Cum s-a schimbat percepția asupra lui Trump, după două luni de mandat
0La două luni de la preluarea celui de-al doilea mandat, mai mulți americani sunt de părere că performanța lui Donald Trump este mai proastă (41%) decât mai bună (30%) decât au anticipat, potrivit unui nou sondaj Yahoo News/YouGov.

Alți 22% spun că Trump a fost „aproape la fel” precum s-ar fi așteptat, arată sondajul realizat între 20 și 24 martie pe un eșantion de 1.677 de americani.
Imediat după victoria din 5 noiembrie, 51% dintre americanii chestionați de Yahoo News și YouGov spuneau că dezaprobă modul în care acesta și-a gestionat primul mandat, în timp ce 43% și-au exprimat dezaprobarea. În prezent, cifrele sunt inversate: mai mulți americani au o percepție nefavorabilă (50%) decât favorabilă (44%) asupra modului în care Trump își exercită funcția.
De asemenea, mai mulți americani au percepție nefavorabilă despre Trump ca persoană (52%) decât favorabilă (44%). După alegeri, ratingul favorabil al lui Trump (49%) depășea cu foarte puțin ratingul său nefavorabil (48%).
Efectul de „lună de miere”
Popularitatea unui președinte atinge de obicei vârful în faza inițială a președinției sale. Dar, în timp ce o mai mulți americani spuneau în noiembrie că se așteaptă ca Trump să schimbe America în bine (45%) față de cei care așteptau ca el să schimbe America în rău (33%), în prezent raportul e următorul: 43% sunt de părere că schimbă țara în rău, față de doar 40% care cred contrariul.
Percepțiile despre relația lui Trump cu democrația s-au schimbat, de asemenea. În noiembrie, americanii care au declarat că lui Trump „îi place să vorbească dur” dar „nu va amenința democrația” în timpul celui de-al doilea mandat (43%) i-au depășit pe cei care au spus că Trump „reprezintă o amenințare reală pentru democrație” (39%). Acum, însă, numărul americanilor care cred că Trump amenință democrația (47%) este semnificativ mai mare decât numărul celor care cred că totul este doar o agresivitate verbală (39%).
De ce popularitatea lui Trump a scăzut
Există două motive principale pentru scăderea popularității lui Trump, potrivit sondajului.
Primul motiv ține de o schimbare de percepție inevitabilă după alegeri.
Trump a dominat politica SUA timp de un deceniu, astfel că opiniile despre el sunt relativ fixe și polarizate. Dar după alegeri, cel puțin o parte dintre democrați și-au înmuiat opoziția obișnuită față de președintele american.
În noiembrie, de exemplu, 68% dintre democrați au prezis că Trump va schimba America în rău; astăzi, mulți mai mulți (82%) spun că asta face de fapt. Cu alte cuvinte, un număr modest de democrați care au fost dispuși să-i dea lui Trump o șansă” la sfârșitul anului trecut au revenit la părerea anterioară.
Al doilea motiv pentru care popularitatea lui Trump este în scădere este legat de cum se ocupă de problemele economice.
Când li s-a cerut să identifice cea mai importantă problemă cu care se confruntă țara, aproape jumătate dintre americani au ales fie costul vieții (23%), fie economia (23%). Democrația (12%), imigrația (11%) și cheltuielile guvernamentale (8%) sunt mult în spate.
Dar, întrebați despre cea mai importantă problemă pentru Trump – „pe baza acțiunilor pe care le-a întreprins până acum în al doilea mandat” – doar unul din zece americani alege fie costul vieții (2%), fie economia (9%), spre deosebire imigrație (37%) sau cheltuielile guvernamentale (25%); unul din cinci spune că nu este sigur (19%). Toate celelalte probleme se se situează la 2% sau mai puțin.
Această deconectare masivă între ceea ce este important pentru americani și ceea ce pare important pentru Trump vine într-un moment de anxietate economică persistentă:
Doar 26% dintre americani apreciază acum starea economiei ca fiind excelentă sau bună; 70% consideră că este la fel sau precară. Cu puțin înainte de alegeri, aceste cifre erau 30%, respectiv 67%.
Potrivit sondajului citat, 47% dintre americani spun că economia se înrăutățește și doar 26% spun că este din ce în ce mai bună.
Percepția asupra tarifelor
Pe de altă parte, principalul răspuns al președintelui american la provocările economice ale Americii – creșterea tarifelor la bunurile importate – nu pare să se bucure de o percepție prea favorabilă, cel puțin nu momentan.
Mulți americani sunt de acord cu președintele că tarifele vor forța companiile să producă bunuri în America mai degrabă decât în altă parte (46% sunt de acord, 29% nu sunt de acord) și vor aduce venituri de sute de miliarde de dolari pentru guvernul federal (42% sunt de acord, 33% nu sunt de acord).
Dar americanii sunt, de asemenea, de acord cu criticii lui Trump că tarifele „vor provoca o recesiune” (49% de acord, 23% de dezacord) – și, mai ales, că tarifele „vor crește suma pe care o plătesc personal pentru bunuri și servicii” (68% sunt de acord, 14% nu sunt de acord). Ei nu sunt de acord cu argumentul lui Trump că tarifele vor forța alte țări să trateze SUA mai corect (36% sunt de acord, 44% nu sunt de acord).