Presa conservatoare a lui Murdoch s-a distanţat de Trump, după ce oamenii preşedintelui au spus „Fox News sucks!“
0Fox News şi New York Post, două dintre principalele media americane conservatoare controlate de magnatul Rupert Murdoch, s-au distanţat, în aceste ultime zile, de Donald Trump, o premieră din 2016, notează AFP, citat de Hotnews.
"Fox News sucks!" - pentru prima oară, joi seară, în Phoenix (Arizona), partizanii preşedintelui american au contestat televiziunea considerată, de cinci ani, un aliat de neclintit al lui Donald Trump.
În discuţie, anunţul televiziunii privind victoria candidatului democrat Joe Biden în Arizona, încă de marţi seara. Echipa lui Trump a cerut televiziunii să retracteze, dar în zadar, în condiţiile în care alte mass media evitau să proclame un învingător, aşteptând finalizarea numărătorii voturilor scrie Hotnews.
De atunci, Fox News a tratat cu multă prudenţă acuzaţiile de fraudă electorală venite din tabăra lui Trump şi chiar de la preşedinte.
"Nu am văzut" dovada, afirma vineri Bret Baier, ziaristul politic cel mai în vogă al televiziunii. "Nu ni s-a arătat nimic."
Profesor de comunicare la universitatea DePauw, Jeffrey McCall reaminteşte că Fox News a fost întotdeauna o televiziune cu două feţe.
Pe de o parte, câţiva prezentatori-vedetă, mai degrabă editorialişti decât ziarişti, ultra-conservatori, şi pe de altă parte o redacţie net mai echilibrată.
Mai mulţi ziarişti ai Fox, precum moderatorul primei dezbateri prezidenţiale Chris Wallace, sunt recunoscuţi pentru profesionalismul lor.
Pe partea editorială, starul antenei, Sean Hannity, foarte apropiat de Donald Trump, aprecia joi seara că "americanii au dreptate să aibă suspiciuni, (...) să nu creadă în legitimitatea acestor rezultate".
Jeffrey McCall crede că tratamentul de care are parte Donald Trump în aceste ultime zile şi anunţul anticipat al victoriei lui Joe Biden în Arizona stau mărturie pentru "eforturile pe care le face Fox News pentru a funcţiona cât se poate de independent posibil faţă de editorialişti."
Reece Peck, autorul "Fox Populism", o carte despre Fox News, crede însă că această distanţare "ar putea aliena anumiţi telespectatori şi să-i incite să meargă spre o altă televiziune, precum OAN", care îl susţine fără rezerve pe Donald Trump.
În spatele acestei televiziuni a cărei audienţă a atins recorduri pentru un canal pe cablu - 14,1 milioane de telespectatori în seara alegerilor - se află magnatul Rupert Murdoch.
Cunoscut pentru opiniile sale conservatoare, acesta s-ar fi alăturat, de mai multe luni, ideii unei victorii a lui Joe Biden, potrivit site-ului Daily Beast.
Cu toate acestea, "nu văd familia Murdoch sunând la redacţie pentru a-i explica lui Brett Baier cum să acopere un subiect sau altul", temperează Jeffrey McCall.
"Simte cum bate vântul"
O altă creaţie a magnatului octogenar, cotidianul New York Post, ar putea reflecta "mai fidel opiniile lui Murdoch", crede Reece Peck.
În opinia sa, magnatul "exercită mult mai mult control asupra" Post decât asupra Fox News.
În condiţiile în care finalizarea numărătorii voturilor întârzie, New York Post nu a preluat niciuna dintre tezele taberei Trump privind presupuse fraude electorale, deşi în urmă cu doar câteva zile relata pe larg acuzaţiile privindu-l pe fiului lui Joe Biden, Hunter, devenite o temă centrală a campaniei actualului preşedinte.
Vineri, două editoriale recunoşteau că Donald Trump va fi probabil învins, un scenariu pe care preşedintele îl refuză cu obstinaţie.
"Uneori, Murdoch simte cum bate vântul politicii", remarca Reece Peck, profesor la universitatea din New York (CUNY).
Iar Joe Biden este unul dintre democraţii moderaţi pe care i-ar putea tolera. "Biden nu stârneşte frica mediului american de afaceri", explică Reece Peck.
Dacă aripa jurnalistică a Fox pare să fi preluat ascendentul, editorialiştii vedetă precum Sean Hannity sau Tucker Carlson rămân totuşi esenţiali pentru audienţa televiziunii şi profiturile sale, reaminteşte Jeffrey McCall.
Indiferent dacă Donald Trump se va menţine sau nu în peisajul politic, Fox News "va continua să contrabalanseze ceea ce numeşte media mainstream", apropiată de democraţi, spune el. Şi ar urma să rămână destinaţia implicită pentru milioane de telespectatori conservatori.