Experţii au explicat „sindromul Havana”: ce s-ar afla în spatele misteriosului fenomen - Raport CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Potrivit experţilor, o posibilă explicaţie a fenomenului cunoscut sub numele de „sindromul Havana” ar putea fi impactul energiei undelor electromagnetice.

Un grup de experţi care a pregătit un raport pentru Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) cu privire la cauzele „Sindromului Havana” a ajuns la concluzia că o posibilă explicaţie pentru acest fenomen ar putea fi expunerea la „energia undelor electromagnetice pulsatorii”. Un document care rezumă constatările experţilor a fost publicat miercuri pe site- ul său de către Biroul Directorului de Informaţii Naţionale al Statelor Unite.

„Energia pulsatorie a undelor electromagnetice, în special în domeniul radio, explică destul de convingător principalele caracteristici, deşi există lacune în date”, se spune în text.

O altă versiune prezentată în raport este efectul ultrasunetelor. Cu toate acestea, după cum notează experţii, acest lucru este posibil doar „într-un scenariu în care sursa [ultrasunete] este aproape de ţintă”.

Autorii raportului nu au abordat întrebarea dacă anumite persoane ar putea fi în spatele utilizării unei astfel de energii împotriva funcţionarilor publici americani.

„Comisia nu a investigat probleme legate de stabilirea implicării vreunui actor în incidente medicale anormale, inclusiv întrebarea dacă în spatele acestui lucru ar putea fi un actor străin”, se arată în text.

Raportul pentru CIA a fost întocmit de profesionişti din domeniul medical, oameni de ştiinţă şi ingineri, cărora autorităţile americane le-au acordat acces la informaţii clasificate despre incidente legate de „sindromul Havana”.

CIA a produs anterior propriul document de analiză a informaţiilor pe acest subiect. După cum a raportat NBC , citând mai multe surse, departamentul a concluzionat că acest fenomen nu face parte dintr-o operaţiune pe termen lung a inamicului împotriva diplomaţilor şi ofiţerilor de informaţii americani. CIA nu exclude posibilitatea implicării cetăţenilor străini, inclusiv în cazurile în care manifestările sindromului au fost înregistrate pentru prima dată la Havana în 2016. Cu toate acestea, în alte sute de cazuri, au existat explicaţii alternative plauzibile pentru fenomen. Surse au spus că multe victime ale „sindromului Havana” şi-au exprimat dezamăgirea faţă de rezultatele investigaţiei CIA.

„Sindromul Havana” a apărut pentru prima dată în Cuba, în 2016. Primele cazuri au fost ale unor ofiţeri CIA, motiv pentru care, informaţiile despre caz au fost păstrate la secret. Cei care s-au confruntat cu acest sindrom au descris manifestările sale ca un zumzet scăzut şi o presiune intensă în craniu; un altul a simţit un puseu de durere; cei care nu au auzit sunete au simţit căldură sau presiune, iar unele dintre persoane au rămas cu ameţeli şi oboseală luni întregi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite