Cum s-ar schimba scena globală cu Kamala Harris președinte al Statelor Unite

0
Publicat:

Dacă ar fi aleasă președinte în noiembrie, vicepreședintele Kamala Harris ar intra în funcție cu un bilanț de politică externă definit de mandatul ei ca senator în timpul președinției lui Donald Trump și de perioada ei ca numărul 2 pentru unul dintre cei mai experimentați președinți în probleme internaționale din istoria SUA.

Kamala Harris ar putea schimba tonul in privinta Israeluli FOTO EPA EFE
Kamala Harris ar putea schimba tonul in privinta Israeluli FOTO EPA EFE

În majoritatea zonelor, Harris va continua probabil multe dintre obiectivele de politică externă ale președintelui Joe Biden. O administrație Harris ar oferi probabil un sprijin puternic pentru efortul de război al Ucrainei și ar continua inițiativele de aprofundare a alianțelor în Asia și Pacific în fața ascensiunii geopolitice a Chinei. Și probabil că va oferi în continuare un sprijin solid Israelului și altor aliați din Orientul Mijlociu.

Dar în ceea ce privește războiul Israelului împotriva Hamas, Harris pare mai conciliantă față de situația palestinienilor, o poziție care ar putea calma alegătorii arabo-americani și pe alții care sunt tulburați de sprijinul lui Biden pentru efortul de război al Israelului în Gaza.

Lily Greenberg Call, care a renunțat la funcția de asistent special al șefului de personal al Departamentului de Interne după un an de opoziție față de sprijinul neclintit al lui Biden pentru strategia de război israeliană, spune că experiența ei personală de lucru pentru vicepreședinte ca organizator al caucusului din Iowa îi dă speranță.

„Harris trebuie să asculte de majoritatea alegătorilor americani și să folosească toată pârghia administrației – inclusiv prin oprirea transferurilor de arme ofensive – pentru a promova o încetare a focului de durată și un schimb de ostatici”, a spus ea la scurt timp după ce Biden a renunțat duminică la cursa electorală. „Am lucrat pentru Kamala și știu că va face ceea ce trebuie.”

Kamala Harris are experiență puțină în politica externă

În calitate de senatoare, Harris și-a exprimat sentimente mai puțin vehemente decât Biden cu privire la prezența militară a SUA în Orientul Mijlociu, iar unele dintre pozițiile sale dure, inclusiv față de Arabia Saudită, India și Turcia, ar putea, de asemenea, să complice interacțiunile ei cu aliații din Orientul Mijlociu și Asia.

Înainte de a deveni senator, Harris și-a petrecut cea mai mare parte a carierei ca oficial al legii. Ea a ajuns la vicepreședinție cu relativ puțină experiență în politică externă, ceea ce a lăsat-o dependentă de consilierii ei, care sunt în mare parte tradiționaliști, potrivit lui Jim Townsend, un fost oficial al Pentagonului și NATO, citat de Politico.

„Ea nu are cu adevărat experiență în apărare sau politică externă, așa că depinde cu adevărat de [consilierii ei]”, a spus el. „Partea importantă este că nu cred că se aruncă în probleme de apărare sau de politică externă foarte des”.

Cu toate acestea, palmaresul ei de senator și vicepreședinte – care a fost aruncat în centrul atenției duminică, când Biden a renunțat la cursă și a numit-o drept alegerea sa – oferă o fereastră asupra modului în care administrația Harris ar putea aborda în mod diferit provocările geopolitice de top.

Harris a intervenit ca substitut al președintelui la adunările mondiale. Ea a participat la summitul ASEAN din 2023 în locul lui Biden. Important pentru aliații europeni, Harris l-a înlocuit pe Biden la Conferința anuală de securitate de la München din 2022, când și-a exprimat sprijinul pentru președintele ucrainean  Volodimir Zelenski, în timp ce Rusia se pregătea să invadeze – și din nou în 2023.

Care sunt consilierii de top ai Kamalei Harris

În calitate de vicepreședinte, consilierul pentru securitate națională al lui Harris este Philip Gordon, care a servit în administrațiile Obama și Clinton. El a fost inițial consilierul adjunct pentru securitate națională al lui Harris și a înlocuit-o pe Nancy McEldowney, un alum al Consiliului de Securitate Națională Clinton. Gordon este un expert în Europa care are, de asemenea, o vastă experiență în Orientul Mijlociu.

Consilierul adjunct al lui Harris pentru securitate națională este Rebecca Lissner, un fost oficial de planificare la Consiliul Național de Securitate, unde a supravegheat crearea Strategiei de securitate națională a administrației.

Spre deosebire de Trump și colegul său din cursa prezidențială, senatorul JD Vance (R-Ohio), oficialii de top ai securității naționale ai lui Harris sunt „tradiționaliști” și „internaționaliști”.

„Părerile lor, cred, s-ar potrivi bine cu o președinție a lui Bill Clinton sau Obama. Sunt oameni cu săgeți drepte, oameni de politică externă tradițională”, a spus Townsend. „Sunt produse ale ordinii internaționale bazate pe reguli de după cel de-Al Doilea Război Mondial.”

Rusia și Ucraina

La fel ca Biden, Harris a fost un susținător puternic al Ucrainei în apărarea acesteia împotriva Rusiei și este de așteptat să-și continue politicile. În iunie, Harris a reprezentat SUA la Summit-ul pentru pace din Ucraina, unde a avut a șasea întâlnire cu Zelenski. Ea și-a exprimat un sprijin puternic pentru cooperarea transatlantică pentru sprijinirea Kievului.

Harris a declarat, într-un interviu pentru NBC News anul acesta, că Ucraina poate conta în continuare pe sprijinul Washingtonului pe măsură ce războiul se prelungește. „Ucraina are nevoie de sprijinul nostru”, a spus Harris. „Și trebuie să îl oferim”.

La Conferința de Securitate de la München din acest an, Harris a reiterat, de asemenea, angajamentul administrației Biden de a sprijini Ucraina „atât timp cât este nevoie”.

Ea a fost, de asemenea, o critică acerbă a lui Vladimir Putin, acuzându-l pentru moartea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, în acest an. A catalogat atacurile Rusiei asupra civililor ucraineni drept „crime împotriva umanității” și s-a angajat să tragă la răspundere autoritățile de la Moscova.

Mai recent, Harris l-a criticat pe Trump în campania electorală pentru comentariile sale anterioare, susținând că ar scoate SUA din NATO.

„Donald Trump l-a îmbrățișat pe Putin”, a spus Harris la un eveniment de campanie din 11 iulie în Carolina de Nord. „Se întâmplă pentru că el, Trump, a amenințat că va abandona NATO și l-a încurajat pe Putin să-i invadeze pe aliații noștri”.

Orientul Mijlociu

În problema Israelului, Harris și-a exprimat sprijinul pentru o soluție cu două state în calitate de senator și a susținut Acordurile Avraam. În calitate de vicepreședinte, Harris a exprimat în mod privat că administrația Biden trebuie să adopte o poziție mai fermă împotriva prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, pe măsură ce numărul civililor morți a crescut în războiul Israelului împotriva Hamas.

Public, Harris a devenit unul dintre primii lideri de profil înalt din administrație care a cerut o încetare temporară imediată a focului în martie. Harris a descris conflictul din Gaza drept o „catastrofă umanitară” pentru civili nevinovați.

În ceea ce privește Arabia Saudită, Harris s-a alăturat progresiștilor cu privire la legislația care restricționează vânzările de arme și asistența militară acordată Riadului, din cauza rolului său în războiul civil din Yemen și uciderea jurnalistului saudit și editorialist de la Washington Post Jamal Khashoggi.

Iar Harris a susținut legislația pentru a comemora genocidul armean, care a fost o sursă de tensiune între Turcia și Armenia timp de un secol.

Asia

Harris ar continua probabil politica dură a administrației Biden asupra Chinei dacă va fi aleasă președinte.

În calitate de senator, ea a criticat abordarea lui Trump față de Beijing, spunându-i vicepreședintelui Mike Pence în timpul dezbaterii viceprezidențiale din 2020 că Trump „a pierdut acel război comercial” și că tarifele sale au afectat economia americană fără a reechilibra relația dintre SUA și China. Dar, ca și alți oficiali ai administrației, Harris a pledat pentru „reducerea riscurilor” de la Beijing, o politică care încurajează reducerea gradului în care economiile occidentale depind de China.

Harris a fost, de asemenea, deschisă cu privire la problemele sensibile care tulbură relația dintre SUA și China. Ea a lucrat în mod regulat la legislație în calitate de senatoare care promovează drepturile omului în Hong Kong. 

O administrație Harris va continua probabil sprijinul neoficial pentru insula autonomă Taiwan, mai ales în urma amenințărilor militare chineze tot mai mari. În septembrie 2022, ea a spus „vom continua să sprijinim autoapărarea Taiwanului, în concordanță cu politica noastră de lungă durată”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite