Orăşelul american în care oamenii nu ştiu ce să creadă despre Barack Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Barack Obama FOTO: barackobama.com
Barack Obama FOTO: barackobama.com

În ciuda campaniei electorale care a invadat atât televiziunile, cât şi internetul şi presa scrisă, imaginea lui Barack Obama, preşedintele în funcţie al Statelor Unite ale Americii, ridică multe semne de întrebare celor 40.000 de locuitori din oraşul Findlay, din statul federal Ohio.

Publicaţia „The Washington Post” dezvăluie controversele care planează asupra lui Obama, chiar în SUA.

Jim Peterman, un bătrân din oraşul Findlay din Ohio, spune cu mândrie că „un vot inteligent este cea mai mare responsabilitate a unui american”.

Dar cum să voteze el „inteligent” dacă informaţii contradictorii sunt răspândite despre actualul preşedinte al SUA, unul dintre principalii candidaţi la şefia statului la alegerile ce vor avea loc în noiembrie anul acesta?

Creștin, musulman, homosexual?

Aflat în faţa televizorului din sufrageria sa, Peterman a aflat că Obama s-a născut în Hawaii, într-o familie creştină, după cum informează şi pagina sa de pe site-ul Casei Albe.

Din informațiile apărute pe internet și din discuţiile purtate la aprozarul său, în casa vecinului sau la service-ul auto al fiului său, Peterman descoperă o altă versiune privind originile lui Barack Obama: s-a născut în Africa, este un musulman rasist, cel mai probabil homosexual şi refuză să recite “Declaraţia de Loialitate” („Pledge of Allegiance”), imnul devotamentului pentru sistemul federal din SUA şi pentru stat.

„Aud două variante total diferite despre acelaşi om. Nu pot să stabilesc care este adevărată, nu ştiu ce să cred”, declară intrigat Peterman.

Cazul lui nu este singular, în oraşul Findlay, cei 40.000 de locuitori îşi pun aceeaşi întrebare:
“Cine este, de fapt, Barack Obama?”

Pe de altă parte, un sondaj efectuat la nivel naţional arată că unu din zece americani crede că Obama este musulman, chiar dacă acesta a lansat o campanie electorală agresivă prin care încearcă să lămurească controversele legate de trecutul lui.

Au fost concepute un site, Fight the Smears, şi un spot publicitar prin care se încearcă răspândirea informaţiilor despre credinţa creştină a lui Obama, despre patriotismul şi despre istoricul său familial.

Pentru a lămuri situaţia, mai multe grupe de voluntari au fost trimişi pe teritoriul statului federal Ohio, cu câteva luni înainte de alegeri pentru a „educa” votanţii. Dar în cazul localnicilor din Findlay, eforturile s-ar putea dovedi tardive.

Peterson trebuie să aleagă între a crede ceea ce promovează spotul publicitar despre religia creştină a lui Barack Obama şi ceea ce spune prietenul său, Leroy Pollard, despre convingerile musulmane ale candidatului la preşedinţia SUA, între a lua de bun ce spune vecinul său, Don LeMaster, despre refuzul lui Obama de a intona Declaraţia de Loialitate pentru Statele Unite şi faptul că ar fi un patriot şi un familist convins, potrivit informaţiilor transmise în presă.

„Cred că Obama va fi un dezastru”

„Recunosc că nu am citit cartea lui şi nici nu m-am documentat, dar mi-e greu să ignor ce spun cunoscuţii mei despre el (Barack Obama, n.r.). Sunt oameni buni, deştepţi, chiar se pot înşela atât de rău?!”, se întreabă Jim Peterman, din Findlay.

„Cred că Obama va fi un dezastru”, atrage atenţia Leroy Pollard, prieten bun cu Peterman. „Am auzit că vine din Africa şi că primul lucru pe care îl va face dacă recâştigă scaunul de preşedinte va fi să-şi aducă toată familia de acolo. Este ilegal. Are un pastor rasist care, practic, l-a crescut, plus că mai e chestiunea musulmană în cazul lui. Nu are stofă de preşedinte”, adaugă Pollard.
„Este un bun orator, dar trebuie să vezi dincolo de asta ca să descoperi adevărul. Politicienii îţi spun orice”, atrage atenţia Don LeMaster.

Evoluţia, prost văzută

Gerri Kish, originară de altfel din Hawaii, a citit biografiile lui Barack Obama dar tot nu se încrede în sporturile electorale care îl promovează şi chiar refuză să-l considere creştin. Pe de altă parte, Kish a precizat că le-a oferit cărţile despre Obama şi vecinilor ei, dar aceştia nu au vrut să le citească: „Ei vor să creadă ceea ce cred. Nimic nu ajunge la ei”.

Rezistenţa la schimbare a locuitorilor din  Findlay este confirmată şi de primarul Pete Sehnert: „Întotdeauna au vrut ca lucrurile să rămână la fel, iar evoluţia este văzută prost”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite