Avertismentul unor generali în retragere: „SUA s-ar putea confrunta cu o insurecţie în 2024”. Cele 4 măsuri preventive pe care le recomandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Trei generali americani în retragere avertizează, într-un editorial din cotidianul The Washington Post, că există riscul unei insurecţii după alegerile prezidenţiale din 2024.

Fostul general-maior al armatei Paul Eaton, fostul general de brigadă Steven Anderson şi fostul general-maior al armatei Antonio Taguba cred că armata americană divizată ar putea alimenta un nou război civil dacă va avea loc o nouă tentativă de lovitură de stat după alegerile din 2024, deoarece „mai mult de 1 din 10 dintre cei inculpaţi în atacurile din 6 ianuarie au avut cazier militar”.

„Pe măsură ce ne apropiem de prima aniversare a atacului mortal de la Capitoliul SUA, noi - toţi foşti oficiali militari de rang înalt - suntem din ce în ce mai îngrijoraţi de urmările alegerilor prezidenţiale din 2024 şi de potenţialul unui haos letal în interiorul armatei noastre, care i-ar pune pe toţi americanii în pericol grav”, au scris generalii.

Într-o atmosferă politică polarizată, „cu loialităţi împărţite”, generalii au observat că „unii ar putea urma ordinele comandantului şef de drept, în timp ce alţii l-ar putea urma pe perdantul Trumpian”.

„În acest context, cu armata noastră divizată, securitatea SUA ar fi paralizată. Oricare dintre duşmanii noştri ar putea profita, lansând un asalt total asupra bunurilor noastre sau asupra aliaţilor noştri”, se arată în editorial.

Aceştia au subliniat: „Armata şi legiuitorii au fost înzestraţi cu retrospectivă pentru a preveni o altă insurecţie în 2024 - dar vor reuşi doar dacă vor lua măsuri decisive acum”.

Aceştia au prezentat patru măsuri preventive care, în opinia lor, ar trebui luate:

  • În primul rând, liderii revoltei de la Capitoliu ar trebui să fie traşi la răspundere. Ei au cerut Departamentului de Justiţie, Comisiei speciale a Camerei Reprezentanţilor care investighează 6 ianuarie şi Congresului să „dea dovadă de mai mult zel".
  • În al doilea rând, Pentagonul „ar trebui să ordoneze imediat" o analiză a soldaţilor privind Constituţia şi integritatea electorală, precum şi legile războiului şi modul de abordare a unui ordin ilegal. „Niciun membru al serviciului nu ar trebui să spună că nu a înţeles de la cine să primească ordine în timpul unui scenariu grav", au scris ei.
  • Acţiunile armatei ar trebui, de asemenea, să implice găsirea şi eliminarea „potenţialilor răzvrătiţi" şi oprirea eforturilor de subminare a lanţului de comandă prin propagandă.
  • În cele din urmă, generalii au sfătuit Departamentul Apărării să organizeze o simulare pentru o potenţială insurecţie sau o tentativă de lovitură de stat după alegerile prezidenţiale din 2024 „pentru a identifica punctele slabe" şi a le rezolva.

Eaton, în vârstă de 71 de ani, s-a ocupat de antrenarea trupelor irakiene în timpul Operaţiunii Iraqi Freedom, între 2003 şi 2004. După ce s-a pensionat, Eaton a devenit un critic vocal al fostului preşedinte George W. Bush, care a condus războiul din Irak, conform DailyMail.

Fostul general-maior al SUA

FOTO: AFP / Fostul general-maior al SUA, Antonio Taguba - 11 mai 2004, Capitol Hill, Washington, DC.

Taguba, în vârstă de 71 de ani, a petrecut 34 de ani în armată şi a ajuns pe prima pagină a ziarelor în 2004 pentru ceea ce a ajuns să fie cunoscut ca „Raportul Taguba”, un raport intern al armatei Statelor Unite scris de el, privind abuzurile asupra deţinuţilor din închisoarea Abu Ghraib din Irak. Potrivit lui Taguba, mandatul său era limitat la examinarea acţiunilor poliţiei militare de la Abu Ghraib şi a fost împiedicat să avanseze cu investigaţia mai sus în ierarhia de comandă.

Anderson, în vârstă de 65 de ani, a avut o carieră de 31 de ani în forţele armate, dintre care 15 luni a lucrat sub comanda generalului David Petraeus în Irak.

Cei trei generali în retragere au precizat că evenimentele care au avut loc la 6 ianuarie 2021, când mii de patrioţi înfocaţi şi susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului şi au dus la moartea a cinci persoane, au arătat că „ există semnele unei potenţiale tulburări în forţele noastre armate”.

De atunci, cel puţin 185 de persoane au fost acuzate de agresiune sau împiedicare a poliţiei în asaltul de la Capitoliu. Cel mai recent, Robert Palmer, un bărbat de 54 de ani din Largo, Florida, a fost condamnat la 5 ani şi 3 de luni de închisoare, cea mai aspră sentinţă de până acum. Palmer i-a atacat pe poliţişti cu un extinctor, o scândură şi un par în timpul asaltului asupra Congresului american de pe 6 ianuarie. 

Asaltul asupra Capitoliului a fost o reacţie la afirmaţiile lui Donald Trump potrivit cărora alegerile prezidenţiale, în care a pierdut în faţa lui Joe Biden, au fost fraudate. În urma discursului său din dimineaţa de 6 ianuarie 2021,  o mulţime de protestatari au luat cu asalt Capitoliul Statelor Unite, sediul guvernului american, încălcând securitatea şi ocupând părţi ale clădirii timp de câteva ore. Asaltul a perturbat o sesiune a Congresului care avea scopul de a certifica victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 2020.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite