Colţurile întunecate ale internetului: atacatorul din Oregon şi-a anunţat planurile, a fost încurajat, sfătuit şi atacat, dar nimeni nu l-a luat în serios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi detalii au apărut vineri legate de atacul armat de la campusul universitar din statul Oregon, soldat cu 9 morţi şi 7 răniţi. Atacatorul, un bărbat în vârstă de 26 de ani, şi-a anunţat intenţiile în seara dinaintea atacului, pe un forum pe care majoritatea utilizatorilor comentează anonim.

În cursul zilei de vineri, presa online din Statele Unite a oferit link-ul către forumul de discuţii în care bărbatul a anunţat că va ataca cu arme de foc o şcoală din nord-vestul ţării. Este vorba de 4chan, un forum de discuţii cunoscut în rândul internauţilor, ce are o particularitate care a ajutat la ascunderea identităţii făptaşului: majoritatea utilizatorilor participă anonim la discuţii pe diverse subiecte, împărţite pe categorii.

Astfel, cu câteva ore înaintea atacului, bărbatul a pornit un nou fir de discuţii(n.r. - subiect faţă de care ceilalţi utilizatori îşi pot exprima părerea) în categoria „Robot 9001”, dedicată discuţiilor libere pe orice temă. El a postat următorul mesaj: „O parte dintre voi sunt în regulă. Să nu mergeţi la şcoală mâine dacă staţi în nord-vest(-ul Statelor Unite)... la revedere, roboţi spaţiali” (n.r. - referindu-se la utilizatorii ce discută în categoria Robot 9001).

Reacţiile celorlalţi utilizatori au fost printre cele mai diverse: încurajări, la tentative de a-l face să se răzgândească şi chiar sfaturi, însă nimeni nu l-a luat în serios. Unul din primele răspunsuri primite de la alţi utilizatori ar putea părea şocant: „Fie mă omori tu, fie mă omoară ai mei. O să aştept, puştiule”. Însă, sub protecţia anonimităţii, o parte dintre utilizatorii 4chan sunt cunoscuţi pentru faptul că postează afirmaţii şocante, ce pot părea chiar dereglate, de multe ori exprimate într-un mod sarcastic. 

Alţi utilizatori au specificat că se vor uita la ştiri să vadă dacă el chiar va face ceva. Un utilizator îi răspunde dur: „nu-i pasă nimănui, esti patetic şi de-asta nu te place nimeni”, în timp ce altul îl încurajează sec „fă-o!”.

Mai încolo, doi utilizatori încearcă să-l sfătuiască pe bărbat despre cum să procedeze în cadrul atacului, aparent în mod serios: unul îl îndeamnă să intre într-o sală de curs, să îi pună pe cei prezenţi să se adune într-un colţ şi să deschidă focul asupra lor, îndrumându-l chiar să ţină un cuţit la îndemână, în cazul în care cineva ar încerca să-l dezarmeze. Al doilea îl sfătuieşte să aleagă o şcoală de fete drept ţintă, şi să folosească o armă automată şi două pistoale cu capacitate mai mare de 15 gloanţe pe încărcător.

Discuţia continuă în contradictoriu, însă pe un ton calm şi mai degrabă glumeţ. Mare parte a utilizatorilor nu cred că bărbatul va merge până la capăt cu ameninţarea, şi majoritatea celor care îl încurajează o fac, aparent, în glumă. Puţini încearcă să-l facă serios să se răzgândească, iar majoritatea acestora îl critică în termeni duri. Un utilizator îl îndeamnă, destul de serios, să fie selectiv cu victimele şi să aleagă persoanele „de rahat”, adăugând: „vei face lumii o favoare dacă extermini partea aceea din populaţie care trăieşte doar pentru a consuma resurse”.

Firul de discuţii se reaprinde o dată ce informaţiile despre atac au fost redate de posturile de ştiri: iar majoritatea reacţiilor iniţiale se rezumă la uimire şi.. euforie. Mulţi îl felicită pe bărbat pentru că şi-a îndeplinit planul, alţii se bucură de faptul că au luat parte la discuţie şi că vor „ajunge la ştiri”, în timp ce o parte ironizează serviciile de securitate americane pentru faptul că nu au putut să îi dejoace planul. Un utilizator, poate ironic, îl felicită pentru că „a făcut cel puţin 10 victime, ceea ce nu au reuşit alţii care au realizat atacuri similare”(n.r. - la momentul respectiv, presa specula că numărul morţilor era undeva între 10 şi 15).

După euforia iniţială, apar şi utilizatori care realizează gravitatea situaţiei, şi îi acuză pe cei care l-au încurajat şi felicitat post-mortem de faptul că au o parte de vină. Firul de discuţii rămâne însă haotic; un alt utilizator susţine că este reporter BBC şi îi întreabă pe participanţii la discuţie dacă doresc să apară, cu declaraţii, pe post, iar primul răspuns pe care îl primeşte este „Împuşcă-te, apoi întreabă-l pe OP (n.r. - atacatorul) când vă veţi întâlni în iad. Dar înainte să faci asta, acordă-ne tuturor câteva minute de celebritate pe post.”

Atacatorul deţinea 13 arme de foc şi o vestă antiglonţ

Cât despre armele folosite de către bărbat, autorităţile din Oregon au găsit nu mai puţin de 13 arme de foc aparţinând atacatorului pe parcursul investigaţiei. Şase dintre acestea şi o vestă antiglonţ au fost găsite în campusul în care a avut loc tragedia, iar restul au fost găsite în apartamentul familiei sale.

Autorităţile au declarat că toate armele au fost obţinute de făptaş sau de familia sa în mod legal, de la un distribuitor autorizat. Deocamdată, motivul pentru care bărbatul a ajuns la această soluţie nu a fost făcut public, iar oficialii se feresc din a folosi numele atacatorului pentru a nu-i acorda acestuia atenţia la care râvnea şi a nu încuraja, astfel, posibile atacuri similare. 

*Numele atacatorului a fost omis intenţionat din acest articol, din motivul exprimat de autorităţile americane.

Ipocrizie crasă, marca CNN: cum au stigmatizat întreaga familie a atacatorului din Oregon

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite