Edward Snowden este de părere că nu are nicio şansă să aibă parte de un proces echitabil în Statele Unite
0Fostul consultant Edward Snowden, cel care a dezvăluit în ultimul an modalităţile de culegere a informaţiilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA), a afirmat recent că nu se poate întoarece în Statele Unite ale Americii atâta timp cât există în vigoare o lege care nu-i permite să se apere, anunţă AFP.
Edward Snowden critică legislaţia actuală americană, deoarece nu îi permite să argumenteze în faţa juriului că acţiunile sale au fost făcute în sprijinul binelui public.
„Legea veche de o sută de ani care a permis inculparea mea nu te lasă să aperi în numele interesului public. Este foarte iritant, deoarece aceasta nu oferă nicio şansă de a avea parte de un proces echitabil şi nicio modalitate ca eu să revin pentru a mă apăra în faţa unui juriu”, a spus fostul consultant american, răspunzând unei întrebări adresate de un internaut pe site-ul freesnowden.is.
În pofida faptului că şi-ar dori să revină în Statele Unite, Snowden, aflat în prezent în Rusia, critică legile americane care nu prevăd apărarea subcontractanţilor din domeniul apărării.
„Întoarcerea în Statele Unite ar fi, în opinia mea, cea mai bună soluţie, dar, din păcate, aceasta este imposibil din cauza legilor actuale privind protejarea avertizorilor de integritate, care nu-i apără pe subcontractanţii din domeniul securităţii naţionale, ca mine”, a mai spus cel care a dezvăluit programele de supraveghere ale NSA.
Edward Snowden consideră că legea privind protejarea avertizorilor de integritate va fi modificată doar atunci când Congresul va opri programele de supraveghere, în opinia sa orice angajat, din cadrul oricărei structuri guvernamentale, având dreptul la un proces echitabil.
„Probabil că atunci când Congresul va pune capăt programelor descrise drept ilegale de Comisia PCLOB, aleşii vor modifica şi legea privind protejarea avertizorilor de integritate şi vor pune în aplicare un mecanism pentru ca toţi americanii să poată beneficia de un proces echitabil, oricare ar fi angajatorii lor”, a mai scris Edward Snowden.
Eric Holder, secretarul american al Justiţiei, a precizat că se va opune graţierii lui Snowden, însă va purta discuţii cu acesta în legatura cu responsabilitatea pe care şi-o poate asuma asupra dezvăluirilor făcute despre NSA.
Citeşte şi:
Scandalul Agentiei nationale de securitate. Noi evolutii in relatiile germano- americane
Dezvăluirile din vara trecută cu privire la serviciile de securitate americane au avut consecinţe multiple, una dintre acestea fiind decernarea lui Edward Snowden a premiului Sam Adams din partea Asociaţilor pentru integritate în activităţile de intelligence, grupare alcătuită din foşti membrii ai serviciilor de informaţii americane. Alte consecinţe au vizat tensionarea relaţiilor SUA cu Rusia, China, precum şi cu Germania.
Edward Snowden candidează pentru postul de rector al Universităţii Glasgow
Fostul consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, inculpat pentru spionaj în ţara sa şi refugiat în Rusia, şi-a prezentat candidatura pentru postul de rector al Universităţii Glasgow, a anunţat miercuri instituţia scoţiană, relatează AFP.
Importanţi congresmeni americani şi-au exprimat bănuiala că fostul analist al serviciilor secrete Edward Snowden ar fi fost ajutat de o putere străină să dezvăluie vaste informaţii despre operaţiunile de spionaj desfăşurate de SUA, informează AFP, preluată de agerpres.ro.