Poetul Mark Strand, laureat al premiului Pulitzer, a murit la vârsta de 80 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poetul american Mark Strand, câştigător al premiului Pulitzer pentru poezie în 1999, a decedat, sâmbătă, în locuinţa din Brooklyn a fiicei sale, Jessica, la vârsta de 80 de ani

Decesul poetului a fost confirmat de fiica sa, pentru publicaţia L.A. Times. Mark Strand avea 80 de ani şi a murit în urma unui liposarcom, o formă rară de cancer.

Jessica Strand i-a adus un omagiu tatălui său, pe care l-a descris ca fiind "un om amuzant, elegant, generos şi sclipitor". "Un bărbat care a trăit pentru a munci şi a fi cu prietenii şi oamenii pe care i-a iubit", a mai spus fiica acestuia.

Mark Strand s-a născut în Canada în 1934, dar şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii de adult studiind sau predând la universităţi din Statele Unite ale Americii. Strand a studiat poezie şi artă înainte de a se dedica unei cariere în literatură, când s-a înscris în prestigioasa organizaţie Iowa Writers' Workshop (Atelierul Scriitorilor din Iowa, n.r.), de pe lângă Universitatea Iowa.

Strand şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii sale active predând la universităţi americane precum Princeton, John Hopkins şi Columbia. În timpul carierei sale a câştigat numeroase premii literare, printre care şi premiul Pulitzer, în 1999, pentru colecţia sa de poeme "Blizzard of One".

În 1990, Strand a fost numit "Poet Laureat Consultant în Poezie pe lângă Biblioteca Congresului American", titlu care îl obligă pe deţinător să lucreze pentru a ridica nivelul de apreciere al poeziei ca gen literar în rândul publicului.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite