James Stavridis: Scenariul corean nu este exclus în conflictul din Ucraina. Răbdarea nu a fost niciodată punctul forte al Americii

0
Publicat:

Fostul comandant șef al forțelor aliate din Europa, amiralul american în retragere James Stavridis și-a expus ipotezele cu privire la posibilele scenarii de dezvoltare a situației pe câmpul de luptă din Ucraina și potențialul sfârșit al războiului într-un articol pentru Bloomberg.

 James Stavridis Foto EPA EFE
James Stavridis Foto EPA EFE

În opinia sa, viitorul confruntării Ucrainei cu Rusiei este „în cel mai bun caz neclar”, ținând cont, în special, de noile provocări privind ajutorul din partea Occidentului și creșterea potențialului militar al Federației Ruse.

În același timp, armata a sugerat că, dacă Statele Unite și Europa continuă să ofere apărătorilor Kievului un ajutor militar de aproximativ 100 de miliarde de dolari în total, Ucraina va putea cel puțin să țină piept rușilor să nu câștige noi teritorii. Avioanele de luptă F-16, mai multe sisteme de apărare aeriană ATACMS și HIMARS, precum și o aprovizionare adecvată cu arme de bază vor ajuta la apărarea cu fermitate a liniilor existente.

Șansele unui atac surpriză în stil blitzkrieg sunt zero

Stavridis nu a exclus ca în primăvara anului 2024 Ucraina să poată propune un nou plan ofensiv, dar a subliniat că numărul mare de drone de pe câmpul de luptă oferă un real avantaj armatei carre se apără. După cum a observat expertul, având în vedere prezența UAV-urilor de recunoaștere inamice în aer, șansele unui atac surpriză în stil blitzkrieg sunt zero.

Consideră că cea mai bună opțiune este de a paria pe linii de luptă mai mult sau mai puțin statice în timpul primăverii. Potrivit amiralului, dacă noile mijloace de aviație nu ajută Ucraina să ia cumva inițiativa pe front, atunci există puține motive să sperăm la schimbări semnificative.

„Este posibil și un scenariu mult mai întunecat. Dacă SUA și Europa reduc sprijinul militar, armata lui Putin ar putea câștiga o oportunitate de a reveni la ofensivă. Fără arme suficiente, forțele ucrainene mai mici ar putea fi forțate să se retragă. „Zelenski însuși, întâlnindu-se săptămâna aceasta cu liderii Congresului, și-a exprimat părerea despre „războiul de gherilă”, spunând că ucrainenii vor lupta până la capăt”, a menționat autorul.

Fostul comandant NATO a atras atenția asupra importanței deosebite a călătoriei președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski la Washington pe fondul întârzierii cu noul pachet anual de sprijin. Până la urmă, acordarea de ajutor militar Ucrainei de către Occident timp de un an ar putea oferi o marjă de siguranță, care ar fi suficientă pentru alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2024. Până atunci, autocratul rus Vladimir Putin va încerca să continue războiul, așteptând ca Donald Trump să vină la putere și să pună capăt ajutorului pentru țara Ucraina.

„Acest lucru ne aduce la cea mai dificilă întrebare: cum se va sfârși? Dacă Occidentul își păstrează sprijinul, indiferent de rezultatul alegerilor din SUA – un pariu improbabil, dar totuși rezonabil – șansele unei runde de discuții de pace semnificative peste un an vor crește dramatic. Probabil că vor avea loc fie sub auspiciile ONU, fie poate o combinație care implică Statele Unite, Uniunea Europeană, China și India”, mai scrie amiralul.

James Stavridis și-a exprimat îndoiala că Forțele de Apărare ale Ucrainei vor reuși să-i alunge pe ruși din majoritatea teritoriilor ocupate temporar. Armata consideră că este posibil să se ia în considerare concesiuni teritoriale inamicului într-o astfel de situație.

Scenariul corean nu este exclus

"Poate că Zelenski ar putea lua în considerare cedarea temporară sau chiar permanentă a Crimeei și a "podului terestru" care o leagă de Rusia în schimbul unui acord tacit pentru aderarea Kievului la UE și NATO. Astfel de decizii, desigur, ar trebui să fie luate de ucraineni (și de ruși), dar o schemă de înțelegere - ceva similar cu sfârșitul Războiului din Coreea - ar putea fi posibilă", a scris fostul comandant NATO.

În același timp, el a subliniat pericolul pe care îl reprezintă Rusia lui Putin, precum și importanța critică a nivelului relativ scăzut al cheltuielilor occidentale pentru distrugerea trupelor rusești, care ar trebui să demonstreze pentru lume caracterul nerezonabil al unor astfel de intervenții militare. Stavridis este convins că nu este nevoie de trimiterea de trupe americane sau NATO în Ucraina, cu condiția să fie oferită asistența militară necesară. El consideră că acesta este un bun randament al investiției.

Răbdarea nu a fost niciodată punctul forte al Americii

În concluzie, amiralul a remarcat că răbdarea nu a fost niciodată punctul forte al Americii. Reducerea sprijinului pentru Ucraina va crește probabilitatea unui impas pe câmpul de luptă.

"Cum putem să ne asigurăm că Putin nu câștigă acest război ilegal și imoral? Până acum, prin satisfacerea cererilor relativ modeste ale lui Zelenski - nu pentru trupe occidentale, ci pentru instrumente de război pentru a-și proteja națiunea", a susține amiralul în retragere.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite