Momentele-cheie ale ultimei dezbateri electorale Trump versus Biden. Unde au punctat cei doi candidaţi
0Dezbaterea finală dintre actualul preşedinte american Donald Trump şi contracandidatul său democrat Joe Biden a arătat ca o dezbatere electorală normală, dar probabil că nu a schimbat prea mult traiectoria cursei electorale, scrie CNN.
Trump i-a imputat lui Biden eşecurile în rezolvarea unor probleme precum rasismul instituţional în mandatele sale de senator şi vicepreşedinte, prezentându-l drept un politician tipic. Biden a atacat politicile lui Trump în privinţa gestionării pandemiei, ca şi abordarea sa referitoare la asigurările de sănătate, economie şi imigraţie. Dar Biden a lansat şi atacuri de ordin personal, numindu-l „unul din cei mai rasişti preşedinţi din istoria modernă”.
Trump a scăzut temperatura dezbaterii
Consilierii de campanie l-au sfătuit pe Trump să adopte un ton mai potolit şi în mare parte asta a şi făcut, ajutat şi de formatul dezbaterii care a impus două minute de discurs liber neîntrerupt. Trump nu a renunţat la afirmaţiile false şi şi-a menţinut poziţia privind modul cum a gestionat pandemia COVID-19 , dar altfel a părut mai domolit şi mai decis să respecte planul de campanie.
Rezultatul a fost o dezbatere mai consistentă, în care votanţii au putut auzi răspunsuri mai complete ale candidaţilor.
Nu este însă clar cat de mult îl va ajuta asta pe Trump, mai ales că unele răspunsuri ale sale au fost lipsite de substanţă, în special cele privind planurile de sănătate şi chestiunile rasiale. Apoi, el a evitat să expună o agendă pentru un al doilea mandat, cum nu a reuşit nici pe parcursul campaniei sale electoare.
În orice caz, tonul lui Trump s-a apropiat mai mult de ce au sperat să vadă consilierii săi.
Gândirea magică a lui Trump
Primul răspuns al lui Trump legat de planurile sale următoare privind pandemia a fost bazat pe o privire în urmă şi o gândire magică despre un vaccin apropiat. La fel ca majoritatea răspunsurilor pe subiect, argumentul principal al lui Trump a părut să fie că lucrurile ar putea sta de fapt cu mult mai rău.
Deşi enunţat într-un stil mai puţin agresiv, răspunsul său nu a mers mai departe de linia de argumentaţie oferită pe parcursul pandemiei, pe care votanţii în majoritate o contestă, şi anume că epidemia va dispărea, şi deja se întâmplă asta, epidemia se potoleşte în SUA.
El a amintit din nou de închiderea graniţei cu China şi a insistat că epidemia există în SUA, cum există în Europa şi în lumea întreagă, toţi sunt afectaţi de pandemie, astfel că va trebui să învăţăm să trăim cu ea, spune Trump.
Trump a pus aproape speranţele sale optimiste în seama unui vaccin, susţinând că acesta va fi disponibil „în câteva săptămâni”, şi că armata e pregătită să-l distribuie în toată ţara. Or, nu există indicii că acest fapt este adevărat, în măsura în care studiile clinice nu sunt încheiate, iar FDA a impus reguli privind datele necesare aprobării unei utilizări de urgenţă a unui vaccin.
La întrebarea moderatoarei, Trump a recunoscut că termenul său nu este „o garanţie”.
Trump a fost foarte clar în privinţa faptului că nu este acord cu carantinele pentru a opri răspândirea virusului: „Nu ne putem închide ţara. Este o ţară masivă. Nu ne putem închide într-o pivniţă ca Joe”.
Biden prezice o „iarnă neagră”
Biden a oferit o viziune mai sumbră asupra evoluţiei pandemiei, prevăzând o „iarnă neagră” şi acuzându-l pe Trump că nu-şi asumă responsabilitatea pentru răspândirea virusului în SUA şi că nu a pregătit nici măsuri specifice pentru redeschiderea economiei şi a şcolilor în siguranţă.
„Cel responsabil pentru atâţia morţi nu ar trebui să mai fie preşedinte SUA”, a spus Biden, care a promis că va stabili standarde naţionale de redeschidere a şcolilor şi afacerilor, dar şi stimulente financiare aliniate acestor măsuri.
El a oferit şi o altă perspectivă de timp privind un potenţial vaccin, una mai aliniată proiecţiilor experţilor sanitari, spunând că „nu se întrevede posibilitatea unui vaccin disponibil pentru majoritatea americanilor înainte de mijlocul anului viitor”.
Biden s-a referit şi la criticile aduse de Trump gestionării pandemiei în oraşele democrate, de asemenea afectate de răspândirea virusului şi despre care Trump spune că sunt „pe moarte”.
„Nu privesc asta ca el - state albastre şi state roşii. Toate fac parte din SUA”, a spus Biden subliniind că focare au izbucnit în ultimele săptămâni în state înclinate republican.
Trump a folosit tactici din 2016
După voturile anticipate a aproape 50 de milioane de americani şi puţin timp rămas pentru a întoarce sondajele, Trump a recurs la tacticile care l-au ajutat să câştige acum patru ani.
El a încercat să-l prezinte pe Biden ca pe un politician tipic, cum a făcut şi cu Hillary Clinton, subliniind că rivalul său este ales de 47 de ani şi n-a fost capabil să rezolve probleme instituţionale precum rasismul sistemic.
„Joe, am candidat din cauza ta şi a lui Barack Obama. Pentru că aţi făcut treabă proastă. Dacă aş fi considerat că nu este aşa, nu a fi intrat niciodată în cursă”, a spus Trump.
Totodată, i-a deschis o cale lui Biden să enumere realizările administraţiei Obama. Trump nu a fost prea eficient când a adus în discuţie acuzaţii cu privire la fiului lui Biden, după o serie de dezvăluiri care a oferit o relansare campaniei Trump. Momentul nu a avut impact şi i-a oferit lui Biden o deschidere pentru a vorbi despre afacerile lui Trump din China şi faptul că nu a publicat declaraţiile sale fiscale.
„Tipul care a dat de belea în Ucraina e aici de faţă prin încercarea de a mitui guvernul ucrainean ca să spună lucruri negative despre mine, ceea ce ei nu au vrut să facă ”, a ripostat Biden. Acţiunile lui Trump au avut drept consecinţă procedura de impeachment împotriva sa.
Biden a lovit în politicile marca Trump
Cele mai eficiente momente ale lui Biden în dezbaterea de joi seară ar putea fi luarea la bani mărunţi a politicilor economice, sanitare şi ale imigraţiei.
Concentrarea pe politici a scos la iveală o realitate sumbră pentru Trump: Biden promovează o seamă de propuneri detaliate de politici în timp ce explică relevanţa lor pentru americanul mediu, în timp ce Trump nu a reuşit să ofere nimic comparabil pentru al doilea mandat.
Biden l-a atacat pe Trump pentru faptul că vrea să anuleze Legea Sănătăţii Accesibile la Curtea Supremă, care include prevederi pentru cei cu boli cronice. Trump, care promite demult un plan care să protejeze acest segment al populaţiei, a negat faptul că protecţiile vor dispărea dacă iniţiativa lui Trump are succes. Biden a prezentat opţiunea unui program de asigurări publice de sănătate şi i-a dat şi un nume: „Bidencare.
Biden a mai susţinut creşterea unui venit minim la nivel naţional de la 7 dolari la 15 dolari pe oră, în timp ce Trump a spus că acest lucru trebuie lăsat la latitudinea statelor, pentru că condiţiile de viaţă sunt diferite.
Un moment semnificativ a fost porţiunea legată de cei 545 de copii de imigranţi separaţi de părinţi la graniţă şi ai căror părinţi nu au putut fi găsiţi. Trump a susţinut că aceşti copii sunt „foarte bine îngrijiţi” deşi trăiesc separaţi de familia lor de luni şi chiar ani întregi.
„Au fost separaţi de părinţii lor şi este ceva ce ne face de râsul lumii, încalcă orice concept a cine suntem ca naţiune”, a spus Biden.
Biden: SUA vor face o „tranziţie de la industria petrolului”
Momentul dezbaterii preluat de republicani a fost comentariul lui Biden că „vom face o tranziţie de la industria petrolului, da”.
„Oh, asta e o declaraţie importantă”, a răspuns Trump, iar Biden i-a replicat: „Este o declaraţie importantă, întrucât industria petrolieră poluează semnificativ”.
Biden a ţinut însă să clarifice afirmaţia, şi anume că va exista o tranziţie graduală către forme mai puţin poluante de energie. Trump a profitat însă imediat pentru a transforma momentul în unul avantajos pentru el politic în statele cu industrii puternice în domeniu.
„O să vă amintiţi de asta, Texas, Pennsylvania, Oklahoma, Ohio?”, a plusat Trump.
După dezbatere, echipa de campanie a lui Biden a precizat că fostul vicepreşedinte se referea la eliminarea subvenţiilor federale pentru această industrie.