Criminal arestat după 44 de ani de la comiterea faptei. O gumă de mestecat recoltată de pe stradă l-a dat de gol

0
Publicat:

ADN-ul găsit într-o bucată de gumă de mestecat aruncată a dus la arestarea și condamnarea unui suspect într-un caz de crimă din 1980 în Oregon, potrivit procurorilor.

Poliția a soluționat cazul după 40 de ani
Poliția a soluționat cazul după 40 de ani

Robert Plympton, în vârstă de 66 de ani, a fost găsit vinovat săptămâna trecută de crimă cu premeditare și patru capete de acuzare de crimă cu al doilea grad în cazul uciderii studentei Barbara Tucker de la Mt. Hood Community College, potrivit unui comunicat de presă al biroului procurorului districtual din comitatul Multnomah, potrivit edition.cnn.com.

Tucker, în vârstă de 19 ani, a fost "răpită, agresată sexual și bătută până la moarte" pe 15 ianuarie 1980, se arată în comunicat.

Plympton a pledat nevinovat, iar avocații săi spun că intenționează să facă apel la condamnarea sa. "Vom face apel și suntem încrezători că condamnările sale vor fi anulate", au declarat avocații Stephen Houze și Jacob Houze într-o declarație pentru CNN.

Plympton rămâne în arest în Multnomah County în timp ce așteaptă sentința, a precizat biroul procurorului. Audierea sa pentru pronunțarea sentinței este programată pentru luna iunie.

Un martor a auzit țipete

Martorii au văzut o femeie în aparentă suferință în jurul orei crimei, se arată în documentul Parchetului. O femeie a descris că a văzut o femeie "agitându-și brațele cu fața însângerată", în timp ce o alta a spus că "a văzut un bărbat aruncând o privire prin tufișurile de lângă parcarea (colegiului)","

Un bărbat a spus că a auzit o femeie țipând și a văzut două siluete în depărtare, iar un al patrulea martor a declarat că a văzut o femeie cu noroi pe pantaloni, agitându-și brațele pe marginea drumului.

Cadavrul lui Tucker a fost descoperit în dimineața următoare, în apropierea unei parcări, de către studenții care se îndreptau spre cursuri la colegiul din Gresham, se arată în comunicatul de presă al procurorului.

"Aceste cazuri nerezolvate nu sunt pierdute sau uitate pentru departamentul nostru", a declarat șeful poliției de atunci, Claudio Grandjean, într-o declarație după arestarea lui Plympton în iunie 2021.

"Fiecare dintre ele reprezintă o persoană pentru ofițerii noștri, iar poveștile lor tragice sunt transmise din generație în generație în speranța că într-o zi vom aduce onoare numelor lor și un sentiment de dreptate și închidere a cazurilor lor."

Tampoanele prelevate în timpul autopsiei lui Tucker au fost folosite pentru a crea un profil ADN al suspectului, potrivit comunicatului de presă al procurorului.

O pauză în anchetă a venit după ce poliția a cerut companiei de tehnologie ADN Parabon NanoLabs din Virginia să analizeze profilul și să încerce să identifice posibilele potriviri.

O "predicție instantanee a fenotipului", sau un test pentru a prezice trăsăturile fizice ale cuiva pe baza ADN-ului, i-a ajutat pe genealogiștii geneticieni să reducă numărul posibililor suspecți - ceea ce, potrivit lui CeCe Moore, genealogistul genealogist șef al Parabon, "a fost esențial în acest caz".

Moore a spus că în timp ce construia arborele genealogic al persoanelor care aveau ADN comun cu eșantionul furnizat de poliție, a descoperit fișe de recrutare din al doilea război mondial ale unor bărbați roșcați.

"Acest caz a fost, la acea vreme, cel mai încrezător în predicția părului roșcat pe care cercetătorii Parabon au avut-o vreodată", a declarat Moore pentru CNN. "Așadar, exista o probabilitate extrem de mare ca persoana care a ucis-o și violat-o pe Barbara să aibă părul roșcat".

"Asta m-a ajutat pentru că m-a făcut să mă concentrez pe o anumită linie a familiei și să urmăresc acel păr roșcat în jos. Și apoi am aterizat în Oregon".

Suspectul a fost plasat sub supraveghere

În martie 2021, Moore a reușit să îl identifice pe Robert Plympton ca fiind suspectul probabil, a spus ea.

Anchetatorii au folosit aceste informații pentru a începe să-l supravegheze pe Plympton și au reușit să colecteze un teanc de gumă de mestecat pe care detectivii l-au văzut scuipând-o, a declarat biroul procurorului. ADN-ul extras din guma de mestecat s-a potrivit cu profilul din tampoanele de la autopsie, iar Plympton a fost arestat pe 8 iunie 2021.

"Am fost total luat pe spate. A fost uimitor", a declarat sora lui Tucker, Susan Pater, pentru KATU, afiliată CNN, într-un interviu acordat la acea vreme. "A fost o veste foarte bună. Renunțasem", a spus Pater.

Moore numește cazul "unul dintre cele mai importante momente ale carierei mele în genealogia genetică".

"Nu vom oferi niciodată cuiva un final fericit", a spus ea. "Sunt atât de norocoasă că am ajuns în poziția de a putea ajuta familiile și supraviețuitorii unor crime violente. Este incredibil de semnificativ".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite