Câştigătorii premiilor Pulitzer 2015: „The New York Times“, învingător la trei categorii
0Comitetul Pulitzer a decernat , luni, la Universitatea Columbia din New York, trei premii Pulitzer cotidianului „The New York Times“, la categoria Internaţional, jurnalism de investigaţie şi Fotoreportaj.
Cotidianul american The New York Times a câştigat trei premii Pulitzer - două pentru acoperirea mediatică a epidemiei de Ebola din Africa de Vest şi unul despre lobby-ul american, au anunţat, luni, reprezentanţii Universităţii Columbia, care decernează aceste distincţii.
Cotidianul american The New York Times a fost premiat la categoria "jurnalism internaţional", pentru felul în care întreaga sa redacţie a acoperit din punct de vedere mediatic epidemia de Ebola. Jurnalistul freelancer Daniel Berehulak, care a colaborat cu The New York Times la aceste reportaje, s-a impus la categoria "fotoreportaj".
De asemenea, cotidianul american a fost recompensat cu un premiu Pulitzer, prin intermediul reporterului Eric Lipton, desemnat câştigător la categoria "jurnalism de investigaţie", cu o serie de articole care au prezentat felul în care reprezentanţii puternicelor grupuri de lobby din Statele Unite pot influenţa deciziile procurorilor şi senatorilor americani.
Aceeaşi categorie a avut în acest an doi câştigători. Astfel, publicaţia The Wall Street Journal a câştigat prin reportajul "Medicare Unmasked" primul său premiu Pulitzer după ce acest ziar a fost cumpărat, în 2007, de News Corp.
Premiul Pulitzer la categoria "serviciu public" a revenit cotidianului The Post and Courier din Charleston, un oraş din statul Carolina de Sud, pentru o serie de reportaje despre violenţa domestică.
Premiul „Breaking news“ la fotografie a fost acordat colectivului de fotografi de la St Louis Dispatch pentru felul în care au acoperit evenimentele din Ferguson după moartea lui Michael Brown, tânăr de culoare neînarmat ucis de un poliţist în luna august a anului trecut.
Redacţia foto a cotidianulului St. Louis Post-Dispatch a câştigat premiul Pulitzer la categoria "fotografie breaking news", graţie imaginilor realizate în timpul revoltelor cauzate de tensiunile rasiale din Ferguson, un oraş din statul american Missouri.
La categoria "breaking news" s-a impus cotidianul The Seattle Times, cu un reportaj despre o alunecare de teren, iar Carol Leonning, jurnalist al cotidianului The Washington Post, a triumfat la categoria "jurnalism naţional" cu o serie de articole despre breşele de securitate din Serviciile secrete americane.
Premiul Pulitzer la categoria "jurnalism analitic" i-a revenit lui Zachary Mider de la Bloomberg News, pentru un articol în care a arătat felul în care corporaţiile americane evită plata taxelor. Acesta a fost primul Pulitzer câştigat de respectabila agenţie de ştiri din New York.
La categoria "jurnalism naţional" s-au impus Rob Kuznia, Rebecca Kimitch şi Frank Suraci de la Daily Breeze of Torrance, California, pentru un articol despre corupţia dintr-un district american.
Diana Marcum de la Los Angeles Times s-a impus la categoria "cronică", cu un articol despre seceta din California.
Premiul la categoria "comentariu" i-a revenit Lisei Falkenberg de la Houston Chronicle, iar Mary McNamara de la Los Angeles Times s-a impus la categoria "critică". Premiul decernat la categoria "editorial" i-a revenit lui Kathleen Kingsbury de la The Boston Globe, iar cel aferent categoriei "caricatură" a fost câştigat de Adam Zyglis de la The Buffalo News.
La această ediţie au primit premii 22 de laureaţi la 21 de categorii. New York Times a avut cinci finalişti la patru categorii. Comitetul Pulitzer a selecţionat 55 de finalişti la cele 21 de categorii care, în afară de jurnalism, cuprind printre altele poezie, ficţiune, muzică, teatru şi istorie. Alţi laureaţi au fost de la „Los Angeles Times“ şi „Washington Post“.
Aceasta a fost cea de-a 99-a ediţie a premiilor Pulitzer, care au fost instituite la începutul secolului 20 de jurnalistul american Joseph Pulitzer. Premiul este înmânat în cadrul unei ceremonii care are loc la o lună de la anunţarea câştigătorilor, în biblioteca Universităţii Columbia.
Unul dintre câştigătorii premiului Pulitzer a renunţat la presă pentru că nu îi ajungeau banii pentru chirie
Rob Kuznia, 39 de ani, fost jurnalist la Daily Breeze şi câştigător al prestigiosului premiu Pulitzer, a trebuit să îşi găsească un loc de muncă nou deoarece veniturile din presă nu îi permiteau să îşi plătească chiria.
Kuznia a câştigat premiul în acest an împreună cu Rebecca Kimitch pentru o serie de articole care au dezvăluit corupţia din sistemul educaţional din Torrance, California.
Acum, Rob lucrează ca ofiţer de presă la departamentul de comunicare al USC Shoah Foundation.
Întrebat de ce a renunţat la jurnalism, Kuznia a spus că salariul primit nu îi permitea să plătească chiria. Fostul reporter regretă că nu a mai putut continua în această profesie.
Daily Breeze este un ziar local mic cu un tiraj de 65.000 de exemplare.
Rob Kuznia care nu mai este de şase luni jurnalist, meserie pe care a a părăsit-o după 15 ani, a explicat pentru „New York Times“ că superiorii lui i-au dat "o mărire de salariu, dar pur şi simplu nu era suficient ca să trăiască în zona Los Angeles.
Acest caz fără precedent reaminteşte situaţia dificilă a industriei jurnalismului de „print“. În SUA, numărul redactorilor s-a diminuat cu 6,4% în 2013, o tendinţă care a continuat în 2014 cu „restructurări“ la „ USA Today“, CNN sau grup Tribune Co., potrivit Pew Research Center, citat de „Le Monde“.