Edward Snowden are în continuare contacte cu spionajul rus, arată un raport declasificat al Camerei Reprezentanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edward Snowden FOTO Getty Images
Edward Snowden FOTO Getty Images

Fostul contractor al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden ”a avut şi continuă să aibă contact” cu serviciile ruse de informaţii, potrivit unui raport declasificat, dat publicităţii joi, al Comisiei pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, relatează Reuters.

Pentagonul a identificat 13 probleme de securitate de ”mare risc” nedivulgate, provocate prin dezvăluirea de către Snoden către presă a zeci de mii dintre documentele cele mai sensibile ale agenţiei americane de supraveghere.

Dacă China sau Rusia au obţinut acces la infromaţii despre opt dintre cele 13 probleme, ”trupele americane vor fi în mare pericol în orice viitor conflict”, se arată în raport, în care este inclus un tabel care prezintă ”problemele” respective, dar care, la fel ca mare parte a documentului, a fost cenzurat.

Snowden a criticat raportul pe Twitter.

El apreciază că documentul a fost ”ghintuit cu falsuri evidente” şi că nu prezintă nicio probă care să arate că a făcut aceste divulgări ”cu o intenţie de a face rău, o influenţă străină sau un prejudiciu. Uau”.

Snowden trăieşte la Moscova, în baza unui acord de azil, după ce a dezvăluit informaţii clasificate în 2013 şi a declanşat un val de proteste în întreaga lume faţă de amploarea operaţiunilor de spionaj ale Statelor Unite. Apărătorii săi îl consideră un avertizor de integritate care a expus amploarea supravegherii Guvernului american asupra propriilor cetăţeni.

Într-o secţiune în mare măsură cenzurată, intitulată ”Influenţa străină”, în raportul Camerei se arată că, ”de când se află la Moscova, el a avut şi continuă să aibă contacte cu servicii ruse de informaţii”.

Acest raport de 37 de pagini a fost finalizat în septembrie.

Autorii raportului cataloghează dezvăluirile lui Snowden drept ”cea mai importantă şi cea mai dăunătoare divulgare neautorizată” de materiale ultrasecrete din istoria serviciilor de informaţii ale Statelor Unite.

Raportul este dat publicităţii într-o perioadă tensionată la Washington, după ce Guvernul american a acuzat Rusia că se află la originea atacurilor cibernetice care au vizat alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

De asemenea, autorii documentului critică reacţia comunităţii de informaţii americane faţă de dezvăluirile lui Snowden şi apreciază că aceasta nu a analizat în profunzime toate documentele pe care fostul spion le-a publicat şi nici nu a implementat mecanisme de protecţie sufieciente împotriva unor eventuale scurgeri de date în viitor.

”Comisia este în continuare îngrijorată de faptul că, la trei ani de la începutul acestor divulgări neautorizate, NSA şi IC (Intelligence Community), în ansamblul său, nu au făcut suficient ca să minimalizeze riscul altor divulgări masive neautorizate”, se subliziază în raport.

În document este citat vicepreşedintele Comisie pentru Apărare şi Securitate din Cadrul Parlamentului rus, care a declarat în iunie că Snowden, care a lucrat la CIA înainte să fie angajat la NSA, ”a împărtăşit informaţii” clasificate Guvernului rus.

Potrivit acestui raport, Snowden a furat peste 1,5 miliooane de documente ultrasecrete, însă alte surse care au examinat materialele pe care le-a predat unor publicaţii afirmă că este vorba. în total, de 200.000 până la 300.000 de documente.

Raportul contestă declaraţia lui Snowden potrivit căreia el a ajuns la un ”punct de ruptură” şi a decis să acceseze şi să divulge materiale NSA, inclusiv documente despre colectarea de către agenţie a datelor comunicaţiilor a milioane de americani obişnuiţi, după ce directorul serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI) James Clapper a negat, în Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului, în 2013, că are loc o asemenea colectare de date.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite