întoarcerea mea”, a postat senatorul democrat în social media..
Van Hollen a sosit în ţară miercuri în speranţa de a obţine eliberarea lui Ábrego García, care a locuit în Maryland.
Înainte de întâlnire, acesta declara că a fost oprit de gărzi înarmate în drumul său spre Cecot, închisoarea de maximă securitate în care a fost deţinut Ábrego García.
Senatorul nu a oferit informaţii actualizate cu privire la statutul lui Ábrego García în postările sale pe reţelele de socializare, dar a afirmat că vor fi publicate mai multe informaţii la întoarcerea sa în SUA.
Soţia lui Ábrego García s-a bucurat de veste şi a spus că „rugăciunile ei au fost ascultate”. „Eforturile familiei mele şi ale comunităţii în lupta pentru dreptate au fost auzite, pentru că acum ştiu că soţul meu este în viaţă”, a declarat Jennifer Vasquez Sura. „Dumnezeu ascultă, iar comunitatea rămâne puternică”.
Ea a spus că familia ei are încă multe întrebări şi va continua să lupte pentru eliberarea lui.
În timpul călătoriei sale, Van Hollen a declarat că s-a întâlnit, de asemenea, cu vicepreşedintele ţării şi i-a cerut să deschidă uşile pentru ca Ábrego García să poată părăsi închisoarea, o cerere care, potrivit acestuia, a fost respinsă.
Pe X, preşedintele din El Salvador a postat fotografii cu senatorul întâlnindu-se cu Ábrego García şi a părut să ironizeze speculaţiile de pe reţelele de socializare conform cărora deţinutul ar fi murit în detenţie.
Bukele a comentat că Ábrego García a „înviat miraculos din «lagărele morţii» şi din «tortur㻄 în „paradisul tropical din El Salvador”. „Acum, că i s-a confirmat sănătatea, are onoarea de a rămâne în custodia El Salvadorului”, a adăugat el.
Casa Albă a calificat vizita drept „dezgustătoare”
„Chris Van Hollen a stabilit cu fermitate că democraţii sunt partidul a cărui principală prioritate este binele unui terorist MS-13 și imigrant ilegal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kush Desai. „Este realmente dezgustător. Preşedintele Trump va continua să fie de partea americanilor care respectă legea.”
Casa Albă l-a acuzat pe Ábrego García că este membru al bandei transnaţionale salvadoriene MS-13, desemnată organizaţie teroristă străină.
Avocaţii lui Ábrego García neagă apartenenţa acestuia la vreo bandă şi susţin că nu a fost niciodată acuzat sau condamnat pentru vreo infracţiune.
Ábrego García locuia în Maryland, înainte de a fi expulzat, la 15 martie, împreună cu zeci de salvadorieni şi venezueleni, către Centrul de detenţie a teroriştilor (Cecot) din El Salvador.
Judecătoarea Paula Xinis din Maryland a hotărât că expulzarea lui Ábrego García din ţară a încălcat un ordin judecătoresc din 2019 care îi acordase protecţie juridică împotriva expulzării.
Săptămâna trecută, Curtea Supremă a SUA a confirmat parţial hotărârea instanţei inferioare, considerând că administraţia Trump trebuie să „faciliteze” eliberarea lui Ábrego García.
Administraţiei i s-a ordonat să prezinte zilnic informaţii actualizate cu privire la aceste eforturi.
Oficialii administraţiei Trump au recunoscut că expulzarea a fost o „eroare administrativă”, deşi Casa Albă insistă că nu a existat nicio eroare.
Aliaţii preşedintelui republican au susţinut că expulzarea reprezintă îndeplinirea promisiunii sale electorale de a menţine siguranţa americanilor.
Aceştia au citat un ordin de restricţie depus de soţia lui Ábrego García la 5 mai 2021, în care aceasta susţinea că a fost victima a patru cazuri de violenţă domestică din partea sa.
Vasquez Sura a declarat miercuri pentru Newsweek că ea şi soţul ei au depăşit dificultăţile, inclusiv prin consiliere.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat reporterilor la o şedinţă de informare miercuri: „El [Ábrego García] nu va trăi niciodată în Statele Unite ale Americii”.
Ea a fost însoţită de mama unei femei din Maryland, Rachel Morin, care a fost ucisă în august 2023 de un presupus fugar din El Salvador, într-un caz separat.