Biden ar putea autoriza Kievul să atace Rusia cu rachete cu rază lungă

0
Publicat:

Joe Biden „nu exclude” ideea de a permite Kievului să folosească armamentul american cu rază lungă de acţiune pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, mai ales după noile informaţii legate de ajutorul militar primit de Rusia din partea Iranului, incluzând rachete balistice.

Președintele SUA, Joe Biden/FOTO:Arhiva
Președintele SUA, Joe Biden/FOTO:Arhiva

„Lucrăm la asta”, a spus președintele american, întrebat de solicitarea insistentă a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, care vrea să poată lovi bazele din care armata rusă își lansează atacurile.

SUA au fost reticente în a furniza folosirea armelor care ar putea lovi ținte în adâncul interiorului Rusiei, de teamă că ar putea escalada conflictul.

Ceilalți aliați ai Kievului au furnizat arme, dar cu restricții privind modul și când acestea pot fi utilizate în interiorul Rusiei, pe fondul îngrijorării că astfel de lovituri ar putea provoca represalii care ar atrage țările NATO în război sau că ar putea provoca un conflict nuclear.

Oficialii americani spuneau de la începutul lunii că SUA sunt aproape de un acord pentru a oferi Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune care ar putea ajunge adânc în Rusia, dar că Kievul ar urma să aștepte câteva luni, deoarece SUA rezolvă probleme tehnice înainte de orice livrare.

Includerea rachetelor JASSM într-un pachet de ajutor militar era așteptat să fie anunțată în această toamnă, au spus trei surse, deși o decizie finală nu fusese luată.

Trimiterea de JASSM în Ucraina, scrie Reuters, ar putea modifica semnificativ peisajul strategic al conflictului, punând o mai mare parte din Rusia în raza de acțiune a munițiilor puternice, ghidate cu precizie, o preocupare importantă a administrației Biden, au declarat oficialii.

Secretarul de stat american Antony Blinken şi omologul său britanic David Lammy au sosit miercuri la Kiev pentru o serie de întâlniri cu oficiali guvernamentali de rang înalt, inclusiv cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este gazda unui summit al Platformei Crimeea.

Anterior declarației lui Biden, secretarul de stat american Antony Blinken a spus, într-un interviu pentru Sky News, că SUA „nu exclud” permiterea Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de fabricație americană pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Blinken a spus că SUA s-au asigurat până acum că Ucraina are „ceea ce e nevoie, atunci când e nevoie, pentru a fi eficientă în respingerea agresiunii ruse” de la lansarea de către Moscova a invaziei sale din februarie 2022.

Dar el a adăugat că Washingtonul a trebuit să ia în considerare și alți factori, cum ar fi dacă forțele Ucrainei pot folosi „sistemele sofisticate” pe care aliații occidentali le oferă și dacă poate să asigure mentenanță.

„Toate aceste lucruri trebuie luate în calcul în aceste decizii. Dar ceea ce vă pot spune este că ne-am adaptat și ajustat la fiecare pas de-a lungul drumului și vom continua – așa că nu excludem în această etapă. Nu o exludem. Nu excludem niciodată. Dar când o luăm în calcul, vrem să ne asigurăm că se face în așa fel încât să poată fi în folosul a ceea ce încearcă ucrainenii să realizeze”, a declarat Blinken.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut SUA și altor aliați occidentali să permită Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a atinge ținte din interiorul Rusiei, pentru a intensifica presiunea asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului.

Antony Blinken a făcut acest comentariu după ce a declarat într-o conferință de presă la Londra că Iranul a furnizat Moscovei rachete cu rază scurtă de acțiune și că forțele lui Vladimir Putin „le vor folosi probabil în câteva săptămâni în Ucraina”.

Potrivit lui Blinken, zeci de militari ruşi s-au antrenat în Iran pentru a folosi racheta balistică Fath-360, care are o rază de acţiune de 120 de kilometri.

Un oficial ucrainean, reprezentant al administrației prezidențiale, a declarat marți că Occidentul ar trebui să răspundă livrării de rachete iraniene către Moscova permițând Kievului să efectueze atacuri mai adânc pe teritoriul rus.

Ca răspuns, Statele Unite vor impune noi sancțiuni Iranului în cursul zilei de marți, a adăugat Blinken, într-o conferință de presă susținută la Londra.

Deși a descris sancțiunile împotriva Iranului în legătură cu livrările de rachete drept un „pas pozitiv”, Andrii Yermak, înalt oficial prezidențial ucrainean, a afirmat că acest lucru nu este suficient.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite