Culisele deciziei lui Biden și a partenerilor SUA de a lovi ținte militare ale rebelilor houthi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele SUA Joe Biden se afla încă în vacanță în insula din Caraibe St. Croix când a vorbit cu echipa sa de securitate națională, în prima zi a anului 2024. Rebelii Houthi  lansaseră încă un atac în Marea Roșie, astfel că liderul SUA era pregătit să discute despre posibilitatea unui răspuns militar, relatează Politico.

Proteste în Yemen după loviturile SUA și Marii Britanii asupra houthi FOTO EPA-EFE
Proteste în Yemen după loviturile SUA și Marii Britanii asupra houthi FOTO EPA-EFE

Directivele președintelui american au mers în două direcții. Pe frontul diplomatic, el și-a îndrumat echipa să insiste mai mult privind o rezoluție a Națiunilor Unite care să condamne atacurile. Pe partea militară, el a ordonat Pentagonului să se gândească la opțiuni pentru a riposta împotriva Houthis.

În final, acea ședință de Anul Nou a avut drept rezultat lansarea de către SUA și aliații săi a unui atac masiv asupra țintelor houthi din Yemen, 10 zile mai târziu, joi. Loviturile au venit în calitate de represalii la atacurile repetate ale grupării asupra transportului maritim comercial în apele internaționale începând din noiembrie.

Avioane de luptă americane și britanice, împreună cu nave de război și submarine au bombardat siturile militare houthi din Yemen, cu precădere fiind lovite locurile de lansare și depozitare a dronelor, rachetelor de croazieră și balistice. Printre navele care au luat parte la atac s-au numărat USS Florida, dar și un submarin care lansează rachete de croazieră Tomahawk, potrivit unei persoane la curent cu loviturile Avioanele F/A-18 Super Hornet care au zburat de pe portavionul USS Dwight D. Eisenhower au fost și ele implicate.

Faptul că Biden nu a ordonat loviturile decât la o săptămână de când ceruse echipei sale să elaboreze opțiuni militare este în concordanță cu dorința sa bine cunoscută de a epuiza căile diplomatice și a evita astfel antrenarea Statelor Unite într-un alt război în Orientul Mijlociu. Totuși, președintele american a afirmat limpede, joi seară, că ultimele atacuri ale rebelilor houthi au depășit o linie roșie.

„Acțiunea defensivă de astăzi urmează acestei ample campanii diplomatice și escaladării atacurilor rebelilor Houthi împotriva navelor comerciale. Aceste lovituri țintite reprezintă un mesaj clar că Statele Unite și partenerii noștri nu vor tolera atacuri asupra personalului nostru și nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea de navigație pe una dintre cele mai importante rute comerciale din lume”, a subliniat Biden.

Reconstituirea Politico are la bază comentariile unui oficial de rang înalt din cadrul administrației prezidențiale americane, respectiv ale unui oficial militar de rang înalt, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a oferi detalii sensibile la scurt timp după operațiune.

Loviturile de joi au pus capăt unor săptămâni de presiuni tot mai mari asupra lui Biden de a răspunde militar la atacurile rebelilor houthi. Armata americană a elaborat opțiuni mai energice încă din prima săptămână a lunii decembrie, doar că, în acel moment, înalții oficiali ai lui Biden erau unanim de acord că lovirea directă a rebelilor nu ar fi fost cea mai bună soluție.

Oficialii americani erau îngrijorați de faptul că efectuând lovituri asupra rebelilor - care își motivează atacurile asupra navelor comerciale drept un mod de susținere a palestinienilor, ar putea provoca Iranul să reacționeze, riscând să transforme războiul dintre Israel și Hamas într-un conflict regional.

Un ultim avertisment

În cursul convorbirii din 1 ianuarie, Biden a dat instrucțiuni echipei sale să emită un ultim avertisment, împreună cu partenerii internaționali, înainte de a trece la acțiuni militare.

Secretarul apărării Lloyd Austin, care suferise o intervenție chirurgicală pentru tratarea cancerului de prostată cu 10 zile înainte, fusese dus la 1 ianuarie cu o ambulanță la Centrul medical militar național Walter Reed din cauza unor complicații. Medicii lui Austin au concluzionat că simptomele sale proveneau de la o infecție a tractului urinar și l-au transferat la unitatea de terapie intensivă pentru tratament suplimentar.

De la 2 ianuarie până la 5 ianuarie, adjuncta lui Austin, Kathleen Hicks, a fost cea care s-a ocupat efectiv de Pentagon în timp ce se afla în vacanță în Puerto Rico. Restul echipei de securitate națională a lui Biden nu a fost anunțat de spitalizarea lui Austin până joi. De când și-a reluat toate atribuțiile la 5 ianuarie, Austin a continuat să ia parte la ședințe de pe patul de spital.

La 3 ianuarie, SUA și alte 13 țări au emis o declarație prin care i-au avertizat pe rebelii Houthi asupra faptului că vor suporta toate „consecințele” oricărui nou atac împotriva navelor comerciale. Dar această avertizare nu a avut prea mare impact asupra houthi, care dimpotrivă, marți, au lansat cel mai mare și mai îndrăzneț atac de până atunci. A fost un  moment de cotitură pentru oficialii americani.

Gruparea a lansat o salvă de drone și rachete care au vizat nave comerciale și militare americane. Forțele navale americane și britanice au doborât aproape 20 de drone și trei rachete, prevenind pagubele grave pe care houthi intenționau să le provoace.

În urma acestui ultim atac, Biden și-a convocat echipa de securitate națională în aceeași zi. La Casa Albă, lui Biden, care nu avea programate niciun fel de îndatoriri publice, i-au fost prezentate din nou opțiunile militare. La finalul ședinței, Biden a decis că era timpul să meargă mai departe. El l-a instruit pe Austin, care încă lucra din spital, să efectueze loviturile.

Cum s-a desfășurat atacul

Coordonarea operațiunii a luat ceva timp, întrucât celelalte națiuni implicate aveau nevoie să se lămurească atât în privința fundamentului legal al loviturilor, cât și asupra cum ar fi trebuit să contribuie, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului Apărării.

Forțelor americane li s-au alăturat patru avioane Typhoon ale Royal Air Force, sprijinite de un avion-cisternă Voyager, potrivit unei declarații a Ministerului britanic al Apărării. Avioanele au folosit bombe teleghidate Paveway IV pentru a lansa lovituri de precizie asupra a două instalații houthi: un sit la Bani, în nord-vestul Yemenului, folosit pentru lansarea de drone, respectiv un aerodrom la Abbs, de unde erau lansate în mod curent rachete de croazieră și drone deasupra Mării Roșii.

Atât oficialii americani, cât și cei britanici au declarat că loviturile au fost gândite în așa fel încât să fie minimizate riscurile pentru civili.

„Primele indicii arată că abilitatea houthi de a amenința transportul maritim comercial a primit o lovitură, iar angajamentul nostru de a proteja căile maritime, prin care trece aproximativ 15% din transportul maritim mondial și care este vital pentru economia globală, a fost demonstrat pe deplin", potrivit comunicatului.

Oficialii americani au declarat că, deși nu au văzut încă un răspuns houthi la atacuri, sunt pregătiți pentru ripostă.

„Nu vom fi surprinși să vedem un soi de răspuns", a declarat oficialul de rang înalt al administrației prezidențiale americane, citat de Politico.

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit vineri într-o şedinţă de urgenţă în urma atacului desfăşurat de SUA şi Regatul Unit asupra rebelilor houthi în Yemen, a anunţat Franţa, care deţine preşedinţia consiliului în ianuarie, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Reuniunea a fost solicitată de Rusia, a precizat preşedinţia franceză a Consiliului de Securitate.

„Nu putem să nu fim preocupaţi de situaţia actuală în Marea Roşie (...), dar suntem de asemenea preocupaţi că Statele Unite şi aliaţii lor preferă, la fel ca de multe alte dăţi, o soluţie unilaterală prin forţă”,  a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care cere încetarea "imediată" a atacurilor rebelilor houthi asupra navelor comerciale în Marea Roşie, menţionând de asemenea dreptul statelor membre de a apăra navele în faţa acestor atacuri. Rusia s-a abţinut la votul asupra acestei rezoluţii.

NATO cere Iranului să îşi exercite influenţa asupra rebelilor houthi

NATO a transmis vineri că Iranul trebuie să facă uz de influenţa sa pentru a-i ţine sub control pe rebelii houthi din Yemen, care sunt susţinuţi, aprovizionaţi şi echipaţi de Teheran, informează dpa.

De la declanşarea războiului din Gaza între Israel şi mişcarea palestiniană islamistă Hamas, în octombrie 2023, rebelii houthi susţinuţi de Iran au atacat în repetate rânduri în Marea Roşie nave cu presupuse legături cu Israelul.

Iranul are o responsabilitatea specială atunci când vine vorba de ai săi „proxy”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White. "Atacurile (rebelilor) houthi trebuie să înceteze", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al NATO a calificat loviturile lovituri aeriene asupra mai multor poziţii ale rebelilor houthi în Yemen lansate de SUA, Regatul Unit şi alte state occidentale aliate la primele ore ale zilei de vineri drept defensive şi menite să apere liberarea de navigaţie pe una dintre cele mai importante rute maritime din lume.

Companiile maritime importante evită tot mai mult această rută, ceea ce le obligă să ocolească pe o rută mult mai lungă şi mai costisitoare în jurul Africii de Sud.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite