Peste 50 de agenţi ai serviciilor secrete naţionale au fost răniţi după încleştările de la Casa Albă. Un alt poliţist, surprins imobilizând un protestar cu piciorul
0Peste 50 de agenţi ai serviciilor secrete naţionale au fost răniţi în urma violenţelor din apropierea Casei Albe care au determinat adăpostirea preşedintelui american într-un buncăr. Protestele au continuat în cel puţin 140 de oraşe din America pentru a şasea zi în urma morţii lui George Floyd ţinut aproape 9 minute imobilizat de un agent de poliţie alb.
Duminică seara, în Washington D.C, în apropierea Casei Albe, biserica Saint John a fost incendiată, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene şi sprayuri cu piper pentru a dispersa protestatarii care au dat foc steagului american în parcul Lafayette. Peste 1.000 de oameni s-au adunat aici, iar forţele de ordine au încercat să-i împrăştie înainte să între în vigoare interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii.
„În slujba cui sunteţi? Pe cine protejaţi”, au strigat protestatarii care au instituit blocaje şi au stârnit un foc uriaş în mijlocul străzii.
Peste 50 de agenţi ai Serviciilor secrete naţionale au fost răniţi după încăierările din faţa Casei Albe unde protestatarii au stârnit mai multe incendii.
SUA nu au mai văzut asemenea revolte civile din 1968, când a fost asasinat Martin Luther King Jr.
În California, Philadelphia şi Boston protestatarii au continuat vandalizarea şi jefuirea magazinelor în ciuda prezenţei intense a forţelor de ordine. În Philadelphia oamenii au aruncat cu pietre şi cockteiluri Molotov în forţele de poliţie, iar mulţimile au luat cu asalt magazinele de lux din New York şi San Francisco, între care Coach şi Chanel.
Alt poliţist a fost suprins imobilizând un protestatar cu piciorul
Sâmbătă, în Seattle, un alt poliţist a fost surprins cu un genunchi pe gâtul unor protestatari care vandalizau un magazin. Protestarii se aud strigând „Dă-te jos de pe gâtul lui”, în ntimp ce colegul său îi împinge piciorul de pe gât pe spate.
Jurnalistul Matt McKnight a distribuit clipul pe Twitter.
În Minneapolis, oamenii cer acuzarea şi celor trei ofiţeri care au participat la imobilizarea afro-americanului de 46 de ani. „N-am terminat”, spune organizatorul protestelor pentru Black Lives Matter, care au fost paşnice. „Ne-au trimis armata, iar noi am cerut doar arestări”.
În Atlanta, doi poliţişti au fost demişi după ce au înconjurat o maşină şi au folosit arme cu electroşocuri asupra celor dinăuntru.
Oameni au murit în urma violenţelor în Indianapolis, Detroit şi Minneapolis.
Garda Naţională a fost desfăşurată în peste jumătate din state: peste 4.100 de oameni au fost arestaţi în cursul weekendului.
Dacă administraţia Trump aruncă vina pentru violenţe pe activiştii Antifa - de altfel Trump a scris pe Twitter că o declară organizaţie teroristă - şi pe radicalii de stânga, activiştii drepturilor civile susţin că în spatele distrugerilor se află grupări de extremă dreaptă. O parte din clădirile distruse sau vandalizate sunt deţinute sau conduse de minorităţi.