Pentagonul ascunde sub preş o „gaură“ de 125 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu al Departamentul american al Apărării în care se propunea reducerea cu 125 de miliarde de dolari a unor costuri administrative a fost muşamalizat de Pentagon, pe motiv că i-ar da Congresului scuza perfectă pentru a reduce şi mai mult cheltuielile destinate apărării, a dezvăluit cotidianul „Washington Post“.

Şefii Pentagonului au cerut realizarea raportului pentru a ajuta la eficientizarea birocraţiei în speranţa reinvestirii unor economii în operaţiunile militare. Însă, analiştii au scos la lumină mai multă risipă decât se aştepta, iar persoanele din conducere au luat măsuri pentru a ascunde documentul.

Raportul datează din ianuarie 2015, iar autorii identifică „o soluţie clară“ pentru ca Pentagonul să economisească 125 de miliarde de dolari în cinci ani, în special printr-un program de pensionare anticipată, prin limitarea folosirii contractorilor şi prin utilizarea mai eficientă a tehnologiei informaţiei, indică sursa citată. 

Studiul a fost realizat de Defense Business Board, un for consultativ compus din directori executivi ai mai multor companii, şi de consultanţi din cadrul firmei McKinsey and C. Exerţii au folosit informaţii legate de costuri şi de personal. A reieşit că Pentagonul foloseşte un sfert din bugetul de 580 de miliarde de dolari pe servicii de contabilitate, resurse umane, logistică şi managementul proprietăţii. 

O astfel de reducere a costurilor reprezenta o perspectivă atrăgătoare pentru armată, în condiţiile în care bugetul i-a fost redus cu miliarde de dolari în ultimii cinci ani. Însă unii lideri din cadrul Pentagonului s-au temut că dacă iese la iveală „risipa“, Congresul sau Casa Albă ar fi tentate să reducă şi mai mult bugetul. 

Prin urmare, raportul a fost retras de pe pagina online, iar asupra lui s-au instituit restricţii de securitate. Inclusiv sumarul raportului a fost eliminat de pe site-ul Pentagonului. 

1 milion de birocraţi

O altă descoperire a fost că Pentagonul are peste un milion de angajaţi care fac muncă de birou, faţă de 1,3 milioane de militari activi. Dintre angajaţii care fac muncă de birou, 298.000 au grad militar, 448.000 sunt civili şi 268.000 sunt contractori.

 Un asemenea raport de tăiere a costurilor ar putea să fie citit cu interes de către preşedintele-ales Donald Trump, notează „Washington Post“. Miliardarul republican a promis o acumulare majoră de forţe militare, care va fi susţinută prin eliminearea risipei din bugetul guvernamental.

Pentru armată, raportul este interesant pentru că susţine alocarea a 125 de miliarde de dolari pentru trupe şi arme. De asemenea, economisirea baniilor ar putea să asigure reîmprospătarea arsenalului nuclear îmbătrânit al Statelor Unite.

Însă, Departamentul Apărării s-a temut că un asemenea document va submina credinţa publică legată de anii de austeritate bugetară care au lăsat în urmă forţele armate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite