Economia SUA este în creștere, dar americanii nu par să simtă asta: „Fără viață socială, fără planuri, fără economii"
0În timp ce unii locuitori ai SUA sunt optimiști cu privire la stabilizarea costurilor, alții spun că prețurile ridicate continuă să-i afecteze.
Experții par să fie de acord că economia SUA a fost în creștere în 2024. Un val de noi locuri de muncă, cheltuieli de consum robuste, rate ale dobânzii mai mici, inflație în scădere, niveluri impresionante de investiții în afaceri și recorduri pe Wall Street au făcut din economia SUA „invidia lumii”.
Dar mulți americani par să simtă foarte puțin acest lucru, scrie theguardian.com.
Jim White, 62 de ani, un specialist în acvacultură din Carolina de Nord, a declarat că a „renunțat să mai iasă în oraș”.
„Nu voi deține niciodată o casă. O mașină nouă este de neconceput”, a spus el. „Economia îi face încet-încet pe cei bogați mai bogați. Toți ceilalți se scufundă”.
White se numără printre zecile de persoane din toate colțurile SUA care au împărtășit cu Guardian ce părere au despre economie.
În timp ce unii și-au exprimat optimismul general cu privire la stabilizarea nivelului inflației și au declarat că se descurcă bine din punct de vedere economic, mulți au precizat că inflația continuă să fie paralizantă din punct de vedere financiar, veniturile lor nereușind nici pe departe să țină pasul cu creșterea costurilor pentru locuințe, alimente, îngrijirea copiilor, asigurări, asistență medicală, combustibil, abonamente și divertisment.
Puțini păreau impresionați de lunile de titluri pozitive despre încetinirea inflației: „Nu este ca și cum prețurile ar fi scăzut, ci doar au încetat să mai crească la fel de obscen ca înainte”, după cum a spus o femeie în vârstă de 70 de ani din Arizona, care încă lucrează part-time. „Ar trebui să mă bucur de asta?”
„Este mai ușor de gestionat, dar prețurile sunt încă prea mari pentru salariile noastre în comparație cu perioada de dinainte de pandemie”, a declarat o femeie în vârstă de 36 de ani din Salt Lake City, care lucrează ca cercetător asociat.
Chiar și cei care considerau că economia merge foarte bine s-au plâns de costul exorbitant al vieții.
Roxanne Oesch, în vârstă de 40 de ani, din Missouri, a declarat că economia se simte „remarcabil de puternică”.
„Sunt disponibile locuri de muncă bune, ratele dobânzilor au scăzut și vor continua să scadă, iar inflația s-a stabilizat. Se pare că există o mulțime de vești bune.”
Dar, în același timp, a adăugat ea, „majoritatea oamenilor încă nu se pot bucura de același nivel de securitate financiară pe care l-au avut înainte de pandemie”.
Alături de diverși tineri care și-au exprimat consternarea cu privire la perspectivele lor economice au fost zeci de pensionari și de persoane care supraviețuiesc din asigurările sociale, pentru care noile rate mai mici ale dobânzii sunt vești proaste. „Dobânzile la economii scad, [ceea ce este] o provocare pentru pensionarii cu venituri fixe”, a declarat Paul Ames, pensionar în vârstă de 71 de ani din Bellport, New York.
„SUA se descurcă mult mai bine decât alte economii dezvoltate. Benzina este încă mult mai ieftină decât în Europa”, a declarat Toni, o pensionară din nordul Floridei, care s-a numărat printre diferiții respondenți care se simțeau foarte bine cu privire la economie, deoarece dețineau investiții pe piața bursieră care au înregistrat câștiguri sănătoase în ultimele luni.
„Lucrurile sunt bune. Piața bursieră s-a descurcat bine anul acesta. Inflația nu are un impact prea mare”.
„Este minunat”, a declarat Timothy Crowley, în vârstă de 69 de ani, din Honolulu. „Veniturile din investiții sunt în creștere. Aceasta este cea mai bună economie de pe pământ.”
Respondenții din localități precum New York, Miami și Milwaukee au semnalat creșterea numărului de persoane fără adăpost în comunitățile lor și au considerat că modelul economic american de tip „trickle-down” a fost stricat.
Părerile cu privire la cine este responsabil pentru neajunsurile economice ale Americii au fost împărțite: în timp ce unii au dat vina pe administrația Biden pentru declanșarea unor niveluri ridicate de inflație și creșterea prețurilor activelor prin intervenții fără precedent pentru a menține economia pe linia de plutire în timpul pandemiei, alții au dat vina pe administrația Trump și pe sistemul economic structural mai larg susținut de Wall Street și de republicani.
Alex, un bărbat căsătorit, tată a doi copii, în vârstă de 30 de ani, care locuiește într-o zonă rurală din Carolina de Nord, a declarat că s-a recalificat ca sudor în timpul pandemiei, datorită asistenței financiare guvernamentale, însă s-a simțit rapid exploatat în noua sa meserie.
„Am sudat în două fabrici, fiecare făcând profituri de milioane în fiecare an, și nu am reușit niciodată să scap de ajutorul guvernamental, inclusiv de bonurile de masă și Medicaid. Acum m-am întors la școală și cedez în fața vampirilor împrumuturilor studențești, pentru a încerca să reușesc”, a spus el.
Alex a spus că a întors spatele republicanilor, în parte din cauza preocupărilor sale economice.
Recentele niveluri extrem de ridicate ale inflației „au fost cauzate în proporție de 25 la sută de aproximativ 15 ani de relaxare cantitativă și în proporție de 75 la sută de lăcomia corporațiilor. Am abandonat complet partidul republican pentru că refuză pur și simplu să țină în frâu acești monștri economici”.
White, specialist în acvacultură din Carolina de Nord, a declarat, de asemenea, că a devenit un votant oscilant din cauza economiei.
El va „vota un bilet albastru până când îi vor întoarce spatele lui Trump și autoritarilor religioși”, a spus White. „Mă pensionez anul acesta și cred că facilitățile fiscale acordate de Trump celor bogați mi-au pus deja în pericol securitatea socială. El este, de asemenea, o amenințare la adresa sistemului meu de sănătate”.
Printre respondenții care au exprimat un nivel ridicat de disperare s-au numărat diverse persoane cu studii superioare și cariere profesionale consacrate, cum ar fi arhitecți, avocați, ingineri și medici, care s-au declarat îngrijorați de nesiguranța financiară, au fost recent scoși din comunitățile în care locuiau de mult timp sau nu au putut economisi pentru pensie.
„Este îngrozitor”, a declarat Julia, în vârstă de 34 de ani, o profesionistă în marketing din Washington. „Nu ar trebui să coste atât de mult pentru produse de primă necesitate. Acum nu pot face altceva decât să muncesc și să merg la sală”, a spus ea, o remarcă care a fost reluată de mulți. „Fără viață socială, fără planuri, fără economii”.