Opțiunile pe care le-ar avea Trump pentru încheierea războiului din Ucraina. Ce l-ar fi sfătuit consilierii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii lui Donald Trump i-au prezentat mai multe opțiuni legate de încheierea războiului din Ucraina, între care înghețarea conflictului sau renunțarea la NATO, în timp ce SUA ar continua să acorde ajutor financiar Ucrainei. Președintele ales al SUA nu a luat încă o decizie și nu a autorizat niciun plan de pace, dar foștii săi angajați apreciază că va decide pe cont propriu în această chestiune, relatează Wall Street Journal, preluat de Ukrainska Pravda.

Donald Trump a numit-o pe Susie Wiles (stânga, centru) șefă de cabinet FOTO EPA-EFE
Donald Trump a numit-o pe Susie Wiles (stânga, centru) șefă de cabinet FOTO EPA-EFE

Pe parcursul campaniei sale electorale, Trump a criticat poziția lui Biden privind Ucraina și a declarat că ar putea rezolva rapid problema dacă este reales, prin aducerea ambelor părți la masa negocierilor, însă nu a precizat și cum va proceda.

De fapt, consilierii săi apreciază că Trump nu aderă încă la un plan de pace concret, inclusiv modul în care ar urma să-i convingă pe președintele rus Vladimir Putin și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să se așeze la masa negocierilor.

Deși experții au oferit sugestii în acest sens, numai Trump, după ce se va fi consultat cu consilieri seniori, va hotărî cum să conducă un proces delicat și responsabil de diplomație.

Cum s-a întâmplat și în primul său mandat, numeroase facțiuni se vor lupta pentru dominarea politicii externe. Aliați ceva mai tradiționali, precum Mike Pompeo, fostul secretar de stat care acum luptă pentru șefia Pentagonului, ar trebui să pledeze pentru o soluție care probabil ar oferi prea puțin avantaj Moscovei.

În schimb, alți consilieri, precum Richard Grenell, principalul candidat la funcția de șef al Departamentului de Stat sau consilier pentru securitate națională, ar putea acorda prioritate dorinței lui Trump de a pune capăt războiului cât mai curând posibil, chiar dacă asta ar înseamna să se pună presiune pe Kiev pentru a face sacrificii considerabile.

Toate aceste sugestii diferă de abordarea lui Biden prin faptul că recomandă pe toată linia oprirea războiului, cimentând acapararea de către Rusia a aproape 20% din teritoriul Ucrainei și silind Ucraina să-și suspende cel puțin temporar dorința de a adera la NATO.

Una dintre opțiunile sugerate în cadrul biroului de tranziție al lui Trump, așa cum au relatat trei persoane apropiate președintelui american recent ales, recomandă ca Ucraina să se angajeze să nu adere la NATO vreme de cel puțin 20 de ani. În schimb, SUA vor continua să furnizeze Ucrainei armament pentru a descuraja viitoarele atacuri rusești.

Conform acestei propuneri, linia frontului ar fi înghețată, iar ambele părți ar fi de acord să se creeze o zonă demilitarizată de aproximativ 1300 de kilometri. Nu este clar cine ar proteja însă acest teritoriu: totuși, un expert a declarat că forța de menținere a păcii nu va presupune trupe americane și nici nu va fi asigurată de o organizație internațională finanțată de SUA, cum ar fi Națiunile Unite.

„Putem oferi antrenamente și altă asistență, dar protecția armată va fi europeană. Nu trimitem bărbați și femei americane să mențină pacea în Ucraina. Și nu plătim pentru asta. Să o facă polonezii, germanii, britanicii și francezii”, ar fi spus un membru al echipei lui Trump.

Anterior, lui Trump i s-a propus un plan care solicita încetarea furnizării de arme către Ucraina până când Kievul este de acord să aibă discuții de pace cu Rusia. Ucraina ar putea încerca în continuare să recupereze pământul pierdut, dar pentru asta va fi nevoie de diplomație internațională.

Dacă însă Trump va pune în aplicare una sau alta din aceste strategii, în totalitate, parțial, sau dacă nu le va lua deloc în considerare, este o întrebare deschisă.

În orice caz, aceste propuneri vor avea parte probabil de o opoziție puternică din partea unora dintre aliații SUA din NATO, care consideră asaltul Rusiei împotriva Ucrainei o amenințare urgentă pentru țările lor, precum și din partea Ucrainei, unde concesiunile teritoriale vor fi interpretate drept o capitulare în fața Rusiei.

Volodimir Zelenski nu are cunoștință de vreun plan de a pune capăt războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că nu este la curent cu niciun detaliu din planul președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a pune capăt rapid războiului din Ucraina, dar că este convins că o încheiere rapidă va presupune concesii majore pentru Kiev, relatează Reuters.

Liderul ucrainean a declarat într-o conferință de presă la summitul Comunității Politice Europene de la Budapesta că nu a discutat cu el vreun plan.„

„Dacă este pur și simplu rapid, asta înseamnă pierderi pentru Ucraina. Pur și simplu nu înțeleg cum ar fi posibil altfel. Poate că nu știm ceva, nu ne dăm seama", a spus el.

Zelenski a fost printre primii lideri ai lumii care l-au felicitat pe președintele ales, care în campania electorală a criticat amploarea sprijinului militar și financiar al SUA pentru Kiev și a promis că va pune capăt războiului rapid, fără să spună însă cum.

Statele Unite au fost cel mai important aliat al Kievului, iar Zelenski a salutat în termeni limpezi victoria electorală a lui Trump în mesajul transmis. El a vorbit la telefon cu republicanul miercuri seara și a descris conversația drept „excelentă”.

„Sunt convins că președintele Trump își dorește cu adevărat o soluționare rapidă. Vrea, dar asta nu înseamnă că se va întâmpla. Și eu (vorbesc) aici fără niciun reproș, spun doar că suntem acolo unde suntem", a spus el reporterilor.

Rusia, ale cărei trupe controlează aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean, președintele Vladimir Putin a declarat joi că este gata să discute cu Trump, întrucât orice idei privind facilitarea încheierii crizei din Ucraina merită atenție.

„Trebuie să ne pregătim pentru orice decizie. Dorim un final just al războiului. Sunt sigur însă că sfârşitul iminent al războiului înseamnă pierderi", a subliniat liderul ucrainean.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite