Premiile Pulitzer 2016: Reuters şi New York Times, laureate pentru imortalizarea crizei imigranţilor din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din fotografiile pentru care „The New York Times” a câştigat la categoria „Fotografie Breaking News”, alături de Reuters FOTO „The New York Times”/Sergey Ponomarev
Una din fotografiile pentru care „The New York Times” a câştigat la categoria „Fotografie Breaking News”, alături de Reuters FOTO „The New York Times”/Sergey Ponomarev

Agenţiile de presă Associated Press şi Reuters şi cotidienele „The New York Times” şi „Tampa Bay Times” se numără printre câştigătorii Premiilor Pulitzer de anul acesta pentru jurnalism şi fotoreportaj, decernate luni seară într-o festivitate desfăşurată la Universitatea Columbia din New York .

Agenţia de presă Reuters şi cotidianul „The New York Times” au câştigat la egalitate premiul Pulitzer pe 2016 pentru Fotografie Breaking News, graţie unor imagini despre criza refugiaţilor din Europa şi Orientul Mijlociu, au anunţat, luni seară, reprezentanţii Comitetului Pulitzer, care decernează renumitele distincţii, informează Reuters.

Agenţia de presă Associated Press a câştigat trofeul aferent categoriei ”Serviciu public” pentru o serie de articole care au dezvăluit abuzurile comise asupra angajaţilor din comerţul cu peşte din Asia de Sud-Est, în urma cărora 2.000 de persoane au fost eliberate din ”captivitate” şi au fost implementate reforme ample într-o industrie ce reprezintă un furnizor major de produse din peşte pentru Statele Unite.

Cotidianul „Los Angeles Times” s-a impus la categoria „Breaking News” graţie felului în care a acoperit din punct de vedere mediatic masacrul comis în San Bernardino.

Cotidianul „The New York Times” deţine recordul de premii Pulitzer câştigate până la ediţia din acest an, cu 117 trofee, şi a primit în 2016 alte două distincţii, impunându-se la categoriile „Fotografie Breaking News” şi „Jurnalism internaţional” - pentru o serie de articole scris de Alissa J. Rubin despre abuzurile la care sunt supuse femeile din Afganistan.

 „The Boston Globe”, „Tampa Bay Times” şi „The New Yorker” au câştigat, de asemenea, două premii fiecare.

„Tampa Bay Times” şi „Sarasota Herald-Tribune” au împărţit premiul Pulitzer pe 2017 la categoria „Jurnalism de investigaţie”. Cele două ziare din Floria au câştigat acest trofeu pentru un articol - scris în colaborare - despre violenţa şi neglijenţa din spitalele de boli mintale din acest stat american.

„Tampa Bay Times” a câştigat un al doilea premiu Pulitzer în acest an la categoria „Jurnalism local”, cu un articol scris de trei dintre reporterii săi despre consecinţele pe care le are calitatea scăzută a învăţământului din şcolile publice din Florida, considerate ”uzine ale eşecului”.

Trofeul aferent categoriei „Jurnalism naţional” a revenit cotidianului „The Washington Post” pentru înfiinţarea unei baze de date ce conţine informaţii despre împuşcăturile fatale ale Poliţiei americane. 

În categoriile artistice, musicalul „Hamilton”, pus în scenă pe Broadway, a câştigat premiul Pulitzer la categoria „Teatru”, iar Viet Thanh Nguyen s-a impus la categoria „Ficţiune” cu volumul „The Sympathizer”, care spune povestea unui imigrant vietnamez în Statele Unite.

Lista completă a câştigătorilor premiilor Pulitzer 2016 şi link-uri către materialele câştigătoare:

Presă:

Servicii Publice - Associated Press

Breaking News - Staff-ul „Los Angeles Times

Jurnalism de investigaţie - Leonora LaPeter Anton şi Anthony Cormier de la „Tampa Bay Times” şi Michael Braga de la „Sarasota Herald-Tribune

Jurnalism analitic - T. Christian Miller de la ProPublica şi Ken Armstrong de la The Marshall Project

Jurnalism local - Michael LaForgia, Cara Fitzpatrick şi Lisa Gartner de la „Tampa Bay Times”

Jurnalism naţional - Staff-ul „The Washington Post”

Jurnalism internaţional - Alissa J. Rubin de la „The New York Times”

Cronică - Kathryn Schulz de la „The New Yorker”

Comentariu - Farah Stockman de la „The Boston Globe”

Critică - Emily Nussbaum de la „The New Yorker”

Editorial - John Hackworth de la Sun Newspapers din Charlotte Harbor (Florida)

Caricatură - Jack Ohman de la „Sacramento Bee”

Fotografie Breaking News - Tyler Hicks, Mauricio Lima, Sergey Ponomarev şi Daniel Etter de la „The New York Times” şi Departamentul Foto al agenţiei Reuters

Fotoreportaj - Jessica Rinaldi de la „The Boston Globe”

Arte 

Ficţiune - ”The Sympathizer”, de Viet Thanh Nguyen

Teatru - ”Hamilton”, de Lin-Manuel Miranda

Istorie - ”Custer’s Trials: A Life on the Frontier of a New America”, de T.J. Stiles

Biografie - ”Barbarian Days: A Surfing Life”, de William Finnegan

Poezie - ”Ozone Journal”, de Peter Balakian

Non Ficţiune - ”Black Flags: The Rise of ISIS”, de Joby Warrick

Muzică - ”In for a Penny, In for a Pound”, de Henry Threadgill

Premiile Pulitzer - un secol de existenţă şi o trecere spectaculoasă de la ”jurnalism galben” la prestigiu şi excelenţă

Premiile Pulitzer, înfiinţate în 1917 prin testamentul jurnalistului şi editorului Joseph Pulitzer, un pionier al presei din Statele Unite ale Americii, marchează, în 2016, împlinirea unui secol de existenţă, dar şi o transformare spectaculoasă, devenind din distincţii aferente ”jurnalismului galben” cele mai prestigioase trofee din jurnalismul american actual, informează Reuters.

„Jurnalismul galben” (”yellow journalism”) este un model de jurnalism, care prezintă ştiri nu foarte bine documentate şi care se sprijină pe titluri atractive, pentru a vinde mai multe ziare. Tehnicile pot include exagerări ale evenimentelor, scandaluri şi elemente de senzaţionalism. Prin generalizare, noţiunea de ”presă galbenă” este folosită peiorativ, pentru a condamna orice formă de jurnalism care tratează ştirile în moduri lipsite de profesionalism şi de etică.

În prezent, însă, premiile Pulitzer, acordate de Universitatea Columbia din New York, recompensează excelenţa în categorii diverse, de la ”Breaking news” la articole care se înscriu în sfera „Serviciilor publice” şi până la „Fotoreportaj”. În plus faţă de premiile jurnalistice, organizatorii atribuie premii şi în alte domenii, precum „Ficţiune”, „Istorie”, „Dramaturgie” şi „Muzică”.

În total, sunt acordate 21 de premii în fiecare an. Câştigătorii sunt selectaţi de un comitet independent, ai cărui membri trebuie să aleagă din peste 2.400 de propuneri în categoriile aferente acestor trofee. Comitetul dispune şi de opţiunea de a nu atribui niciun premiu în anumite categorii.

Anunţul referitor la câştigătorii premiilor Pulitzer din 2016 a fost făcut, luni, la ora locală 15.00 (19.00 GMT), la Universitatea Columbia din New York, a cărei Facultate de Jurnalism a fost înfiinţată tot prin testamentul lui Joseph Pulitzer, publisherul cotidianului New York World şi al altor ziare americane, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Prin testamentul său, Joseph Pulitzer a donat fonduri pentru atribuirea premiilor şi a numit Universitatea Columbia în calitate de administrator al acestor distincţii jurnalistice.

La ediţia inaugurală, organizată în 1917, Herbert Bayard Swope, jurnalist al cotidianului New York World, s-a impus la categoria ”Reportaj” cu o serie de articole intitulată ”Inside the German Empire”, iar cotidianul New York Tribune a câştigat premiul Pulitzer aferent categoriei ”Editorial” cu un material jurnalistic dedicat împlinirii unui an de la scufundarea de către trupele germane a pachebotului englez Lusitania. Printre victime s-au numărat şi 128 de cetăţeni americani. Acea tragedie a contribuit decisiv la decizia guvernului american de a declara război Germaniei.

De-a lungul anilor, cotidianul The New York Times a primit cele mai multe premii Pulitzer – 117 -, potrivit site-ului prestigiosului ziar american.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite