China vrea relații mai bune cu SUA. Musk s-a întâlnit cu vicepreședintele chinez înainte de învestirea lui Trump
0Oficialii chinezi speră să evită o repetare a războiului comercial cu SUA, care a creat o prăpastie între superputerile economice în timpului primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă.
În contextul în care oficialii de la Beijing se simt încordați, dar și plini de speranță odată cu întoarcerea lui Trump la putere, vicepreședintele chinez, Han Zheng, a avut o întâlnire cu Elon Musk înainte de inaugurarea de la Casa Albă, transmite Reuters.
Oficialul de la Beijing a declarat că speră ca firmele americane să "prindă rădăcini" în China și să contribuie la stabilizarea relațiilor bilaterale.
Când Trump a fost ultima dată președinte, el a impus tarife pentru importuri chineze în valoare de peste 300 de miliarde de dolari. În ultimele luni, el a declarat că ar adăuga tarife de cel puțin 10% peste cele deja existente pentru bunurile chinezești, o măsură care ar afecta China într-un moment în care economia sa se luptă să-și găsească un echilibru stabil.
În același timp, președintele ales al SUA l-a invitat pe omologul său chinez, Xi Jinping, să participe la inaugurarea sa de luni. Xi l-a trimis în locul său pe Han, în condițiile în care China a fost reprezentată doar de ambasadorul său la ultimele două inaugurări prezidențiale din SUA.
În cadrul întâlnirii lor de duminică, Han i-a spus lui Musk, numit de Trump pentru a conduce un departament destinat creării unui guvern american mai eficient, că "salută Tesla și alte companii americane" să participe la beneficiile dezvoltării Chinei și să contribuie la relațiile China-SUA.
Întâlnirea vicepreședintelui cu comunitatea de afaceri americană a fost prezidată, din partea SUA, de CEO-ul FedEx, Rajesh Subramaniam, și a inclus lideri ai opt firme americane din diverse industrii, inclusiv tehnologie, banking și logistică, conform unui executiv american prezent în sală, care a adăugat că întâlnirea a depășit timpul alocat și a fost foarte cordială.
„(Han Zheng) este văzut ca o persoană care, datorită timpului petrecut în Shanghai, înțelege preocupările comunității de afaceri străine, înțelege economia", a declarat Michael Hart, președintele Camerei Americane de Comerț din China, pentru Reuters, la Beijing.
„Este un gest simbolic, sau cum vreți să-i spuneți, și asta e pozitiv."
Xi și Trump au fost optimiști după ce au vorbit la telefon vineri, Trump numind conversația „foarte bună", iar Xi afirmând că atât el, cât și Trump, speră la un început pozitiv al relațiilor SUA-China.
Luni, acțiunile din China și Hong Kong au crescut, conversația lor telefonică reducând unele îngrijorări geopolitice. Indicele CSI300 al principalelor acțiuni din China continentală a crescut cu 0,9% până la pauza de prânz, adăugându-se la creșterea de 2,1% de săptămâna trecută. În Hong Kong, indicele de referință Hang Seng a crescut cu 2,3%, cea mai mare creștere din ultimele cinci săptămâni.