Barack Obama: „În anumite zone, copiii de 13-14 ani fac rost mai uşor de arme de foc decât de cărţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama a susţinut din nou necesitatea de a introduce reglementări mai stricte pentru obţinerea armelor de foc, dar care să nu încalce dreptul oferit de amendamentul al doilea al Constituţiei Statelor Unite, în cadrul emisiunii „Town Hall” de pe CNN, televizată vineri dimineaţă la nivel naţional peste ocean.

Preşedintele american şi-a explicat punctele de vedere şi a răspuns întrebărilor unui public eterogen, printre care s-au aflat poliţişti, pastori sau rude ale victimelor atacurilor cu armă.

Există în acest moment două realităţi în Statele Unite: sunt posesori de arme care respectă legea, le folosesc pentru vânătoare, tir sportiv sau le ţin doar pentru propria siguranţă. În acelaşi timp, există cartiere unde copii de 13-14 ani pot cumpăra arme mai uşor decât cărţi. Respect amendamentul al doilea şi consider că oamenii au dreptul la auto apărare, au dreptul de a procura arme pentru vânătoare şi tir sportiv, însă trebuie să cădem de acord că acestea nu trebuie să ajungă în mâinile unor persoane potenţial periculoase.

Evident că nu putem preveni total violenţa cu arme de foc. 35.000 de oameni mor anual în Statele Unite din cauza incidentelor care implică arme de foc; dacă scădem acest număr şi cu doar 2.000, atunci avem 2.000 de familii care nu trebuie să treacă prin drama familiilor victimelor de la Sandy Hook sau San Bernardino”, a spus Obama.

Din numărul menţionat de preşedintele american ca bilanţ al victimelor armelor de foc, trebuie menţionat că aproximativ 20.000 sunt persoane care s-au sinucis utilizând arme de foc, şi nu victime de omucidere.

Problema Legii Brady şi a verificării antecedentelor

Preşedintele american a subliniat traficul ilegal de arme, facilitat de absenţa verificărilor de antecedente penale în anumite situaţii, drept una dintre principalele probleme în ceea ce priveşte controlul armelor de foc. Obama a propus o restructurare a procesului de verificare al antecedentelor penale şi aplicarea universală a acestuia, în cazul oricăror tranzacţii implicând arme de foc.

Problema cu verificarea antecedentelor în acest moment este că anumite categorii, precum colecţionarii de arme de foc, sunt scutiţi de acest pas. Este foarte uşor pentru ei să ajungă la un târg de arme, să încarce un camion cu arme de foc susţinând că sunt colecţionari, şi apoi să le vândă pe piaţa neagră chiar şi minorilor”, a declarat Obama. 

image

5.000 de aşa-numite gun shows (târguri de arme) sunt ţinute anual în Statele Unite. Pozând în colecţionar, aproape orice se poate întoarce acasă cu un întreg arsenal de la astfel de evenimente. FOTO All American Western Gun and Western Collectible Show

Preşedintele american se referă la ceea ce este numit în mod popular „Portiţa Legii Brady” - o neconcordanţă în legislaţia armelor de foc din Statele Unite, care le permite vânzătorilor privaţi să ofere spre vânzare arme de foc în cadrul târgurilor de arme fără obligaţia de a verifica antecedentele penale ale cumpărătorului. 

Legislaţia le interzice, în schimb, acestor comercianţi să vândă arme de foc persoanelor „faţă de care ar avea vreo suspiciune că nu pot deţine o armă din punct de vedere legal” - precum cei care doresc să le cumpere în cantităţi mari. Dar în lipsa obligaţiei verificării antecedentelor, armele pot fi vândute în număr mare celor care susţin că sunt colecţionari de arme – iar de multe ori acestea ajung să aprovizioneze piaţa neagră.

NRA-ul, absent din platoul emisiunii

De la emisiunea organizată de CNN au lipsit însă reprezentanţii principalilor opozanţi ai lui Obama în privinţa schimbării legislaţiei armelor de foc, Asociaţia Naţională a Armelor de Vânătoare (NRA), care l-au acuzat de nenumărate ori pe preşedintele american că doreşte, în fapt, confiscarea tuturor armelor de foc deţinute de civili. 

NRA-ul şi Congresul Statelor Unite au blocat aproape total trecerea oricărui proiect de lege care ar face procesul obţinerii armelor de foc mai strict decât în prezent, argumentând prin apărarea dreptul tuturor cetăţenilor de a se apăra, considerat fundamental în campaniile susţinătorilor armelor de foc.

I-am invitat de multe ori la Casa Albă (n.r. - NRA-ul) şi nu au venit la discuţii, deşi sediul lor se află la câteva străzi mai încolo. În trecut, NRA-ul şi republicanii au fost în general de acord cu verificări mai stricte ale antecedentelor – iar această poziţie nu s-a schimbat din cauza unor idei radicale atribuite mie. 

Dacă analizaţi a retorica NRA şi a republicanilor, o să vedeţi că de fiecare dată când propun restructurarea legislaţiei pentru ca armele de foc să ajungă mai greu la persoanele periculoase, ei susţin că vreau să confisc armele tuturor. Nu vrem să confiscăm armele de foc, ci o legislaţie justă, care respectă drepturile deţinătorilor legali şi în acelaşi timp reduce numărul incidentelor violente.”

Văduva „Lunetistului American” şi o victimă a unui viol, printre vorbitorii din public

Conform conceptului emisiunii, preşedintele american a răspuns şi întrebărilor unora dintre persoanele prezente în public, prezente la discuţie în diferite ipostaze: poliţişti, rude ale unor persoane decedate în incidente cu arme de foc, militanţi pentru dreptul la autoapărare sau victime ale unor incidente violente.

image

Taya Kyle, văduva cunoscutului lunetist Chris Kyle - pentru mulţi americani un simbol al artei ţintitului cu armele de foc - a argumentat că armele de foc oferă în ansamblu mai multă protecţie decât provoacă daune. Soţul ei a fost ucis la un poligon de tragere în 2013 de un fost camarad care suferea de sindromul stresului posttraumatic

Printre acestea s-au numărat şi Taya Kyle, văduva fostului lunetist american Chris Kyle – recunoscut oficial drept cel mai letal lunetist din istoria armatei americane şi subiectului filmului nominalizat la Oscar „American Sniper”. În loc să adreseze o întrebare directă preşedintelui, Taya Kyle a preferat să evidenţieze că rata omuciderilor în Statele Unite a scăzut la un minim istoric, în acelaşi timp cu o creştere în numărul armelor de foc deţinute de civili, şi că persoanele care vor să folosească armele pentru a ucide cu orice scop nu pot fi oprite de verificări ale antecedentelor.

Un moment încărcat de emoţie a fost, însă, cel în care cuvântul a fost luat de o victimă a unui asalt sexual. Femeia, care acum are doi copii, a fost violată de un necunoscut în urmă cu un deceniu, iar în urma aceste întâmplări a devenit o susţinătoare a dreptului de port-armă. 

Simt că în momentul acesta deţinerea unei arme de foc a devenit o responsabilitate parentală, pe care o datorez siguranţei copiilor mei; îngreunarea obţinerii armelor va complica şi această responsabilitate” a precizat femeia. Preşedintele american a asigurat-o că propunerile sale nu îi vor îngrădi ei posibilitatea de a cumpăra o armă de foc, adăugând că femeia probabil ar fi de acord ca bărbatul care a abuzat-o sexual să nu poată avea dreptul de a deţine una atunci când îşi va termina sentinţa.

Rememorarea atacului de la Sandy Hook: „A fost singura dată când am văzut membri ai serviciilor secrete să plângă”

Barack Obama a amintit şi de atacul de la şcoala primară din oraşul Sandy Hook, petrecut în decembrie 2012, un incident care l-a făcut în urmă cu câteva zile să verse lacrimi în cadrul conferinţei de presă în care a anunţat noi ordine executive privind controlul armelor. 

Am ajuns acolo la trei zile după atac şi atmosfera era tot încărcată. A fost singura dată când am văzut membri ai serviciilor secrete să plângă în timpul operaţiunilor. Şi acolo nu a fost vorba doar despre părinţi – erau şi copii de 3,7,10 ani, care în unele cazuri nu puteau înţelege că fraţii, surorile sau colegii lor nu se vor mai întoarce niciodată acasă... încă mă bântuie acest episod.”

image

Memorial pentru cei 19 elevi de clasa întâi ucişi în atacul de la Sandy Hook. Atacatorul, având o istorie lungă de probleme comportamentale şi psihice, a folosit una dintre cele 12 arme ale mamei sale pentru comiterea masacrului. FOTO sott.net

Pe 14 decembrie 2012, un bărbat de 20 de ani care suferea de autism şi-a omorât mama şi apoi a atacat şcoala primară din Sandy Hook, în unul dintre cele mai oribile incidente de acest fel petrecute în istoria Statelor Unite. Atacatorul a ucis 26 de persoane, dintre care 19 erau elevi de clasa I, cu vârste de 6 şi 7 ani, înainte de a se sinucide.

Bărbatul nu avea la momentul atacului antecedente penale, însă suferea de probleme comportamentale grave, iar mama acestuia deţinea un arsenal de cel puţin 12 arme de foc, una dintre ele folosite de fiul ei în atac. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite