Graţiaţii celebri ai Statelor Unite ale Americii: ce cazuri au rămas în istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi oameni se uită la Statele Unite ale Americii ca la mediul cu cea mai bună democraţie şi e interesant de văzut ce abordare au avut de-a lungul timpului în privinţa graţierilor.

Sunt câteva cazuri de graţiere faimoase în Statele Unite ale Americii. Unul dintre ele este Richard Nixon, preşedintele care a demisionat în 1974 din cauza acuzaţiilor în cazul Watergate. Exista posibilitatea ca el să fie anchetat şi închis, dar a fost graţiat de către Gerald Ford, cel care i-a urmat în funcţie. Clemenţa lui Ford a venit după ce Nixon a fost oficial acuzat de şi a acoperit toate faptele pe care le-a făcut sau la care a luat parte în timpul mandatului său. Pentru Ford a fost una dintre cele mai controversate decizii din timpul mandatului său, scrie History.

Graţierea The Wiskey Rebels, în 1795, este cea mai veche din istoria SUA. A pornit de la un grup de fermieri din Pennsylvania producători de wiskey care, nemulţumiţi de taxele mari, au incendiat casa unui inspector local. Nu a fost singurul astfel de protest, iar politicienii au decis atunci că astfel de decizii ar putea destabiliza nou formatele State Unite. Preşedintele George Washington a intrat în Pennsylvania cu 13.000 de soldaţi şi au fost arestaţi doi bărbaţi. Aceştia aveau să fie graţiaţi în 1795.

Liderul sindical James Hoffa a fost închis în 1967, a stat la închisoare câţiva ani, până când Richard Nixon l-a graţiat cu condiţia să nu mai participe la activităţile sindicatului Teamsters. Totuşi, criticii au spus că a existat şi o condiţie secundară, secretă, Hoffa mobilizându-şi oamenii ca Nixon să fie reales în funcţie. Hoffa nu s-a bucurat prea mult de libertate, a fost eliberat în 1971, iar în 1974 a dispărut în circumstanţe ciudate dintr-un restaurant din Detroit. S-a crezut că de vină e Mafia.

Patty Hearst a stat cel mai mult la închisoare, dintre toţi aceşti graţiaţi celebri. Ea a fost răpită în 1974 de către un grup care îşi spunea Symbionese Liberation Army. La câtva timp după acest incident ea a spus că s-a decis să se alăture bandei, luându-şi numele „Tania“. Ea e nepoata lui William Randolph Hearst, unul dintre mogulii din presă ai SUA. Patty a fost prinsă în 1975 şi a spus că SLA a influenţat-o negativ şi a abuzat de ea. A fost graţiată de către Bill Clinton în 2001. Ea fusese condamnată la 7 ani de închisoare, pentru spargerea unei bănci, dar Carter a eliberat-o după 22 de luni pe motiv că pedeapsa e prea dură.

Vietnam Draft Dodgers a presupus că toţi cei care au fugit de înrolare în războiul din Vietnam nu mai erau pasibili de închisoare. Acest ordin al lui Jimmy Carter a fost emis în prima zi de mandat. Totuşi, dezertorii nu au fost iertaţi, nici soldaţii care au fost daţi afară pe motiv că n-au avut un comportament potrivit. De asemenea, n-au fost excluşi protestatarii care au mărşăluit în timpul războiului.

În 1983, Marc Rich era acuzat că a înşelat statul cu circa 48 de milioane de dolari şi că a avut afaceri petroliere în Iran, în timpul crizei ostaticilor între 1979-1980. Bill Clinton i-a acordat clemenţa lui Rich pe când acesta era deja în Elveţia, iar preşedintele SUA îşi încheia mandatul. Decizia a dat naştere unei investigaţii pentru a vedea dacă există legături între banii donaţi de către Rich şi democraţii lui Clinton. Nu au fost găsite dovezi în acest sens.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite