Pentagonul se teme de o lipsă de rachete pentru apărarea antiaeriană

0
0
Publicat:

Pentagonul și cercurile de apărare din SUA sunt din ce în ce mai preocupate de o posibilă lipsă de rachete interceptoare pentru sistemele de apărare antiaeriană, deoarece acestea sunt utilizate mai repede decât pot fi produse, scrie The Wall Street Journal.

Sistem de rachete Patriot/ FOTO: Arhiva
Sistem de rachete Patriot/ FOTO: Arhiva

Din cauza războiului ruso-ucrainean, a conflictului din Orientul Mijlociu și a misiunii de a proteja navele din Marea Roșie de atacurile rebelilor houthi, stocul american de rachete interceptoare a început să se epuizeze rapid.

Pentagonul este îngrijorat de faptul că depozitele se golesc mai repede decât sosesc rachetele de înlocuire, iar acest lucru amenință cu probleme semnificative pentru Statele Unite în cazul în care izbucnește războiul și în regiunea Pacificului.

Oficiali care au dorit să-și păstreze anonimatul spun că din octombrie 2023, când Hamas a lansat un atac asupra Israelului, au fost folosite mai mult de o sută dintre cele mai comune rachete standard.

Oficial, Pentagonul nu dezvăluie date despre stocurile disponibile, astfel încât adversarii Statelor Unite nu pot folosi aceste informații în propriile lor scopuri.

Creșterea ratelor de producție nu este ușoară, deoarece înseamnă că firmele de apărare trebuie să lanseze noi capacități și să angajeze specialiști și nu se grăbesc să investească în extindere, neavând încredere că vor veni comenzi mari pe termen lung.

Secretarul marinei americane, Carlos Del Toro, le-a spus membrilor Congresului în luna mai că îndeamnă industria de apărare să mărească producția de rachete standard, deoarece acestea sunt folosite foarte activ în Orientul Mijlociu.

Temerile unor lipsuri au determinat conducerea militară să se gândească la alternative, inclusiv la implicarea altor companii producătoare.

Analiştii şi oficialii apărării intervievaţi pentru articol spun că producţia nu ţine în prezent pasul cu ritmul de utilizare a rachetelor.

De exemplu, producătorul rachetelor RTX standard menționate poate produce maximum câteva sute pe an și nu numai Pentagonul, ci și mai mult de o duzină de armate aliate vor aceste muniții.

Provocarea este atât timpul de producție, cât și costul ridicat al unei astfel de rachete high-tech. De obicei, Marina SUA trage două rachete către fiecare țintă aeriană pentru a se asigura că este lovită, iar interceptorul costă milioane de dolari – mult mai mult decât rachetele iraniene pe care le doboară.

„Acestea sunt într-adevăr muniții foarte scumpe și sunt trase în „gunoiul” houthi. Și pentru a înlocui fiecare rachetă uzată, este nevoie de multe luni și mulți bani”, a comentat un oficial al Congresului care a dorit să ră,înă anonim.

După atacul Rusiei asupra Ucrainei, multe țări europene, în special de pe „flancul estic” al NATO, au vorbit în mod activ despre consolidarea apărării lor aeriene.

În Lituania, care a contractat recent sisteme NASAMS suplimentare, consolidarea apărării aeriene este considerată o prioritate mai mare decât achiziționarea de vehicule blindate suplimentare. Bulgaria și Germania au convenit asupra achiziției comune a sistemelor de apărare aeriană IRIS-T.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite