Lovitură pentru Google. Un judecător din SUA a decis că monopolul asupra căutărilor online este ilegal

0
Publicat:

Un judecător din SUA a decis că Google a acționat ilegal pentru a menține monopolul asupra căutărilor online. Compania a fost dată în judecată de Departamentul de Justiție în 2020 pentru controlul asupra a aproximativ 90% din piața de căutare online.

O instanță a decis că monopolul Google al căutărilor online este ilegal FOTO: Arhivă
O instanță a decis că monopolul Google al căutărilor online este ilegal FOTO: Arhivă

Judecătorul districtual Amit Mehta a stabilit că Google a plătit miliarde de dolari pentru a rămâne motorul de căutare implicit pe smartphone-uri și browsere, potrivit BBC.

Hotărârea vine după un proces de 10 săptămâni în care procurorii au acuzat Google că cheltuiește miliarde de dolari anual pentru a fi motorul de căutare implicit pentru consumatori pe toate platformele.

Procurorii au susținut că alte companii nu au avut oportunitatea sau resursele de a concura cu Google.

„Google este un monopolist și a acționat ca atare pentru a-și menține monopolul”, a scris judecătorul Mehta în opinia sa de 277 de pagini.

Avocații companiei au susținut că utilizatorii sunt atrași de motorul de căutare pentru că îl consideră util și pentru că Google investește sume uriașe pentru a-l îmbunătăți.

Decizia ar putea remodela modul în care giganții tehnologiei fac afaceri. De asemenea, decizia este o victorie semnificativă pentru autoritățile de reglementare care au intentat mai multe procese împotriva companiilor Big Tech, acuzându-le că operează monopoluri ilegale.

Avocații Google au apărat compania spunând că utilizatorii sunt atrași de motorul lor de căutare pentru că îl consideră util și că Google investește pentru a-l îmbunătăți pentru consumatori.

„Google câștigă pentru că este mai bun”, a declarat John Schmidtlein, avocatul Google, în timpul pledoariilor finale la începutul acestui an.

Google nu a comentat încă hotărârea judecătorului Mehta, susține BBC.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite