Obezitatea cuprinde întreaga lume. Care este „cea mai grasă” țară. Previziuni șoc pentru două state importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O analiză arată că nivelurile de obezitate au crescut de 20 de ori în unele părți ale lumii. Experții dau vina pe creșterea simultană a alimentelor procesate, încărcate cu calorii și a stilului de viață sedentar, legat de birou.

Persoană obeză FOTO: Shuterstock
Persoană obeză FOTO: Shuterstock

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), una din opt persoane de pe Pământ este obeză. Această statistică s-a mai mult decât dublat din anii 1990, iar tendințele sugerează că această cifră va crește în următoarele decenii. Nivelurile de obezitate nu sunt, desigur, împărțite în mod egal în întreaga lume; unele țări au rate considerabil mai ridicate decât altele.

Samoa Americană, conform celor mai recente cifre anuale ale OMS, ilustrate în grafice și pe o hartă interactivă, este cea mai grasă națiune. Trei sferturi dintre adulți sunt obezi în insula polineziană, un teritoriu al SUA.

Ratele depășesc, de asemenea, 70% în țările vecine din Pacificul de Sud, Tonga și Naura, care se aflau în fruntea clasamentelor privind grăsimea atunci când au început înregistrările moderne, în 1990.

Previziuni șoc pentru SUA și Mare Britanie

Ratele obezității s-au dublat în rândul adulților din întreaga lume de la începutul înregistrărilor moderne, inclusiv în Marea Britanie (în prezent, 28,7% dintre adulți au un IMC mai mare de 30) și în SUA (42,9%).

Previziunile șoc de luna trecută au avertizat că ratele ar putea chiar depăși 75% în Marea Britanie și 80% în SUA până în 2050. Experții le-au catalogat drept o „tragedie profundă și un eșec societal monumental”, cerând măsuri „urgente” pentru a transforma dietele, scrie dailymail.

Date la fel de îngrijorătoare arată că ponderea copiilor care sunt acum obezi s-a cvadruplat în ultimele trei decenii, crescând de la 2% în 1990 la 8% în 2022, când se vor încheia cele mai actualizate statistici ale OMS.

O cincime din toți copiii sub 18 ani sunt acum considerați fie supraponderali, fie obezi, pe baza IMC-ului lor, față de 8% în 1990.

Talia bărbaților s-a mărit în toate cele 199 de țări

Vietnamul avea cea mai scăzută rată a obezității din lume pentru ambele sexe. Se estima că doar 0,2% din populația sa avea un IMC mai mare de 30 în 1990, nivelul crescând la 2,1% în 2022.

Pentru bărbați, în special, ratele au crescut de la 0,07% la 1,97% - o creștere de 27 de ori.

Saltul brusc al Vietnamului înseamnă că Etiopia (0,9 %), Rwanda (1,4 %) și Timorul de Est (1,6 %) se află acum la baza clasamentului bărbaților.

Pentru comparație, 70,2% dintre bărbați sunt obezi în Samoa Americană, care se află în fruntea clasamentului, înaintea celorlalte națiuni insulare din Pacific, Nauru (69,4%) și Tokelau (65,8%).

În ceea ce privește femeile, Nepalul a înregistrat cea mai mare creștere a ratelor - de la 0,4% la 8,4%. Aceasta a marcat o creștere de 19 ori.

Femeile franceze și spaniole, mai puțin obeze

Doar femeile franceze și spaniole sunt mai puțin obeze în prezent decât în 1990, sugerează aceleași cifre surprinzătoare.

Vietnamul rămâne cea mai slabă națiune pentru femei (2,2%), urmată de Timorul de Est (2,9%) și apoi de Japonia și Madagascar pe locurile trei (3,7%).

La celălalt capăt al scalei se află din nou Samoa Americană (80,6%), precum și Tonga (79,1%) și Samoa (72,6%), alte două insule care fac parte din regiunea Oceania.

La începutul anilor '90, populația adultă de sex masculin a Regatului Unit ocupa locul 56 pe lista mondială a obezității, între Macedonia de Nord și Georgia, cu 10,6%. Până în 2022, Marea Britanie a urcat pe locul 50. Până atunci, însă, 28,2% dintre bărbați erau obezi - o creștere de aproximativ 167%.

În ceea ce privește femeile, Regatul Unit a coborât de pe locul 85 (14,1%) pe locul 93 (29,2%), deși ratele au crescut cu 107%.

Totuși, aceste cifre nu includ milioanele de adulți care sunt supraponderali, dar nu suficient de grași pentru a fi considerați obezi.

În 1990, SUA se aflau pe locul 17 pe lista internațională a obezității masculine, între Cehia și Qatar, cu 16,4% dintre bărbați care raportau un nivel al IMC de cel puțin 30. Până în 2022, 41,9% dintre bărbații americani erau obezi - o creștere care i-a propulsat în top 10.

În ceea ce privește femeile, SUA au urcat 10 poziții, ajungând pe locul 31, cu 43,8% dintre femei considerate obeze în prezent, față de 20,5% când au început înregistrările OMS.

Obezitatea lovește fiecare colț al lumii

Profesorul Naveed Sattar, expert în medicină cardiometabolică la Universitatea din Glasgow, a declarat.

„Cifrele arată că obezitatea a lovit cu adevărat fiecare colț al lumii. Este ca un tsunami. Există valuri diferite de obezitate care lovesc diferite părți ale lumii la momente diferite. În parte, nu este vina oamenilor, este realitatea schimbării mediului alimentar, a schimbării activității fizice. Pe măsură ce țările s-au dezvoltat, au fost invadate de mai mulți furnizori de alimente comerciale. Alimentele tradiționale au dispărut în timp, iar exercițiile fizice s-au redus - mai puține plimbări cu bicicleta, mai puține pe jos, mai multă producție, mai multe mașini, mai multe utilaje care să preia munca”, susține profesorul Naveed Sattar. 

Marea Britanie „a trecut prin asta acum 50 de ani”, a spus el, iar alte țări „abia acum încep să treacă prin asta și mediul lor alimentar se schimbă masiv”.

Profesorul Sattar, președinte al misiunii guvernului britanic privind obezitatea, a adăugat: „Tehnologia joacă, de asemenea, un rol în ratele obezității - telefoanele mobile nu ajută. Ele îi țin pe oameni obsedați, stai mai mult jos și mergi mai puțin. Acestea afectează concentrarea, somnul și, dacă dormiți mai puțin, acest lucru afectează apetitul”.

Creșterile sunt absolut îngrijorătoare. Complicațiile obezității provoacă suferințe atât pacienților, cât și sistemelor de sănătate din întreaga lume. La un moment dat vom ajunge la un platou, dar cu siguranță nu suntem încă acolo. Cea mai probabilă explicație sunt schimbările de mediu din județele care până de curând aveau probleme cu malnutriția”, susține profesorul Alexander Miras, expert în tratamentul obezității la Universitatea Ulster.

Obezitate și în rândul copiilor

Peste 390 de milioane de copii și adolescenți între 5-19 ani erau supraponderali în 2022, arată datele OMS. Dintre aceștia, 160 de milioane vor fi obezi, față de 31 de milioane în 1990. Luând în considerare creșterea în spirală a populației planetei în ultimele două decenii, rata obezității a crescut de la 2 la 8 %.

Dacă ne uităm la copiii sub 5 ani, problema este și mai gravă. Aproximativ 37 de milioane de sugari au fost considerați supraponderali în 2022, cu rate în creștere în țările cu venituri mici și medii.

Un procent uluitor de 28,7% dintre copiii sub 5 ani sunt considerați grași în Libia, țara care se află în fruntea clasamentului. Tunisia, țara vecină din Africa de Nord, a înregistrat cea mai mare creștere, de la 4 la 19 %.

Experții au dat vina pentru talia tot mai mare a lumii pe creșterea simultană a alimentelor procesate, încărcate cu calorii și a stilului de viață sedentar, legat de birou.

Grăsimea poate duce la diabet de tip 2, boli de inimă și unele tipuri de cancer.

De asemenea, consumul mai multor calorii decât are nevoie organismul dumneavoastră, în funcție de înălțimea, greutatea și metabolismul dumneavoastră, vă va face să luați în greutate. 

Oamenii de știință spun că nu există o țintă calorică unică pentru a pierde sau a crește în greutate, deoarece corpul fiecăruia este diferit.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite