Plângerea unui informator arată tentativa Casei Albe de a bloca accesul la transcripturile convorbirii lui Trump cu preşedintele Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Într-un raport al unui informator dat publicităţii joi se arată că preşedintele american Donald Trump nu doar că a abuzat de poziţia sa încercând să solicite interferenţa Ucrainei în alegerile din SUA, din 2020,  în interesul său, dar că oficiali ai Casei Albe au încercat să ascundă dovezile comportamentului lui Trump, relatează Reuters.

În raportul făcut public de un comitet al Congresului american condus de democraţi, informatorul spune că oficiali ai Casei Albe au intervenit pentru a muta înregistrările convorbirii telefonice controversate dintre Trump şi preşedintele Ucrainei din baza de date computerizată unde sunt stocate în mod obişnuit pentru a fi consultate pentru coordonarea eforturilor în privinţa politicilor.

„Transcriptul a fost încărcat într-un sistem electronic separat unde, de regulă, sunt stocate şi gestionate informaţii clasificate de natură sensibilă”, scrie raportul. „Un oficial al Casei Albe a descris actul ca un abuz al acestui sistem electronic, întrucât convorbirea telefonică nu are niciun fel de conţinut sensibil din punct de vedere al securităţii naţionale”.

Informatorul este un ofiţer CIA care, la un moment dat, a fost detaşat la Casa Albă, spun două surse familiarizate cu examinarea plângerii. The New York Times a dezvăluit în premieră că informatorul este un ofiţer CIA, fapt confirmat de Reuters.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, l-a acuzat pe Trump de implicare într-o acţiune de muşamalizare a încercării sale de a convinge Ucraina să-l investigheze pe fostul vice-preşedinte Joe Biden, candidatul democrat la preşedinţie, înaintea alegerilor din 2020.

Potrivit unei înregistrări audio furnizate Los Angeles Times de către un martor, Trump a spus personalului Misiunii americane la ONU că vrea să ştie cine i-a furnizat informaţii celui care a formulat plângerea.

„Vreau să ştiu cine este persoana care i-a furnizat informaţii, întrucât este aproape un act de spionaj”, a spus Trump. „Stiţi cum se proceda în trecut când acţionam inteligent în privinţa spionilor şi a actelor de trădare, nu-i aşa? Abordam chestiunile astea un pic altfel decât o facem în prezent”, a adăugat preşedintele american.

Reprezentatul democrat pentru statul Illinois, Raja Kirshnamoorthi, membru în comitetul pentru informaţii, a spus că este extrem de important ca comitetul să-l audieze pe informator: „Trebuie să vorbim cu informatorul cât de curând posibil, pentru că sunt îngrijorat din pricina afirmaţiilor preşedintelui la adresa lui; mă întreb dacă urmează să ia măsuri împotriva lui”.

Pe 25 iulie, Trump l-a presat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să-i ancheteze pe Biden şi pe fiul său, conform convorbirii telefonice date publicităţii miercuri de către administraţia Trump. Hunter, fiul lui Biden, a lucrat pentru o companie de gaze ucraineană timp de câţiva ani.

Un număr tot mai mare de aleşi democraţi spun că discuţia telefonică arată un abuz de putere din partea lui Trump şi că vor destituirea sa. Şansele lor sunt mici, ţinând cont că partidul său republican controlează Senatul, unde s-ar ţine procesul de destituire.

Convorbirea a avut loc după ce Trump a îngheţat ajutorul american de aproape 400 de milioane de dolari acordat Ucrainei, ajutor deblocat ulterior. Înainte de convorbire, guvernului ucrainean i s-a pus în vedere că interacţiunea dintre Zelenski şi Trump depinde de decizia liderului ucrainean de a „intra în joc”.

„Mă îngrijorează profund faptul că acţiunile descrise mai jos reprezintă o problemă serioasă sau flagrantă, abuz sau încălcare a legii sau a ordinului executiv”, se arată în plângerea datată 12 august.

Administraţia Trump a dezvăluit un rezumat al convorbirii după ce au apărut relatări în media despre aceasta.

Raportul mai arată că, a doua zi de la discuţia telefonică, o delegaţie specială americană pentru negocieri cu Ucraina, împreună cu ambasadorul SUA în UE, s-au întâlnit cu Zelenski şi alţi oficiali ucraineni şi i-au sfătuit pe aceştia din urmă cum „să procedeze cu privire la solicitările preşedintelui american către Zelenski”. Trump a susţinut în mod repetat că Biden şi fiul sau ar fi comis infracţiuni fără a oferi şi dovezi că Biden şi-a folosit poziţia pentru a-l ajuta pe fiul său în Ucraina.

Câţiva republicani au denunţat raportul ca „eforturi coordonate de a se baza pe informaţii la mâna a doua în scopul de a crea o poveste dăunătoare pentru reputaţia preşedintelui, a spus senatorul republican Lindsey Graham.

„Nu am asistat direct la cea mai mare parte dintre evenimentele descrise”, a scris informatorul, care a precizat că a obţinut informaţii de la colegii săi.

La o audiere a Comitetului pentru Informaţii, directorul în exerciţiu al Informaţiilor Naţionale, Joseph Maguire, a declarat că informatorul acţionat cu bune intenţii şi a respectat legea în plângerea sa.

Maguire a stârnit frustrare în rândul democraţilor refuzând să răspundă întrebării dacă a discutat plângerea informatorului cu Trump. Acesta s-a apărat spunând că nu ar fi „potrivit” ca el să-l admonesteze public pe Trump în legătură cu atacurile faţă de informator.

Maguire a depus mărturie cu privire la document după ce săptămâni întregi a refuzat să-l prezinte Congresului. Democraţii susţin că legea federală cere ca raportul să fie trimis legiuitorilor.

Adam Schiff, preşedintele democrat al Comitetului pentru informaţii, l-a întrebat în mod repetat pe Maguire de ce raportul informatorului nu a fost dezvăluit. Trump „şi-a trădat jurământul de investire, şi-a încălcat jurământul de apărare a securităţii naţionale, şi-a trădat jurământul de a apăra Constituţia”, a argumentat Schiff.

Potrivit Constituţiei americane, Casa are puterea de a destitui un preşedinte pentru „crime şi delicte majore”. Pănă în prezent nici un preşedinte american nu a fost destituit.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite