Un candidat la Palatul Elysee are soluţia salvării lui Snowden şi Assange: vrea să le ofere cetăţenia Franţei şi Legiunea de Onoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jean-Luc Mélenchon, liderul stângii radicale franceze, a declarat că le va acorda cetăţenia ţării sale şi Legiunea de Onoare avertizorilor de integritate Edward Snowden şi Julian Assange dacă va fi ales preşedinte în primăvara anului viitor.

Într-o înregistrare video difuzată pe YouTube, radicalul de stânga francez s-a declarat revoltat de practica NSA privind supravegherea în masă a cetăţenilor dezvăluită de Snowden şi practica torturii în cadrul armatei americane denunţată de Assange, transmite RT.

În opinia lui Mélenchon, fostul colaborator al NSA şi CIA Edward Snowden şi cofondatorul WikiLeaks Julian Assange „au adus (prin dezvăluirile lor, n. red.) un serviciu imens democraţiei şi libertăţii în lume“, iar francezii au o „datorie“ faţă de ei.

În prezent, Snowden se află în exil în Rusia, iar Assange se află în exil la Ambasada Ecuadorului din Marea Britanie. Ambii fug de justiţie, temându-se să nu fie condamnaţi la ani grei de închisoare în Statele Unite din cauza dezvăluirilor lor.

Însă Mélenchon le-a dat asigurări că, dacă va fi ales, „le va cere ţărilor în care se află să le permită să vină în noua lor ţară, Franţa, unde vor fi găzduiţi şi liberi“.

Mai mult, el a promis să-i onoreze cu cea mai înaltă distincţie civilă şi militară a Franţei.

„Le voi oferi Legiunea de Onoare pentru serviciile aduse Franţei. Vreau ca lumea întreagă să ştie că nimeni nu-i spionează pe francezi“, a plusat candidatul la preşedinţia Franţei.

Jean-Luc Mélenchon, 64 de ani, este primul politician care şi-a anunţat în mod oficial candidatura pentru Palatul Elysee.

La precedentele alegeri din 2012, Mélenchon a obţinut în primul tur 11% din voturi, reprezentând „Frontul de stânga“ constituit alături de comunişti.

„Am fost patru milioane, va trebui să fim opt milioane“, şi-a fixat el obiectivul la anunţarea candidaturii, în vara acestui an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite