CIA, acuzată că a spionat Senatul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CIA este vizată de o anchetă internă pentru că ar fi spionat colaboratori ai Senatului care pregăteau o anchetă privind presupusele programe de tortură din timpul administraţiei Bush, a confirmat o senatoare miercuri, citată de agenţia AFP. Directorul agenţiei, John Brennan, a resins joi orice acuzaţii, despre  care a spus că „nu sunt bazate pe fapte reale”.

Inspectorul general al CIA David Buckley analizează acuzaţiile potrivit cărora agenţia de informaţii a săvârşit abuzuri în timpul unui program de detenţie şi interogare desfăşurat în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, a transmis senatoarea democrată Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei pentru Informaţii. 

John Brennan, directorul CIA, a calificat acuzaţiile membrilor Senatului drept „false” şi „nefondate”. El a mers mai departe şi a acuzat la rândul lui comisia că a săvârşit infracţiuni pentru a obţine informaţii.

Această investigaţie are scopul de a afla dacă ofiţerii CIA au supravegheat activitatea şi au accesat în mod ilegal computerele unor membri ai Comisiei pentru Informaţii din Senatul american, organism care are sarcina de a monitoriza operaţiunile CIA, notează Al Jazeera. CIA ar fi demarat operaţiunea de interceptare bănuind că echipa de anchetatori a reuşit să obţină materiale şi informaţii secrete, care incriminau activităţile agenţiei, notează ziarul online „The Register”,

Primele informaţii despre suspiciunile unui nou caz controversat de spionaj au fost publicate de cotidianul american „The New York Times”, ai cărui jurnalişti au dezvălui că ancheta a fost deschisă după ce au fost raportate suspiciuni că unii specialişti care anchetau „tehnicile dure de interogare” practicate de agenţii CIA.

De asemenea, un oficial american a dezvăluit sub condiţia anonimităţii că CIA a reuşit să pătrundă şi în reţeaua informatică a Senatului, folosită de experţii colaboratori pentru a redacta raportul aprobat la sfârşitul lui 2012 în urma unei şedinţe cu uşile închise. În cazul în care se dovedeşte că CIA într-adevăr a spionat ilegal Senatul, acordul încheiat în 2012 a fost încălcat de agenţia de informaţii, ridicând temeri cu privire la separarea puterilor în SUA.

După trei ani şi jumătate de cercetări amănunţăte, raportul cuprinde în prezent 6.300 de pagini în care sunt detaliate metode de interogare aplicate de agenţii CIA, adesea abuzive, activiştii denunţând încălcări grave ale drepturilor omului.

Acuzaţiile au apărut în contextul în care administraţia Obama face eforturi pentru a recâştiga încrederea americanilor, după ce informatorul Edward Snowden a publicat mii de documente confidenţiale ale Agenţiei Naţionale de Securitate, ce a făcut posibilă cea mai mare scurgere de informaţii din istoria recentă a Statelor Unite. Edward Snowden a contribuit la deconspirarea documentelor care dovedesc că agenţiile de informaţii americane spionau atât cetăţenii americani, cât şi oficiali şi personalităţi-cheie din Europa.

Preşedintele Barack Obama a încheiat programul controversat încă de la începutul mandatului său din 2009. Raportul care a investigat tehnicile abuzive de interogare nu a fost făcut public, deocamdată.

 

 

 

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite