Video Cauzele și impactul incendiului apocaliptic din Los Angeles

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 24 de vieți au fost curmate în incendiile care au cuprins Los Angeles, două mari focare continuând să mistuie zonele extinse ale orașului californian. Pompierii au reușit să facă progrese semnificative în stăvilirea incendiilor Palisades și Eaton, însă autoritățile sunt îngrijorate de riscul răspândirii acestora din cauza vânturilor puternice, care sunt așteptate să se intensifice până miercuri.

24 de oameni și-au pierdut viața în incendiile din Los Angeles/ FOTO:X
24 de oameni și-au pierdut viața în incendiile din Los Angeles/ FOTO:X

Aceste incendii au devenit deja unele dintre cele mai distrugătoare din istoria orașului, având în vedere numărul clădirilor mistuite de flăcări.

Situația actuală

Cel mai mare incendiu se află în zona Palisades, unde flăcările au ars deja peste 9 hectare. În weekend, mii de pompieri au reușit să controleze aproximativ 11% din focar. Acesta se îndreaptă către est, amenințând cartierul exclusivist Brentwood, unde se află Getty Center, un muzeu de artă de renume mondial, care a fost nevoit să evacueze personalul.

Autoritățile au emis un avertisment de „steag roșu”, care semnalează un nivel ridicat de pericol de incendiu, valabil până miercuri, ora 18:00 (02:00 GMT). Vântul puternic, cunoscute sub numele de Sfânta Ana, sunt așteptate să atingă intensitatea maximă marți.

Cel de-al doilea focar, Eaton, a fost mult mai letal, fiind responsabil pentru 16 dintre victimele înregistrate până acum, iar numărul persoanelor dispărute continuă să crească. Deși numărul persoanelor aflate sub ordine de evacuare a scăzut, pagubele sunt colosale.

Peste 12.000 de structuri, inclusiv case, anexe, șoproane și vehicule, au fost distruse. Dintre acestea, 7.000 se află în zona afectată de incendiul Eaton.

Aceste incendii ar putea deveni cele mai costisitoare din istoria Statelor Unite, cu daune estimate la până la 150 de miliarde de dolari, conform unui calcul preliminar realizat de AccuWeather.

Printre celebritățile care au pierdut casele se numără Mel Gibson, Leighton Meester și Adam Brody, dar și Paris Hilton. În plus, zeci de mii de locuințe au rămas fără curent electric.

Șeriful din comitatului din Los Angeles, Robert Luna, a declarat că anchetatorii continuă să cerceteze posibilele cauze ale incendiilor. Deocamdată, fulgerul – principala cauză a incendiilor în Statele Unite – a fost exclus pentru incendiile Palisades și Eaton. Nici până acum nu s-au identificat indicii care să sugereze că incendiile ar fi fost provocate intenționat sau de linii electrice.

În ultimii ani, California a traversat perioade de ploi abundente care au dus la o creștere considerabilă a vegetației, care s-a uscat în seceta din anul precedent, creând condiții favorabile pentru incendiile de vegetație.

Un alt factor semnificativ îl reprezintă vântul puternic Sfânta Ana, care a contribuit la răspândirea rapidă a focarelor. În plus, lipsa de precipitații – LA a primit doar 0,4 cm de ploaie din luna octombrie – a făcut ca vegetația să devină extrem de uscată.

Washington Post emite ipoteze privind cauza incendiilor, în baza investigațiilor oficiale și a propriilor cercetări. Analiza fotografiilor, a videoclipurilor, a imaginilor prin satelit și a comunicațiilor radio, precum și interviurile luate martorilor oferă noi dovezi că incendiul devastator a început în zona în care pompierii petrecuseră ore întregi cu șase zile mai devreme pentru a anihila un foc produs de scânteile artificiilor de Anul Nou. „Noul foc a început în vecinătatea vechiului incendiu, existând posibilitatea ca focul de Revelion să fi fost reaprins, ca urmare a condiților speciale – uscăciune și vânt puternic”, au spus experții citați de Washington Post, care amintesc de faptul că „din Colorado până în California și Hawaii, reaprinderea unor incendii anterioare a fost cauza unora dintre cele mai catastrofale și mortale incendii de vegetație din țară”.

Vara trecută, oficialii din California au coordonat o campanie pe rețelele de socializare pentru a-i avertiza pe rezidenți că „terenul ars, dar aparent stins poate genera noi incendii mortale chiar și după săptămâni după ce cele vechi par să se fi stins, deoarece focul poate mocni nedetectat sub pământ sau în interiorul lemnului. În ciuda acestui fapt și a avertizărilor cu privire la vânt intens și periculos, un purtător de cuvânt al Departamentului de Pompieri din Los Angeles a declarat vineri pentru The Post că nu era practica departamentului să mențină patrule pe locurile de incendiu din trecut. „Identificarea originilor incendiilor va avea implicații uriașe și posibil costisitoare pentru stat și pentru modul în care gestionează riscurile tot mai mari de tragedii asemănătoare”, conchide ampla investigație consacrată incendiului din Los Angeles de Washington Post.

Incendiile devastatoare care au afectat Los Angeles au generat nu doar îngrijorare, ci și o serie de teorii conspiraționiste bizare, care pun focul pe seama unor presupuse planuri de construire a „orașelor inteligente”. Potrivit autorităților, peste 100.000 de persoane au fost evacuate, iar bilanțul victimelor se ridică la 10 morți. Pagubele sunt uriașe, cu aproximativ 10.000 de clădiri distruse, printre care suburbii înstărite, case ale celebrităților de la Hollywood.

În mijlocul haosului, președintele ales Donald Trump a făcut valuri cu o declarație în care dă vina pe guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, pentru producerea incendiilor.

Extremiștii de dreapta au profitat, de asemenea, de o înregistrare video cu pompierii Departamentului de pompieri din Los Angeles (LAFD) pentru a-i acuza pe democrați că ar fi deturnat provizii către Ucraina.

Una dintre cele mai ciudate teorii care a generat trafic online este că incendiile au fost declanșate în mod deliberat pentru a crea „orașe inteligente”.

Mesajele făceau trimiteri confuze și uneori inexacte la planuri de îmbunătățire a planificării, a transportului public și a durabilității, grupate în mod vag sub termenul de „orașe inteligente”.

Unele dintre aceste planuri includ modernizarea caselor pentru a deveni mai eficiente din punct de vedere energetic sau gestionarea online a rețelelor de autobuze și trenuri.

În ciuda speculațiilor, autoritățile nu au găsit dovezi care să susțină această teorie. 

Poliţiştii au descoperit hoţi îmbrăcaţi în uniformă de pompier

Mai multe case abandonate de proprietari au fost jefuite în ultimele zile. Zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să plece de acasă din cauza flăcărilor uriaşe.

Jafurile au devenit o problemă reală pentru autorităţile din Los Angeles. În ultimele zile mai mulţi hoţi au pătruns în zonele evacuate pentru a fura din casele pustii. Unii dintre ei erau îmbrăcaţi în uniforme de pompier, au transmis oficialii din LA, potrivit Sky News.

Un purtător de cuvânt al LAPD a spus că au fost făcute arestări. Autorităţile americane au anunţat sâmbătă că 22 de persoane au fost arestate deoarece au încercat să fure bunuri din casele abandonate de proprietari.

Hoţii au intrat în zonele calamitate. Accesul a fost interzis, iar unii dintre cei prinşi sunt cercetaţi pentru spargere şi jaf.

Unii rezidenţi care au fost nevoiţi să fugă au angajat paznici privaţi pentru protejarea caselor abandonate. Paznicii sunt verificaţi şi supravegheaţi îndeaproape de LAPD.

Pompierii au fost văzuți aruncând substanțe ignifuge de culoare roz strălucitoare peste focul Palisades, în încercarea de a le împiedica să se răspândească.

Substanța chimică spumoasă - care acționează ca o pătură de foc - este formată din săruri și îngrășăminte care pot ajuta la încetinirea răspândirii unui incendiu.

Imagini incredibile arată cartiere bogate acoperite cu substanța chimică roz în ceea ce pare un film apocaliptic.

O imagine arată o curte din spate cu o piscină acoperită în nuanțe de roz, după ce avioanele cisternă au aruncat substanțe chimice în toată zona.

Alții arată străzi goale cu cutii poștale și mașini acoperite cu substanța chimică.

Peste 1.500 de pompieri din California sunt însărcinați să stingă incendiile provocate de vânt.

Această situație a adus în atenție fenomenul pompierilor privați, care au devenit o practică tot mai răspândită în Los Angeles în fața incendiilor de proporții. Deja din 2019, mai multe companii de pompieri privați au început să ofere protecție „la cerere” pentru locuințele californienilor bogați, în contextul intensificării incendiilor. Pentru 3.000 de dolari pe zi, aceste echipe protejează casele de flăcări, iar recent au fost filmate protejând o vilă în Hollywood Hills.

Cei care pot angaja pompieri privați spun că nu se poate avea încredere în oficialii orașului pentru a-și proteja vilele și afacerile

Rolul schimbărilor climatice

Deși vânturile puternice și seceta sunt principalii factori care au alimentat incendiile, experții sunt de părere că schimbările climatice au agravat condițiile, crescând riscul unor astfel de evenimente. Studiile guvernamentale americane sunt clare în a lega schimbările climatice de intensificarea și extinderea incendiilor în vestul Statelor Unite.

„Schimbările climatice, inclusiv creșterea temperaturilor și secetele prelungite, sunt factori-cheie care au crescut riscurile și amploarea incendiilor de vegetație din vestul Statelor Unite”, subliniază Administrația Națională Oceanică și Atmosferică.

În timp ce sezonul de incendii din sudul Californiei este, de obicei, considerat a dura din mai până în octombrie, guvernatorul Newsom a remarcat că incendiile sunt o problemă permanentă. „Nu există un sezon de incendii”, a afirmat acesta. „Este un an de incendii.”

conchide ampla investigație consacrată incendiului din Los Angeles de Washington Post.

Pregătirea orașului Los Angeles pentru incendii

Un schimb de acuzații politice a izbucnit în urma dezvăluirii că unele echipe de pompieri nu au avut suficientă apă pentru a combate incendiile. Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a cerut o anchetă independentă pentru a înțelege de ce presiunea apei a scăzut la hidrante și de ce rezerva Santa Ynez a fost goală atunci când incendiile au început.

„Pierderea apei de la hidrante a afectat probabil capacitatea de a proteja anumite case și coridoare de evacuare”, a subliniat guvernatorul.

Critici și întrebări despre gestionarea crizei

Primarul Karen Bass, aflată într-o deplasare oficială în Ghana la momentul izbucnirii incendiilor, a fost confruntată cu întrebări dure despre pregătirea regiunii și gestionarea apei. Deși a evitat întrebările directe, aceasta a afirmat într-o conferință de presă că „prioritatea principală este să trecem cu bine prin această criză”.

Înainte de incendii, șeful pompierilor din Los Angeles avertizase că reducerile bugetare au îngreunat capacitatea departamentului de a răspunde eficient. Totuși, șeful pompierilor din comitatul Los Angeles, Anthony Marrone, a negat că departamentul nu ar fi fost pregătit. „Am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru a ne asigura că aveam suficient personal și resurse”, a spus acesta.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite