Obamania nu e pentru ruşi
0
Moscova l-a întâmpinat pe preşedintele american, Barack Obama, ca pe oricare alt diplomat în trecere. Mulţimea nu s-a înghesuit pentru a-l vedea, iar mass-media rusă i-au menţionat în treacăt activităţile, scrie cotidianul „The New York Times”.
Programele posturilor de televiziune din Moscova nu au fost întrerupte, mulţi studenţi şi absolvenţi ai şcolii de afaceri, cu profil occidental, unde şeful Casei Albe a ţinut un discurs, au ascultat politicoşi, nu şi fascinaţi. Analiştii sugerează că, după zeci de ani de tulburări sociale, ruşii sunt pur şi simplu epuizaţi când vine vorba de politică.
Întrebaţi de un cotidian din Rusia ce aşteaptă de la vizita preşedintelui Barack Obama, majoritatea rezidenţilor moscoviţi au răspuns: „blocaje în trafic!” Unii dintre consilierii lui Obama şi-au manifestat uimirea faţă de interesul slab acordat acestei vizite din partea populaţiei ruse, spre deosebire de entuziasmul cu care a fost întâmpinat acesta în alte colţuri ale lumii.
Ignorat de televiziuni
Discursul de marţi al preşedintelui american, considerat cel de-al treilea ca importanţă rostit în străinătate, după cele de la Cairo şi Praga, nu a fost transmis în direct de nici unul dintre posturile tv importante din Rusia, spre dezamăgirea Casei Albe.
Analiştii occidentali susţin că oficialii de la Kremlin nu au dorit să ofere vizibilitate lui Obama în detrimentul premierului rus Vladimir Putin sau a preşedintelui Dimitri Medvedev. Cunoscutul prezentator de la televiziunea de stat Rossia, Serghei Brilev, a dat o explicaţie cel puţin hilară. El a spus că era posibil ca stilul oratoric al lui Obama să nu poată fi tradus bine în limba rusă.
Schimbare de strategie
Chiar dacă preşedintele american nu i-a dăruit lui Medvedev un automobil Lincoln Continental, cum i-a oferit pe vremuri Nixon lui Brejnev, şi nici liderul rus nu i-a dat lui Barack Obama o şalupă de mare viteză, după cum a primit predecesorul său Nixon de la acelaşi Brejnev, cei doi au reuşit să detensioneze, cât de cât, relaţiile ruso-americane.
Experţii ruşi în politică externă spun că situaţia economică mondială a jucat un rol important în apropierea celor doi foşti principali actori ai războiului rece.
Stanislav Belkovschi, fondatorul Institutului pentru Strategii Politice, afirmă că spre deosebire de predecesorul său, George W. Bush, Obama nu se teme de Rusia şi nu-i supraevaluează puterea: „Cred că detensionarea s-a produs în totalitate, preşedintele american nu mai critică politica rusă, strategia lui constă în a sufoca Kremlinul în îmbrăţişări.
Ca urmare, SUA au obţinut sau vor obţine curând tot ce vor: reducerea armamentului strategic, colaborare în tranzitul de trupe spre Afganistan, o înăsprire a poziţiei în dosarul iranian şi, deloc exclus, un accept pentru desfăşurarea scutului antirachetă în Europa”.
Orgoliul Moscovei
În schimb, „Moscova va primi un respect accentuat, permanenta subliniere a rolului Rusiei ca mare putere şi statutul de partener egal la negocieri”, crede Belkovschi. Fostul consilier prezidenţial Gleb Pavlovschi spune că „acest summit nu a fost planificat ca un meci de box. Părţile s-au comportat cu foarte multă prudenţă, ca şi cum Medvedev şi Obama s-ar fi mirosit unul pe celălalt, precum două fiare periculoase”.
Neîncredere în eşalonul doi
Alexander Rahr, expert al Consiliului german pentru Politică Externă, a remarcat că ambii preşedinţi conduc personal nou- înfiinţata comisie bilaterală de colaborare. El crede că acest fapt demonstrează determinarea celor doi şefi de stat de a coordona direct procesul de apropiere a celor două ţări în toate domeniile.
Pe de altă parte, însă, decizia poate ascunde o oarecare neîncredere a celor doi lideri faţă de eşalonul secund de politicieni ruşi şi americani, cărora nu le poate fi încredinţat un dosar atât de important.