De ce sunt SUA vulnerabile la atacuri din partea ISIS. Semnale de alarmă după o operațiune recentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operațiunea contrateroristă care a dus la arestarea, în urmă cu câteva zile, a opt cetățeni din Tadjikistan a sporit îngrijorările în rândul oficialilor americani din domeniul securității privind potențialul grupării afiliate ISIS-K de efectua un atac pe teritoriul SUA, potrivit declarațiilor unor responsabili pentru CNN.

Lupii singuratici au devenit principala amenințare teroristă FOTO SHUTTERSTOCK
Lupii singuratici au devenit principala amenințare teroristă FOTO SHUTTERSTOCK

O parte din tadjicii din grup au intrat în SUA pe la frontiera sudică unde au cerut azil, însă nu e clar dacă au intrat în același timp. Serviciile de informații ce adună date despre țintele ISIS peste hotare au descoperit că cei opt aveau legături cu gruparea teroristă. Totuși, s-a întâmplat după ce autoritățile pentru imigrație, în urma verificărilor, i-a lăsat să intre, au relatat oficiali americani pentru CNN.

Cu toate că autoritățile americane nu au obținut dovezi constrângătoare precum că aceștia au fost trimiși în SUA ca parte a unui complot terorist, cel puțin o parte dintre membrii grupului au exprimat retorică extremistă fie pe rețelele sociale, fie în corespondența privată pe care SUA au fost în măsură să o monitorizeze, au spus sursele americane.

Descoperirea a prilejuit o serie de investigații frenetice ale agenților federali și analiștilor de pe cuprinsul țării, implicând supraveghere electronică și fizică a acestor bărbați , într-o operațiune contrateroristă aducând aminte de cele ce au urmat atacurilor de la 11 septembrie, când FBI a cercetat numeroase comploturi pe teritoriul SUA.

În cele din urmă, după ce au cântărit opțiunile, oficiali de rang înalt au luat decizia cea mai sigură, ordonând agenției pentru vămi și imigrație să-i aresteze pe tadjici, a dezvăluit una din surse.

Bărbații rămân în custodia autorităților federale pentru acuzații legate imigrare și vor fi în cele din urmă expulzați după finalizarea anchetei antiteroriste.

Îngrijorări mari în privința tadjicilor recrutați de ISIS

Din punctul de vedere al oficialilor americani, îngrijorător mai cu seamă este faptul că bărbații sunt originari din Tadjikistan, o țară din Asia Centrală care în ultimii ani a fost o sursă importantă de recruți pentru ISIS-K, afiliatul din Afganistan al grupării teroriste.

ISIS-K este condusă în principal de tadjici, care au comis o serie de atacuri recente în Europa în numele grupării, inclusiv atacul de la sala de concerte Crocus Hall din Moscova în martie, în urma cărora au fost ucise peste 100 de persoane.

În acest context, oficialii din domeniul securității se tem că cel puțin o parte dintre cei opt tadjici sunt predispuși la radicalizarea de către ISIS-K în timp ce se află în Statele Unite, și care posibil confruntați cu izolarea, stresul financiar sau discriminare, să fie sensibili la propaganda ISIS ce glorifică violența.

Pericolul din partea lupilor singuratici

În prezent, oficialii americani de rang înalt consideră că e mult mai probabil ca atacurile să vină aparent de nicăieri, mai curând din partea unui „lup singuratic” decât sub forma unuia coordonat din partea unor agenți instruiți în acest sens.

Spre deosebire de rețelele teroriste, ale căror comunicații pot fi interceptate, indivizii singuratici, care nu-și anunță în prealabil planurile nimănui, reprezintă o provocare suplimentară pentru oficialii de securitate.

„Nu putem presupune că nu este vorba de toate cele de mai sus”, a comentat un oficial american de rang înalt. „Este prea devreme să știm tot ce am vrea să știm legat de profunzimea și textura legăturilor care ar putea exista” între aceste opt persoane și ISIS.

Operațiunea survine în contextul în care oficiali de rang înalt din domeniul informațiilor au lansat public avertismentul că, din cauza condițiilor globale, riscul unui atac terorist pe teritoriul SUA este la cel mai ridicat nivel din istoria recentă; în același timp, mulți oficiali din domeniul securității naționale recunosc că reducerea efectivelor americane în Afganistan și în alte părți din Orientul Mijlociu a diminuat colectarea de informații privind amenințările teroriste tradiționale.

„Nu este niciun secret faptul că, de când ne-am retras din diverse locuri din lume, colectăm mai puține informații. Acesta a fost întotdeauna un compromis pe care știam că îl facem", a declarat înaltul oficial american.

Fostul director interimar al CIA, Michael Morell, este coautorul unui articol apărut săptămâna aceasta în Foreign Affairs în care avertizează că semnalele de alarmă pentru terorism „clipesc în roșu”, el repetând un avertisment recent în același sens al directorului FBI, Christopher Wray, care a declarat că vede avertizări peste tot.

„Combinația dintre intențiile declarate ale grupărilor teroriste, capacitățile tot mai mari pe care acestea le-au demonstrat în recentele atacuri reușite și eșuate din întreaga lume și faptul că mai multe comploturi serioase în Statele Unite au fost dejucate, ne îndreaptă spre o concluzie incomodă, dar inevitabilă”, se arată în articolul din Foreign Affairs. „Mai simplu spus, Statele Unite se confruntă cu o amenințare serioasă de atac terorist în lunile următoare”.

Lacune în colectarea de informații

ISIS-K își are baza în Afganistan, unde SUA nu mai poate colecta informații ca odinioară. În plus, ascensiunea ISIS-K este un fenomen relativ nou.

În concluzie, analiștii în domeniul contraterorismului au multe lacune în ceea ce privește strategia, eforturile de recrutare și tacticile operaționale.

Ceea ce știu însă cu certitudine oficialii americani și analiștii care urmăresc îndeaproape grupurile teroriste islamiste este ISIS-K și-a intensificat dramatic mașina de propagandă online. În loc să antreneze și să desfășoare luptători - așa cum a făcut Al Qaeda în cazul atacurilor din 11 septembrie, de exemplu - ISIS-K s-a concentrat în schimb pe radicalizarea populațiilor vulnerabile. Tadjikistanul, spre exemplu, este una dintre cele mai sărace țări din lume, iar populația sa se confruntă cu o represiune religioasă extremă, ambii factori care, potrivit experților în terorism, pot face o populație vulnerabilă la radicalizare.

Colin Clarke, un cercetător specializat în terorism, a explicat că gruparea produce o „propagandă carismatică” pentru a ajunge „la diaspore care sunt deja prezente în Europa, în America de Nord și în regiunea din Asia Centrală, încercând să inspire indivizii să comită atacuri".

„S-ar părea că este doar o chestiune de timp până când vor reuși să execute ceva cu succes”, a spus Clarke.

Vulnerabilitatea graniței sudice

Arestările recente evidențiază, de asemenea, vulnerabilitățile de la frontiera sudică a SUA, o problemă pe care republicanii au amplificat-o în plin an electoral prezidențial.

„Trăim literalmente pe timp împrumutat”, a avertizat miercuri senatorul republican James Lankford Oklahoma), de la tribuna Senatului, în cadrul unui discurs referitor la amenințarea teroriștilor care intră în SUA prin granița sudică.

Un raport publicat la 7 iunie de inspectorul general al Departamentul Securității Interne (DHS) a constatat că solicitanții de azil nu au fost întotdeauna verificați în timp util și că agenții de frontieră nu au putut accesa toate datele federale de care aveau nevoie pentru a verifica persoanele care nu au cetățenie și care cer să fie admise în SUA.

SUA „riscă să permită intrarea unor persoane periculoase sau să permită solicitanților de azil care pot reprezenta amenințări semnificative la adresa siguranței publice și a securității naționale să continue să locuiască în Statele Unite”, se arată în raport.

Oficialii americani au acordat o atenție deosebită imigranților din țările din Asia Centrală, inclusiv Tadjikistan, începând din vara anului trecut, după ce s-a descoperit că un grup de cetățeni uzbeci care au trecut frontiera sudică au fost ajutați să călătorească în Statele Unite de un facilitator care avea legături cu ISIS.

Doi oficiali americani au declarat că incidentul i-a determinat pe oficialii din domeniul securității naționale să se asigure că autoritățile de imigrare și de informații monitorizează în mod corespunzător orice persoană care călătorește din Tadjikistan, Uzbekistan și Kazahstan.

Un cocktail pentru terorism

Incidentul sugerează că „asiaticii centrali sunt o populație potențial îngrijorătoare, având în vedere ceea ce știm despre rețeaua globală ISIS în acest moment", a declarat un înalt oficial american.

Atunci când un nume apare pe o listă de supraveghere a terorismului, poate însemna multe lucruri: o persoană poate avea o legătură foarte laxă cu un terorist cunoscut. Sau ar putea aparține unui grup terorist tradițional - cum ar fi FARC - care nu este cunoscut pentru comiterea de atacuri pe teritoriul SUA. Sau ar putea pur și simplu să aibă un nume asemănător cu cel al unei persoane care reprezintă o îngrijorare legitimă.

Este ceea ce s-a întâmplat cu cetățeanul iordanian care a fost arestat la porțile bazei pușcașilor marini de la Quantico la începutul acestui an, au declarat doi oficiali americani. Deși numele său a dat un rezultat pozitiv pe una dintre listele de supraveghere, s-a dovedit a fi o „potrivire proastă", potrivit unui oficial american de rang înalt.

Amestecul dintre criminalitate și terorism în țările sărace - cum ar fi Tadjikistanul - se poate dovedi, de asemenea, incredibil de dificil de deslușit pentru agenții de aplicare a legii. De pildă, o persoană poate avea contacte regulate cu un membru al familiei care a făcut o muncă plătită pentru ISIS, fără ca ea însăși să fie simpatizantă a grupării.

„O sărăcie zdrobitoare [și] o populație extrem de religioasă care este suprimată de liderii săi - este aproape o formulă perfectă pentru a exporta jihadiști”, a explicat Clarke.

După cum a declarat o sursă din cadrul forțelor de ordine: „A devenit un clișeu, dar rămâne absolut adevărat: Poate că noi am terminat cu ISIS, dar ISIS nu a terminat cu noi”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite