Cum şi-a apărat Melania Trump teritoriul  în faţa pretenţiilor Ivankăi Trump la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cartea “The Art of Her Deal: The untold story of Melania Trump” de Mary Jordan, câştigătoare a Premiului Pulitzer, oficiali ai Casei Albe şi apropiaţi ai familiei Trump au făcut dezvăluiri despre cum s-a adaptat şi a preluat rolul de Primă Doamnă Melania Trump. Ea şi-a sprijinit soţul din culise şi şi-a apărat teritoriul în faţa pretenţiilor expansioniste ale fiicei sale vitrege, Ivanka Trump.

Melania Trump a avut nevoie de câteva luni pentru a se muta la Casa Albă după victoria lui Donald Trump care l-a luat prin suprindere chiar şi pe preşedintele american. Melania nu a renunţat la decizia de a rămâne la New York până la sfârşitul anului şcolar, stârnind critici dure ale consilierilor de campanie ai lui Trump şi amânând preluarea oficială a rolului de Primă Doamnă cu potenţiale repercusiuni asupra noului preşedinte.

De altfel la început Melaniei nu-i plăcea să fie numită Prima Doamnă. „Încetează să-mi spui aşa”, a spus unul din cei care au lucrat cu ea după alegeri. „În adâncul ei, cred că este o persoană discretă care a avut nevoie de mult timp pentru a se adapta unei vieţi publice”, a spus o persoană care a făcut parte din echipa de campanie şi a rămas în legături apropiate cu familia Trump.

Melania este o persoană calculată care face lucrurile în ritmul ei şi aşa s-a întâmplat şi după ce Trump a ieşit câştigător, şi înainte, în condiţiile ritmului infernal al campaniei electorale. Noaptea în care Trump a fost anunţat preşedinte a fost o surpriză şi pentru Trump, şi soţii nu-şi făcuseră planuri pentru ce avea să urmeze. Trump chiar se gândea să plece în Scoţia unde are terenuri de golf pentru a nu fi nevoit să asiste la bucuria contracandidatei sale, şi în acea noapte chiar se pregătea să se urce în avion.

Apoi Trump şi echipa sa de campanie s-au trezit că trebuie să scrie un discurs de mulţumire şi astfel perioada de tranziţie la Casa Albă a început. 

Melania nu a fost nici ea pregătită să se mute la Washington. În plus, dezvăluirile infidelităţilor repetate ale lui Trump erau încă proaspete pentru ea, ca şi pentru toată lumea. Ea voia ca fiul său şi al lui Trump, Barron, să finalizeze anul şcolar, dar a putut folosi acea perioadă pentru a se pregăti pentru noul său rol. Avea nevoie de propriul ei staff, în contextul în care stafful lui Trump nu a fost receptiv la propunerea sa de a se axa pe hărţuirea online, şi toţi ochii erau îndreptaţi asupra ei.

Arta negocierii

Totodată, alegerile au prins-o în mijlocul negocierilor unui nou aranjament financiar care să protejeze mai bine interesele lui Barron. Trump a mai renegociat contracte prenupţiale sau postnupţiale şi cu cele două foste soţii, cu prima de trei ori, în timp ce a doua, după patru ani de căsnicie, nu a obţinut o sumă prea generoasă chiar şi în ochii avocaţilor lui Trump. 

Melania a simţit în timpul campaniei electorale că multe lucruri s-au schimbat de la semnarea contractului prenupţial, că sunt împreună de multă vreme şi a avut contribuţii cruciale la succesul său. Melania a vrut să asigure moştenirea fiului său în măsura în care frâiele Organizaţiei Trump (care cuprinde sute de afaceri cu imobile de lux, hoteluri, restaurante, cazinouri, terenuri de golf şi cursuri) urmau a fi preluate de Ivanka Trump.

A fost un moment bine ales de Melania pentru a obţine o înţelegere financiară mai generoasă pentru ea şi Barron. Trump însuşi a scris în cartea sa despre Arta Negocierii că cel mai puternic avantaj în afaceri e să dispui de pârghii de negociere.

Iar Melania avea aceste pârghii pentru că rămăsese la New York, iar Trump voia să o aibă alături la Casa Albă. Oamenii din jurul lui erau furioşi pe Melania: nu doar pentru decizia de a locui mai departe la New York, care alimenta zvonurile că soţii nu se mai înţeleg, ci şi pentru că Trump avea nevoie de ea la Casa Albă. Prezenţa ei avea un efect calmant asupra lui Trump, şi aceştia credeau că ea i-ar fi putut domoli ieşirile impulsive publice şi pe Twitter.

„Femeia aia! Ea va fi sfârşitul lui. Este încăpăţânată. Ar trebui să fie alături de soţul ei. El este preşedintele Statelor Unite”, a fost auzit exclamând prietenul şi consilierul lui Trump Thomas Barrack.

Cine este Melania Trump

În aceste săptâmâni când Trump a fost singur la Casa Albă tot mai multe persoane din preajma lui au început să recunoască impactul prezenţei ei şi să aprecieze ce-i oferea lui Trump. Chiar şi copiii lui i-au cerut să petreacă mai mult timp alături de el, întrucât tatăl lor avea nevoie de echilibrul ei. Mulţi începeau abia cum să-şi seama cine este Melania Trump.

Şederea la New York a fost foarte costisitoare în materie de bani şi logistică. Asigurarea securităţii sale şi a fiului ei într-un oraş ca New York costa milioane de dolari pe lună. Secret Service a cerut fonduri mai mari, în timp ce poliţia a estimat costurile la 125.000 de dolari pe zi.

Numai însoţirea lui Barron la şcoala însemna tulburări masive ale traficului în preajma şcolii şi întârzieri pentru ceilalţi părinţi bogaţi, mulţi dintre ei votanţi democraţi care nu-l suportau pe Trump. În acelaşi timp, protestatari se adunau zilnic în faţa Trump Tower scandând că preşedintele urăşte femeile şi imigranţii şi sute de mii de oameni au semnat o petiţie online în care au cereau ca soţii Trump să suporte costurile „exorbitante” ale şederii Melaniei la New York.

Melaniei nu-i plăcea ce se scria despre ea. Dacă ani de zile experienţa ei cu media s-a rezumat la reviste de modă, acum era interpelată cu privire la ce crede în calitate de imigrant despre politicile dure ale soţului ei cu privire la securitatea graniţelor. Nu putea controla mai nimic legat de lista de întrebări sau fotografii şi spunea oamenilor din jur că orice ar face va fi criticată, aşa că va proceda aşa cum doreşte. Melania a spus că va rămâne în New York până la încheierea anului şcolar şi a rămas pe poziţii. Barrack. care se afla în preajma lui Trump, a început să ceară prietenilor Melaniei să se implice în „probleme domestice” care pentru aceştia însemnau să renunţe la renegocierile contractului prenupţial şi să vină odată la Washington. Barrack era mai apropiat de Ivanka decât de Melania.

Ivanka şi Melania

În perioada în care Melania a rămas la New York, Ivanka şi-a întărit poziţia în Aripa Vestică recunoscută pentru birourile sale aglomerate şi spaţiile mici de lucru. Potrivit unor surse, ea dorea să se extindă în Aripa estică, domeniul Primei Doamne. A venit, printre altele, cu propunerea de a redenumi Biroul Primei Doamne Biroul Primei Familii. Melania nu a permis asta. Era o titulatură tradiţională şi nu avea să o lase pe fiica sa vitregă să o modifice.

Ivanka a rămas în Aripa Vestică, dar absenţa Melaniei i-a creat acesteia din urmă dezavantaje, întrucât o parte din personal şi buget a fost redirecţionat către Aripa Vestică. Mai ales în primii doi ani ai administraţiei, unele persoane de la Casa Albă au simţit că din partea Vestică erau puse beţe în roate şi Biroul Primei Doamne nu primea sprijinul cuvenit. Altele au fost însă de părere că a fost o scăpare cauzată de haosul ce domnea acolo. Ivanka este extrem de apropiată de Trump şi petrece mult timp în preajma lui. Tatăl şi fiica au lucrat împreună la Organizaţia Trump, iar Ivanka a jucat un rol cheie şi în campania sa. În prezent, este foarte activă la Casa Albă. Unii spun că în absenţa Melaniei Ivanka s-a bucurat de multe beneficii şi a ajuns să se comporte ca şi cum se afla în propria casă. Melaniei nu i-a plăcut deloc asta, astfel că atunci când s-a mutat în sfârşit la Washington a pus capăt „uşilor blatante” şi a impus graniţe ferme.

În acelaşi timp, s-a ţinut departe de atenţia publică. Melania nu avea nevoie să se laude cu influenţa ei asupra preşedintelui, în timp ce copiii ei o făceau, atât de mult că un comentator l-a întrebat pe Trump despre asta. „Crezi că am devenit un om de succes plecând urechile la copiii mei? Ei sunt cei care ascultă de mine”, a răspuns Trump.

Influenţa Melaniei Trump

Personalul din Aripa Vestică spune că l-a auzit pe Trump muştruluindu-şi copiii pentru ceva ce au declarat sau făcut, chiar şi pe Ivanka, dar nu au auzit niciodată nimic negativ despre Melania. Preşedintele a apreciat faptul că nu căuta publicitate şi nu se lăuda public cu influenţa ei rezumându-se doar să spună că „uneori” Trump o ascultă.
 

Trump simţea că e înconjurat la Casa Albă de oameni care umblau după putere şi interese personale, astfel că valoriza cu atât mai mult loaialitatea şi părerile Melaniei - mai mult decât avusese prilejul să o facă înainte de mandat.

Sean Spicer, primul director de comunicare al lui Trump, a explicat care era relaţia lor: „Melania se află departe de scenă, dar este incredibil de influentă. Ea nu este persoana care să intre şi să spună: „Angajaţi această persoană, concediaţi această persoană.” Dar are grijă să-i spună preşedintelui ce crede, iar el îi ia foarte în serios părerile. ” În loc să-i spună lui Trump ce trebuie să facă sau să nu facă, stilul Melaniei este să-i spună opinia sa iar el, în final, tinde să fie de acord cu ea”.

De multe ori când Melania e prezentă la discuţii şi vorbeşte, preşedintele spune „Are dreptate” şi cu asta pune punct.

Mai mulţi foşti şi actuali intervievaţi au atribuit influenţa Melaniei faptului că Trump e convins că aproape toţi ceilalţi au o agendă, cu excepţia Melaniei. Trump e sigur că Melania doreşte sincer ca el aibă succes. Încrederea lui Trump a slăbit şi mai mult după ce mulţi foşti angajaţi ai administraţiei l-au criticat ulterior public. Melania îi spune ce crede că rezonează cu votanţii şi ce nu.

Potrivit lui Spicer, Prima Doamnă este „un consumator avid de ştiri şi informaţii” şi „ ia pulsul nu doar a ceea ce se întâmplă , ci şi a ceea ce este în interesul cel mai bun al soţului ei ”.

Preocuparea ei e să-l poziţioneze bine în faţa unei audienţe. Stilul ei diferă dramatic de al celor din Aripa Vestică sau al celor din preajma lui Trump: „Sunt persoane care merg la preşedinte şi spun: „Iată ce ar trebui să facem”. Iată ce ar trebui să facă ţara. „Iată ce ar trebui să facă partidul”.

Melania nu face asta.

„Ştie exact cine este el ca persoană, care sunt convingerile lui şi şi despre ce este brandul său. Înţelege cu adevărat cum să-l poziţioneze. Îi spune: „Ăsta eşti tu. Nu ai nevoie să faci asta”.

A fi de aceeaşi părere cu Melania a devenit un soi de test de loialitate pentru Trump care uneori întreabă: „Asta crede Melania. Tu ce crezi?” Spicer îşi aminteşte că a vorbit cu Trump după ce a părăsit Casa Albă, şi Trump a replicat: „Ştii ceva? Melania spune acelaşi lucru. Ai dreptate”.

Sunt multe subiecte în care Melania nu intervine, dar atunci când vorbeşte, cuvintele ei cântăresc greu.

„Ideea că nu are influenţă în administraţie este foarte greşită” a spus fostul guvernator New Jersey care-i cunoaşte foarte bine. „Îşi alege momentele când vrea să-şi spună punctul de vedere , şi când o face, preşedintele o ascultă. El o consultă absolut în chestiuni legate de personal. ”

Pentru cei din Aripa vestică a devenit tot mai clar cu timpul că Trump îi valorizează pe cei pe placul Melaniei, precum consilierul Kellyanne Conway, şi că unul din cele mai letale locuri pentru un angajat e să intre în colimatorul Melaniei. Un fost oficial al Casei Albe a spus că oamenii o supără pe Melania pe propria piele, riscul fiind că „s-a terminat cu tine”, ieşi pe uşă „dacă ea nu te place”.

Melania s-a mutat la Casa Albă pe 11 iunie 2017 fără prea mult fast. Ea nu este foarte activă pe reţelele sociale, dar în acea zi a postat o vedere de la fereastră a Monumentului Washington. L-a înlocuit pe administratorul de personal de pe vremea lui Obama, care are în subordine aproape 100 de oameni şi are sarcini de la meniu la bugetul rezidenţei, cu un director de personal de la Hotelul Internaţional din Washington. A fost modul ei de a-i crea lui Trump un aer local la Casa Albă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite