FOTO Misterul celor doi peşti-gigant descoperiţi în decurs de o săptămână: urmează un dezastru natural?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şarpele de mare descoperit lângă o plajă din California de Sud FOTO Reuters
Şarpele de mare descoperit lângă o plajă din California de Sud FOTO Reuters

Doi peşti din specia Regalecus glesne au fost descoperiţi, în decurs de mai puţin de o săptămână, pe plajele Californiei de Sud din Statele Unite. O astfel de creatură marină, lungă de 4,3 metri, a fost descoperită pe o plajă din oraşul californian Oceanside, la cinci zile după ce un peşte asemănător, de 5,5 metri, a fost găsit  pe insula Catalina a coastei californiene.

Atunci, a fost nevoie de 16 oameni pentru a scoate la mal uriaşul peşte din largul insulei Santa Catalina, de lângă Los Angeles, citează agenţia de ştiri AFP.

Creatura a murit, se pare, din cauze naturale, probe ale ţesuturilor acestuia fiind trimise pentru a fi studiate de către biologi la Universitatea California din Santa Barbara. Şarpele de mare, care poate creste până la o lungime de 17 metri, este un peste pelagic de adâncime, fiind cel mai osos din lume. El a fost descoperit pentru prima data de catre biologul norvegian Peter Ascanius. În urmă cu 3 ani, un alt exemplar al speciei, lung de 4 metri, a ajuns la malul unei plaje din Malibu.

Cauza exactă a morţii acestor creaturi nu a putut fi elucidată  până acum, însă şerpii de mare sunt înotători slabi, de aceea, biologii marini cred că ar fi putut fi prinşi în curenţi de apă, fiind împinşi spre coasta americană. 

National Geographic a trecut în revistă cinci lucruri surprinzătoare despre Oarfish (peştele-vâslă).

1 . Este cel mai lung peşte osos din lume

A fost pentru prima dată descris în 1772, dar a fost văzut extrem de rar, pentru că trăieşte la adâncimi mari, de peste 1.000 de metri. Oarfish este cel mai lung peşte osos cunsocut, ajungând la dimensiuni de 17 metri şi la o greutate de până la 270 de kilograme. Denumirea şi-a căpătat-o datorită înotătoarelor foarte lungi, asemănătoare cu o vâslă. 

Peştele descoperit în urmă cu aproape o săptămână

image

2. Gust gelatinos

Nu se cunosc prea multe lucruri despre starea lor de conservare pentru că rar au fost observaţi vii, deşi există pescari care, fără să vrea, au prins peştii gigant în plasa lor. Cei care au încercat să le consume carnea au descris-o ca fiind „moale şi lipicioasă“.

3. Nu sunt periculoşi 

Peştele-vâslă nu reprezintă un pericol pentru oameni, deşi stă la baza poveştilor despre creaturile marine misterioase, care populează adâncurile apelor, cum este cazul celebrului monstru din Loch Ness. Peştele are o deschidere mică spre sistemul digestiv şi se hrăneşte cu organisme marine. Oarfish nu au fost văzuţi la suprafaţă decât dacă au fost împinşi de curenţi puternici sau de furtuni, ori ajung acolo când sunt pe moarte. 

FOTO AFP

Oarfish - pestele vasla FOTO AFP

4. Nu are solzi

Spre deosebire de mulţi peşti osoşi, acesta nu are solzi, ci un ţesut argintiu din guanină. Deşi sunt adaptaţi la supravieţuirea în condiţii de presiune ridicată, la suprafaţă, pielea lor este moale şi uşor de distrus.

5. Se spune că prezic cutremure sau catastrofe naturale

Peştele-vâslă este binecunoscut în folclorul japonezilor, acolo unde este considerat un „mesager de la Palatul din mare al lui Dumnezeu“. Potrivit tradiţiei, dacă mulţi astfel de peşti eşuează la ţărm, ar putea însemna că urmează un cutremur devastator. Potrivit Japan Times, ar putea exista o bază ştiinţifică pentru o astfel de poveste, chiar dacă cercetătorii nu ţin cont în prezent de comportamentul peştilor pentru a stabili imineanţa unui seism. „Peştii de adâncime sunt mai sensibili la mişcările seismice decât cei care trăiesc mai aproape de suprafaţa mării", spune omul de ştiinţă Kiyoshi Wadatsumi. 

Misterul celor doi peşti-gigant descoperiţi în decurs de o săptămână: urmează un dezastru natural?

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite